diorama lui gamitzu

:grin: Asa arata acuma, e prima mana de iarba pe ea.La urma o sa fie conturat bine de iarba mai mare.MAi am inca 3-4 maini de ierburi de pus. :-?
 
Hm, iarba pusa peste terasament strica aspectul prismei de balast iar sinele ajung sa para prea jos in raport cu terenul invecinat. Am incercat asta la diorama mea si magistrala a capatat aspectul unei linii secundare. A trebuit sa dau totul jos si sa refac prisma mai ingusta si mai inalta. Dar tu poti sa o lasi asa, am observat ca pe multe diorame americane se poarta pietrisul pus din abundenta, un exemplu aici: http://www.youtube.com/watch?v=86NuB9rmFx0
 
Radu161 a spus:
Singura chestie ce as avea de comentat ar fi legata de cantitatea de terasament. Mi se pare foarte intins. Se duce mult prea departe fata de sina.

daca sinele reprezinta un " main line" este OK cu terasamentul ,deoarece in SUA tonajele sunt mult mai mari ca aici in Europa ....de aceea si spatiul mult mai apropiat intre traverse si mai mult balast .....
http://www.aeromoe.com/repo_cajon.jpg
 
:-D mie nu mi se pare mare. e numai o iluzie optica deoarece balastul are culoarea solului din jur. Singurea zona unde e cu adevarat mai lat e zona unde am acoperit motoarele de la macaze, 3 buc, si apare sub forma de gramada de balast.In rest e pat de la Woodland Scenics, N. si asa apare cand e acoperit. Fiind produs american respecta dimensiunile de la ei, mai lat. La ecartament nu pot sa umble ca e standard de modelism.Iar ei au ecartament lat nu 1435 cat e la noi.Da eu il prefer asa decat mizeria aia de plastic conic care nu are nici o logica. Asa ceva?

Asta e Kato, poate merge la japonezi, ca ei le fac. Diorama mea se rezuma strict la perioada 1950-1955, apogeul si sfarsitul epocii cu abur si inceputul erei diesel. Fireste in America unde totul e mare, lung si dublu in greutate. Santa Fe stie ca e fan ca si mine. Stai sa o termin si o sa-mi spui atunci daca place la tine.
 
SantaFeFan a spus:
Radu161 a spus:
Singura chestie ce as avea de comentat ar fi legata de cantitatea de terasament. Mi se pare foarte intins. Se duce mult prea departe fata de sina.

daca sinele reprezinta un " main line" este OK cu terasamentul ,deoarece in SUA tonajele sunt mult mai mari ca aici in Europa ....de aceea si spatiul mult mai apropiat intre traverse si mai mult balast .....
http://www.aeromoe.com/repo_cajon.jpg

Tonajul total al unei garnituri de tren nu are legatura cu dispunerea traverselor sub sina sau prisma de balast.
Dispunerea traverselor este data de incarcarea pe osie si tipul de sina folosit.
Oricum nu cred ca traversele sa fie mai aproape de 60 cm in America.

In imaginea data de tine ca exemplu lungimea laterala exterioara a segmentului prismei de balast este mai mare decat corespondentul interior deoarece linia este in curba si este suprainaltata deci sina exterioara este mai sus decat sina interioara.

Daca vrei sa faci ca la carte urmeaza indicatiile desenelor de mai jos

http://www.morop.eu/fr/normes/nem122_f.pdf

http://www.morop.org/fr/normes/nem114_f.pdf

http://www.morop.eu/fr/normes/nem112_f.pdf

Mai multe legate de trenuurile in miniatura

http://www.morop.eu/fr/normes/index.html
 
@LDH ,ai dreptate ....m-am exprimat gresit :am vrut sa spun incarcarea pe osie care este mai mare peste ocean ca aici la noi ....de aceea traversele sunt mai apropiate .....
de aceea si la HO de exemplu nu este deloc gresit daca se foloseste code100 la sine (2,5mm ) cand se modeleaza o linie principala (Union Pacific sau BNSF )unde circula trenuri moderne .....in alte epoci anterioare sinele erau muuult mai finutze..... :grin:
 
@LDH ,ai dat exemplu norme europene.......
dar arunca aici o privire pentru spatiul intre traverse (la sine americane.....)
http://www.tpub.com/content/armytransportation/TR0670/TR06700057.htm
 
Daca ma uit in primul tabel postat de Rudi rezulta urmatoarele valori (33ft=10m) pentru linii americane civile:
  • mainline -> 20traverse/10m
    sideline -> 18traverse/10m
    industrial line -> 16traverse/10m
    linie de garare -> 14 traverse/10m
Deci pe liniile principale unde se circula cu peste 80km/h spatierea traverselor este de 0.5m,
 
Panta se formeaza natural, nu ai ce sa-i faci,doar sa o lipesti direct pe perete. Sau inapoi in epoca in care foloseam smirghel de granulatie mare, sau carton asfaltat lipit pe bagheta de brad.M-am uitat la datele date de LDH, de aia e bun sa ai un consilier tehnic, sa te lamureasca repede :grin:
M-am uitat si in datele alea de la francezi si sant cam pe acolo.
C-ul e 38mm la mine e 40
B-ul e 22mm la mine e 23--25mm in curbe. Merge, tinand cont ca diorama e linie principala, din state. Plus ca o sa se mai acopere cu praf si smocuri de iarba pe langa ea, ca sa se delimiteze mai bine. Cam asa ceva, aste e una mai veche, de probe.






Multzumiri lui LDH pt consiliere.
 
O mica observatie ar fi legata de culoarea traverselor, practic contrastul dintre traversele negre (presupun ca din lemn imbibat cu creuzot) si griul deschis, aproape uniform, al balastului este destul de mare. poate ar fi necesar un mic weathering?..
 
:-( Inca mai caut ceva solutii pentru weathering.asta pentru sina, partea de metal. La balast o sa aplic o cantitate mica de soil, un fel de pamant, il am in 2 culori. Abia acuma incepe greul.Pana acuma m-am jucat doar. Nu am decat 4 case gata, din 15, nu am nici un copac asamblat, toate sant morman sub canapea si prin dulapuri. o sa dureze destul.
 
Cu mici exceptii, caile ferate din state folosesc balast din regiunea unde se afla traseul respectiv. De aia au o multime de tonuri, culminand cu o culoare aproape de rosu prin Arizona si Nevada. Probabil ca ei nu fac ca noi sa urce costurile la metrul de cale ferata aducand balast pentru o linie din Galati tocmai de la Bixad sau stiu eu de unde.Ei fac totul ieftin si practic. Griul ala e prima experienta cu Woodland. Acum folosesc 2-3 tipuri de balast amestecat in proportii diferite pe acelasi crcuit. Uite cum iese.


2 linii pe acelasi circuit, culori usor diferite.
 
Salut,
asa este ......in state se lucreaza cu balastul din zona respectiva .....de aceea se vede de multe ori diferite nuante foarte aproape......
http://www.edsuite.com/proposals/proposals_191/bnsf_3_fi_16.jpg
 
:grin: In poza trimisa se vad si traverse muuuuulte pe suta de metri si cate 3 -5 locomotive care trag garnituri imense.Si bineinteles patul de balast labartat, turnat fara prea multa bataie de cap.
 
Si din poza postata de Rudi se poate observa ca traversele nu sunt negre ci un fel de cafeniu. Traversele negre sunt mai degraba specifice liniilor din zone industriale sau din triaje. Pentru linii magistrale par mai potrivite traversele maro sau cele din beton. De ceea am zis ca trebuie un pic de weathering, in sensul de a da cu pensula pe traverse cu o culoare de pamant gen ocru, care le-ar face sa para mai naturale. Culoarea balastului este o alta problema, cu solutiile deja pomenite.
 
Am gasit ceva ce seamana cu lemnul, inchis la culoare obosit. Tot Tamiya fireste. Acuma o sa astept sa vina si o sa le iau la pigulit.In zona garii spre capete la iesiri o sa arunc ceva praf de carbune. ceva poze caldute.Inca se usuca a 2 mana de spanac.














Mam hotarat la ceva mult mai prafuit si o vegetatie mult mai uscata.
Nu mai vreau diorame care miros a primavara cu toate verde crud si iarba tzipatoare la culoare. :-?
 
:-D Woodland
De aplicat o aplici usor.Umezesti cu o pompa suprafata cu adeziv, apoi presari toate dracoveniile de la ei, fine si mai coarse,din toata gama, alandala. Mai lasi si locuri goale sa se vada solul. Ca in natura. Daca ai pus prea mult o culoare, revii cu alta peste ea, pana iti place.Cand esti multumit,aplici iar o stropire cu adeziv, lasi sa se usuce si mai dai inca un adeziv.Si asta e, o sa dureze 100 de ani. Am 2 module cu materiale de la ei de 4-5 ani si sant la fel ca in prima zi cand le-am fct. Eu folosesc gama lor completa incluzand adezivii. Da am fct proba si merge si cu adeziv de lemn de la Bizon. Ala original e scumput, da nu isi schimba culoarea in timp, ramane transparent. Aracetul devine galbui opac dupa ceva vreme. Asta a lui Woodland nu. De aia cred ca sant mai scumputi ca aracetul ordinar. Iar gama de foliaj si Ground cover e cu muuuuuult mai ieftina decat la Noch. Singura problema ramane sa gasesti de unde sa o iei pe langa noi.Personal o car din state , am o geanta speciala numai pt asa ceva.
 
Uite ceva poze vechi de cativa ani, numai cu iarba ca sa-ti faci o idee.





Mie personal nu imi place iarba aia aplicata electrostatic, arata ca o periutza. In natura nu o gasesti numai pe ea ci sant si tufe mici si mari, smocuri si alte forme.
Poate amestecata cu altceva ar merge. Plus culoarea ma dispera, o singura culoare sau doua. Si woodland are iarba electrostatica da nu am fost curios.