Intrebari venite de la incepatori.

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
ma bag un pic in discutie.... desi am citit postul in diagonala...
O posibila explicatie ca ai ars LED-urile ar fi ca le-ai alimentat invers.
De becuri .... nu stiu (or fi fost totusi mai mici... sau ai pus rezistenta prea mica?).
Verifica dupa codul culorilor Banda aurie sau argintie sa fie in partea dreapta cand citesti.

Sau... nu ma injura pentru varianta... poate ai pus rezistenta in paralel nu in serie...

Nu ai un aparat de masura? Sa afli care e + si - si tensiunea exacta... poate e anapoda traful....
 
@mpursu

Legat de alimentatoarele cu reglaj de puls prezentate (multam la randul meu de scheme; cred ca am sa incerc asa ceva), -vreau sa modific un montaj de actionare cu buton (tot sau nimic) alimentat la 2.4 V ca sa lucreze in impulsuri (comandat de regulatorul tau). Cum ar arata schema in acest caz? Se poate reduce caderea de tensiune pe schema ta? se poate face ca ambele scheme (regulator + montaj) sa functioneze pe aceeasi tensiune(2,4V)?alimentare in paralel, cumva?(adeca vreau ca montajul meu sa ramana la 2,4) . Care e frecventa aprox. a schemelor prezentate de tine?
Multumes anticipat :roll:

Cele bune!!
 
Te rog sa ma scuzi, dar nu inteleg nimic :?: :?: :?:
Nu am masurat frecventa impulsurilor date de montajele mele, dar cred ca este undeva pe la 25 - 30kHz; ma bazez pe faptul ca oscilatiile motoarelor in jurul pozitiilor de echilibru sunt inaudibile. Am testat frecventa de lucru montand diferite condensatoare si... ascultand cu atentie motoarele :D, pastrand in montaj condensatorul la care tiuitul motoarelor a disparut.
 
Mersi de raspuns,

1. Legat de frecventa, sunt multumit. O valoare aproximativa este mai mult decat de ajuns (temerea mea era tot legata de bazaitul motoarelor).

2. Trebuie cred sa detaliez putin. Am o comanda la distanta (cu buton) pe care vreau sa o transform intr-una proportionala, inlocuind butonul cu un sistem reglabil(nu ma lua drept un cunoscator al montajelor electronice-decat in mare)
Deci daca regulatorul tau ar avea ca sarcina un releu, acesta va sta deschis o semi? -perioada si cealalta va fii inchis. Raportul dintre cele doua stari fiind reglabil din potentiometru. Daca releul respectiv inchide circuitul meu, obtin posibilitatea de reglare a semnalului receptionat (servomecanismului) - din potentiometru, deci proportionalitate.
Asta principial....Chestia de care sunt interesat, e o schema electronica echivalenta, si care sa nu afecteze tensiunea la care este alimentat acum montajul meu (2 acumulatori AA)
Sper ca am lamurit rezultatul pe care il urmaresc :D

Te rog daca ai sau poti dezvolta schema in sensul asta, ajuta-ma.
 
LED-ul se arde daca nu-i conectezi in serie o rezistenta de balast adecvata, pe care o calculezi astfel:
12V - 3V = 9V
Aceasta tensiune trebuie sa cada pe rezistenta, la curentul de lucru al LED-ului; daca alegem curentul de lucru de 15mA, atunci rezistenta va avea valoarea:
9V / 0.015A = 600 ohmi.
 
Daca nu gasesti rezistente standardizate chiar de valorile respective, este indicat sa folosesti rezistentele de valori imediat superioare, fiindca astfel curentul va scadea putin si durata de viata a LED-urilor va creste.
Atentie si la puterea acestor rezistente!
In primul caz, pe rezistenta se va disipa o putere de
9V x 0.015A = 0.135W
deci trebuie utilizata o rezistenta de 0.25W.
In al doilea caz
6V x 0.015A = 0.09W
deci poate ca s-ar putea folosi o rezistenta de 0.1W, dar totusi este mai bine sa utilizam una tot de 0.25W.
Utilizarea unor rezistente de puteri foarte mici nu este indicata, fiindca acestea se pot incalzi foarte puternic in timpul functionarii.
 
Dinam?!?!? :confused: :confused: :confused:
Unde sa-l montezi? :D
In alta ordine de idei, tensiunea oferita de dinam variaza puternic cu turatia acestuia, asa ca nici pe departe nu scapi de complicatii, ba chiar dimpotriva :-? (stabilizatoare de curent etc)
De fapt, ce doresti sa faci? Spune-ne ideea in general, iar noi poate ca putem veni cu cateva solutii practice.
 
La scara H0 (1:87) nu ai cum sa utilizezi un dinam. Pentru iluminarea vagoanelor folosesti tensiunea de la sine, culeasa prin intermediul rotilor metalice cu care acestea sunt dotate.
In sistem analogic, tensiunea de la sine are valori cuprinse intre 0 si 14V, cu polaritate pozitiva sau negativa. Se proiecteaza circuitul LED-urilor conform tensiunii maxime, adica 14V, si obligatoriu se utilizeaza o punte redresoare.
In sistem digital, tensiunea la sine este alternativa. Dupa redresare si filtrare, se obtine o tensiune continua de circa 16V, deci circuitul LED-urilor se proiecteaza pentru aceasta valoare.