Intrebari venite de la incepatori.

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Puntea redresoare transforma tensiunea alternativa (care isi schimba polaritatea de 50 de ori intr-o secunda) in tensiune pulsatorie (adica impulsuri de polaritate pozitiva care se repeta de 100 ori pe secunda). Adica la bornele marcate "~" conectezi bornele secundarului, iar intre bornele "+" si "-" obtii tensiunea pulsatorie, cu polaritatea data de aceste doua semne. Ca sa obtii tensiune pur continua, chiar la bornele "+" si "-" ale puntii vei lipi un condensator electrolitic de capacitate cat mai mare (mii sau zeci de mii de microfarazi), cu anodul la "+" si cu catodul la "-"; acesta "netezeste" impulsurile (le filtreaza) si iti ofera tensiunea continua de care ai nevoie.
Mai departe, pentru modificarea valorii tensiunii continue, se conecteaza la bornele acestui condensator un montaj electronic adecvat.
Daca doresti sa-ti construiesti un alimentator pentru trenuletze analogice, iti recomand sa incerci montajele mele de aici. Este drept ca ele functioneaza pe alte principii, dar sunt relativ simple si asigura un mers mai frumos al trenuletzelor decat montajele care ofera doar o tensiune continua de valoare variabila. Cu aceste alimentatoare mi-am condus trenurile din colectia mea vreme destul de indelungata, pana cand am trecut la sistemul digital.
Mult succes!
 
am un bec de la o lanterna mica cu baterie de 1,2 volti AAA si are 830 mAh este alb becul si m-ar intresa ca far cenral pt. o locomotiva cu aburi si nu prea ma pricep la rezistente contacturi etc?
 
Exista beculetze facute special in acest scop (aici)
56011.jpg

Acestea au tensiunea nominala de 16V, deci pot fi alimentate direct de la sine, fara niciun impediment - adica fara rezistente de balast etc.
Daca doresti sa montezi o sursa de lumina in interiorul unui far existent, eu unul recomand sa folosesti totusi LED-uri de 3mm sau chiar SMD; acestea nu se incalzesc in timpul functionarii si au consum mult mai mic decat beculetele.
 
ce voltaj are un led din acela de la bricheta? 3V cumva? am niste leduri H.D.D. de calculatoare si merg la bateriile de la bticheta


daca sunt la 3 volti cati ohmi imi trebuie?
 
da pune-i frate pana-n 3 volti o rezistenta de 1 kiloohm (1000 ohm) si probeaz-o la sina trenului.
Acelasi lucru daca-i led mic sau mare, sau smd sau bec intre 1.5 pana la 3 volti.
Mai mult curaj, ca mai gasesti si alte leduri, ca sa nu mai zic ca acestea se alimenteaza in plaja de voltaj data mai sus, ca altfel nu stie nimeni exact ce-au bagat chinezii in brichete (de fapt SMD-uri ... dar cine stie de care :p )