Intrebari venite de la incepatori.

 • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
  Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
@anvo5555,
Salut,
Eu ti-as recomanda ( fiind obiectiv) sa mergi fie pe TRIX C-gleis , fie pe Rocoline cu terasament de cauciuc ( au fost resuscitate de Roco acum nici un an ).
Eu am ramas pe Rocoline cu terasament de cauciuc ( imi plac de numa, sina chiar daca se ingalbebeste putin, e ok, clipsurile nu ies la imbinari repetate, poti pune actionari digitale la macazuri care isi iau curentul direct din sina si sunt mascate perfect !etc etc...)...
....dar , prin anii 2010, am incercat si noile, atunci, Trix C gleis ...si am ramas placut surprins ca : nu aveau clipsuri, macazurile sunt " polarizate" din start, ce sa mai...impresie artistica : 10 ! ....m-a oprit faptul ca la noi nu prea se gaseau si ca...aveam deja Rocoline cu cauciuc...
Dar poti oricand sa faci un" leap of faith" si sa incepi cu Trix.
Marius.
PS:
Geoline e o sina " nascuta" la disperare si care isi traieste azi...ultimele zile !
 
Multumesc pentru informatii!

Intre timp am avut de-a face si cu RocoLine cu terasament de cauciuc - imi plac foarte mult si acestea. Am achizitionat si un oval cu 2 macazuri de la Geoline, recunosc (set A+B1), care vor fi folosite numai pentru teste( nu am apucat sa le pun la lucru). Daca raman pe Trix, probabil ca voi opta pentru curbe R3-R5 si macazuri lungi (schlanke weiche), chiar daca au un pret ceva mai sus (disponibilitatea in tara nu intra in calcul, exista n moduri de a le procura - ebay, prieteni in Germania, delegatii tot acolo, etc). Puse una langa alta si facand abstractie de sistemul de prindere diferit intre cele doua tipuri de sine mentionate, pot spune ca Trix e mult mai ok dpdv vizual, iar actionarea macazului mi se pare mai sanatoasa. Daca nici nu se ingalbesneste in timp, atunci directia este clara, cred eu...
 
Bună ziua! O întrebare legată de un circuit analog (cel puțin deocamdată), două ovale (interior/exterior) cu racordare între ele. Alimentare separată pentru fiecare oval (un Fleischmann de 14v exterior, un Piko de 12v pentru interior). La momentul trecerii locomotivei de pe o linie pe alta, (macazurile izolate între ele, desigur) când un boghiu culege curent de la o sursă, iar celălalt de la cealaltă, se cumulează tensiunile (14+12) și se va arde motorașul (bănuială de profan)? Dacă da, cum pot rezolva problema? Evident, nu sunt tocmai priceput la partea electrică/electronică, așa că aș aprecia sfatul celor cu know-how. Am cotrobăit pe web și pe lokomotiv, dar nu am găsit ceva concludent. Mulțumesc anticipat.
Varianta.jpg
 
Daca unul din alimentatoare e pe inainte si celalalt pe inapoi, o sa ai un scurt de toata frumusetea. Trebuiesc izolate intre ele in cazul in care folosesti doua alimentatoare.
 
 • Like
Reacții: Cristake1974
Daca unul din alimentatoare e pe inainte si celalalt pe inapoi, o sa ai un scurt de toata frumusetea. Trebuiesc izolate intre ele in cazul in care folosesti doua alimentatoare.
Cele două circuite/ovale sunt izolate între ele, desigur, prin cleme de plastic la sina aceea G107. Scurtcircuitul poate fi făcut de locomotivă când un boghiu ia curent de la un alimentator și al doilea de la celălalt? (eventual de vagoane cu iluminare de la sine). Mulțumesc.
 
Putin probabil sa rulezi doua garnituri in analog pe ele, in sens opus de mers. Rotile metalice pot face scurt la zona de imbinare, chiar si cu izolator. Nu am inteles de ce vrei doua alimentatoare? Oricum cred 100% ca ai sa treci pe digital curand.
 
 • Like
Reacții: Cristake1974
Mă gândeam că, pentru a rula măcar două garnituri, mai ales în sensuri opuse, trebuie două alimentatoare. Circuitul nu e cam ”complex” pentru unul singur? Nu e definitiv, dar posibil să renunț la acel racord dintre ovaluri. La digital, poate, dar când o să mai deprinde meșteșugurile trenulismului. Am un multimaus Roco, dar... baba și mitraliera, deocamdată. :D Mulțumesc pentru răspuns, seară faină.
 
Cu doua alimentatoare separate unul pentru fiecare inel nu este problema atata timp cat ambele sunt reglate sa aiba aceeasi polaritate la trecerea trenului de pe un inel pe celalalt, dar daca unul este reglat pentru un sens si altul pentru sens opus o sa ai un scurtcircuit de toata frumusetea la trecerea de pe un inel pe altul,
Poti sa rulezi doua garnituri independent si in sensuri diferite atata timp cat nu incerci sa treci cu una de pe un inel pe celalalt.
Cum spunea si colegul @gamitzu , digitalul rezolva toate aceste probleme foarte elegant si fara batai de cap.
 

Atașamente

 • Varianta.jpg
  Varianta.jpg
  15,3 KB · Vizualizări: 4
 • Varianta2.jpg
  Varianta2.jpg
  17,2 KB · Vizualizări: 4
Ultima editare:
Am înțeles... Mulțumesc. Cred că renunț la racord, mai ales că la machetă se va juca și nepotul, un puști de 5 ani. Nu că n-aș risca să fac și eu scurt, ba încă cum. :D