diorama lui gamitzu

Drumul nu e cam negru ? Eu as merge pe un gri deschis , la care ulterior as face putin weathering. Si daca poti sa in dai cu altceva decat cu pensula. Eventual daca gasesti un mic trafalet cu burete ar fi ideal.

Borduri faci ? capace de canal pui ? Sau la americani parca erau integrate scurgeri in borduri ? Eu asa imi aduc aminte.

Aia e prima mana de asfalt. Dupa ce dau inca una sau 2 maini, il frec un pic cu smirghel cu granulatie mica sau cu o radiera si se deschide la culoare. O sa para gri deschis pe unde e trafic mare si mai inchis unde nu merge nimic. Pare inchis pt ca era umed, nu a apucat sa se usuce pana l-am tras in poza. Iar trotuarele o sa fie un gri deschis, ciment, cu usoara patina de trafic. Canalizarile sant in borduri, da la scara asta nu prea am ce sa le fac. Bordura are 1,2mm. Americanu tzicnit, da in sensul bun, a pus toate canalele de cablu, gaz. apa etc, sub trotuare, nu sub strada. Pe mine ma chinuia faptul ca o sa trebuiasca sa fac marcajele.Am apucat sa-mi iau niste markere cu vopsea, am toate culorile. Da trebuie sa studiez procedeul in care o sa le fac pt a nu murdari tot. Alea par cea mai simpla modalitate. O sa vad cum iese.

Salut

Din pura intamplare lucrez la macheta unui oras nord american folosind aceleasi kituri N de la DPM ca si tine.
De admirat migala cu care ai vopsit aceste cladiri ! Eu le-am lipit cu Revell Contacta Prof si a fost super ok. Pentru ca peretii sa stea la 90 de grade am folosit niste profile dreptunghiulare pe interior, sa nu amortesc tinand peretii la unghi drept.

Acum, indraznesc sa iti scriu si o parere personala:

1. e foarte bine ca la strazi ai folosit regula celor 90 de grade, specifica nord americana. Dar, pentru un efect maxim, ideal ar fi fost sa mergi pe o structura stradala de tip H, cea care a consacrat arhitectura stradala americana (orasul de tip rectangular).

2. ai mers bine pe fatade egale fata de linia strazii dar ai ingramadit prea mult cladirile. Doar pe strazile centrale cladirile fac corp comun insa in restul cartierelor exista destule spatii intre cladiri. Ai ocazia sa amenajezi intre cladiri o curte interioara, garaje, lazi de gunoi etc.

3. lipind cladirile subvalorifici peretii laterali pe care ai putea sa lipesti acele imense postere (lipite sau vopsite) din nou des intalnite in US@Canada si care dau farmec aparte molcomei provincii.

Ca sa nu ma acuzi ca sunt doar teoretician, uite cum arata la mine in batatura -in timpul lucrarilor- doua dintre cladirile care exista si pe macheta ta, putin transformate de mine.

Succes in continuare !

total de acord cu tine. da nu prea am spatiu pe ea, orasul are 13 case si aveam ca varianta sa raman cu 8 sau 10 si sa mai dau din ele sa sa le pun asa. In varianta originala a lui scenic ridge,, erau inghesuite tot asa.
De lipit am mers cu tamiya, un adezziv gen cloroform, care cand se usuca, adica dupa 10 secunde, nu se cuoaste deloc, mai ales la geamuri. o sa-i fac poze sa-l vada lumea.Ala l-am luat cu scania, cand am lipit pe camion si am fost multumit de el. o sa-l mai caut, ca e bun
Eu am pierdut la spatiu putin din oras, am pus podul dublu ca sa evit vrianta cu pantaaia diabolica de o urca numai un tank. Plus modificarile la razele liniei ca sa incapa un big-boy. Asa ca o sa ma multumesc cu un oras inghesuit, in catalogul de prezentare al DPM, eu vad ca se poarta lipite. Intre case ramane intre 3 si 10 mm max,zic eu destul de rezonabil. Spor la modelit.

Asta e planul original al machetei, da nu l-am mai respectat daca tot am modificat tot,
Asa am inclus si o gara de la Atlas pe ea, am mai modificat curbele care erau prea inchise :-( si asta a dus la pierdere de spatiu din oras. da zic eu ca o sa fie , ok.
Oricum nu ii dau zile multe, pentru ca deja imi pregatesc o camera goala de 8m patrati sa o umplu pe langa perete. Si atunci probabil la reciclare o sa intre numa bine un oras decent. da o sa mai dureze asta cred. :| Abia e la stadiul de proiect.

:-D imi place jegul de se scurge de sub geamuri. Ce ai folosit si cu ce?
e aerograf sau altceva?
E bestial, bravo, place la mine :-P

Nu am aerograf. Folosesc pensula sau degetul dupa ce ma inspir din sutele de poze pe care le-am facut in State/Canada sau le caut pe net. Sunt un mare fan al siturilor americane cu profil modelistic feroviar. La cele doua cladiri am folosit vopsea email Revell (cladirea din stanga, cea cu reclama la Ford pe acoperis) si Vallejo acrilica (cea din dreapta imaginii). Lucrez foarte "primitiv"..........stiu.

Cam asa arata la ora actuala orasul, dupa ce s-au mutat oamenii. Am folosit vopsele acrilice ca sant mate si imita mai bine varul, mortarul sau cimentul. O sa urmeze ceva patin pe la stresini ci pe la scurgeri, ceva mucegaiuri si igrasie. Inca nu sant montate pe placa, trebuie facut iluminatul stradal si stalpii. De montat. Poze:

Un oras micut, din America anilor 50.

Arata superb cladirile cu toate reclamele pe ele ! Au un farmec aparte. Spune-mi te rog la un orasel asa "inghesuit" se pune iluminatul stradal pe stalpi ? Nu se montau lampile pe cladiri , sau atarnate intre cladiri pe doua fire ?

:grin: Uite poze direct de la sursa, cam asa arata in viziunea alora de la DPM.

Nu cred ca voi mai pune si stalpii de telegraf aia din lemn pe strazi, voi pune numai iluminat stradal. Aia de lemn o sa ramana pe margine, la periferii si pe langa liniile de cale ferata.

Am continuat azi cu ruginirea liniilor. In practica scula face toti banii, merge repede si nu murdareste deloc. Din pacate mie mi-a fost greu sa o folosesc in cateva locuri si tot la pensulica am ajuns. Vegetatia crescuta deja inalt m-a impiedicat sa folosesc rola cum trebuie. Nu am reusit sa o tin la unghiul necesar decat in zonele libere de pomi. Am ruginit 10m de linie drept practica. Bine ca am reusit sa spal bucata de proba de mai multe ori pentru a avea pe ce tace testele. Dar una e sa vopsesti in palma, cum vrei, esti liber in miscari si alta e direct pe o diorama jumate finisata. In concluzie, la categoria NU FACETI CA MINE, este bine sa ruginiti linia inainte de a o pune pe macheta. Se spala usor daca nu place, cu apa si sapun, iar scula se poate manipula dupa dorinta. O sa iasa si acum, da o sa ma chinui de 3 ori mai mult. era bun sa am rola inainte de a face diorama, odata cu linia cumparata. Vopseaua se strange cand se usuca bine, cand e cruda pare mai bogata si mai multa decat e nevoie. Da am vazut ca dua 2-3 zile cand e uscata bine nu mai creaza senzatia de prea mult. Poze.

oricum am vazut diferenta intre linia normala si asta ruginita, efectul e imediat si spectaculos. Schimba foarte mult imaginea. Acum pe aia lucioasa nu mai vreau sa o vad, tre sa vad cum fac sa o ruginesc si pe aia de pe dioramele din dulap, de pe cele 2 module. :grin:

:grin: Super !! cred ca o sa trebuiasca sa fac si eu asa ceva... dar cand o sa fie gata circuitul

:-D pai la mine nu e gata circuitul ! Lasa ca ruginesc eu , oricum nu cred ca termin pana la iarna circuitul complet :lol: deh, am ales sa merg pe langa pereti in jurul camerei, ceea ce inseamna ca am cam 15 metri de linie , in prezent nu exista montati decat vreo 3,5 metri de linie dubla .. asa ca rugina ramane la urma mult mult ....

8O Daca nu o sa trebuiasca sa stai aplecat peste ea ca mine, e ok. Eu am cca 1m adancimea modulului, plus copacii deja pusi. Tu cat o sa ai latimea la module?
Eu oricum recomand sa le ruginesti inainte de vegetatie.Si mai bun era inainte de lipit liniile pe module, adica direct din cutie.

Am inceput cu niste module late, dar nu aveam unde sa le pun asa ca am refacut totul... evolutia este prezentata aici : http://forum.lokomotiv.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1335

8O Culoarea iesita mai sus imi parea prea uniforma, monotona chiar, asa ca am trecut peste ea cu o pensulica cu negru diluat la greu, mai degraba un wash chior de tot. Mie imi pare mai natur acum decat rugina aia de mai sus. Nu stiu cat vbesc pozele, era buna lumina naturala, da aia a trecut de azi dimineata. 8O

Sper sa pot sa-mi fac si liniile de pe cele doua module din dulap, ca acum am vazut marea diferenta. Unii dintre voi au insistat de la inceput si au avut dreptate. Eu le multumesc pt sfat, a mers bine , m-am convins. :grin:

:-D O proba de trasat linii cu un marker cu vopsea alba de la Elmer. Am luat si dungi transferabile de diferite grosimi si latimi, da e cam naspa de montat pe strazi. Prin oras, la trecerile de pietoni poate le voi putea pune, da pe sub pod cred ca e imposibil.Ar mai fi de retusat capetele liniilor, ies rotunde de la varful markerului. o sa vad cum arata cel rosu si cel galben in contrast cu asfaltul. Betoniera o sa trebuiasca jegarita la greu, arata de parca e la prima cursa, dupa ce a iesit de pe banda de montaj. :evil:

Incearca si sa faci dungile putin mai rare si egale ca lungime.Oricum arata f bine!