diorama lui gamitzu

:grin: Merge foarte bine. E bine sa le faci inainte de a le lipi pe diorama, altfel trebuie sa ai grija mare si te cam chinui. Eu ieri am mai trecut odata cu pensula si peste traverse, ce erau prea negre si uniforme la culoare. Am ales un kaki apropiat de culoarea pamantului, mai mult par prafuite. O sa pun poze.

Ooo super , au iesit foarte realiste ! Bravo voua ! O sa am de mesterit acasa la greu ! :grin:

:grin: Super. Sant sinele date cu vopsea sau cele de care spuneai ca le-ai pus la ruginit si vrei sa vezi cum arata? Uite poze cu sinele dupa ce le-am dat un strat de jeg dintr-un borcan de la Woodland. Ai si poza cu borcanul. Aia se poate spala la nevoie, e acrilica, ai mult un pigment, nu vopsea sau acuarela. Acum a disparut negrul strident al traverselor, sarea in ochi prea mult. Plus ca tot traseul arata folosit si prafuit.

gamitzu a spus:
:grin: Super. Sant sinele date cu vopsea sau cele de care spuneai ca le-ai pus la ruginit si vrei sa vezi cum arata?

Sunt sinele vopsite.Cele puse la ruginit inca nu sunt gata.Sunt intr-o sticla taiata umpluta cu apa in baie.oricum sunt de tip vechi acelea, de prin anii '90 facute tot de Piko, fara forma traversei.Simple.O sa pun poze cand s-or rugini cum trebuie.Ca vopsea am folosit un caramiziu acrilic din Hornbach de la Idea Decor (Mattone brick) si o vopsea tempera fine negru diluat, tot din Hornbach.Le-am tot combinat pana a iesit cum am vrut.
La sinele tale trebuie sa mai lustruiesti un pic calea de rulare, ca de, trece trenul si o uzeaza :grin: Totul e sa ai si o poza cu sinele reale si sa incerci sa le imiti cat poti de mult.Daca ai mana, ajungi sa nu le mai poti deosebi, la o poza facuta macro.

Spor!

gamitzu a spus:
:grin: Merge foarte bine. E bine sa le faci inainte de a le lipi pe diorama, altfel trebuie sa ai grija mare si te cam chinui.

Apropo, asa cum ai zis, e mult mai usor sa le vopsesti inainte, bucata cu bucata.Ai mare dreptate.Asa, daca sunt deja montate, este destul de greu sa le faci cum trebuie, plus ca sigur vor fi si zone destul de inaccesibile.Oricum, acolo poti pacali si ochiul, sa nu se vada chiar totul.O sa am ceva de lucru la vopsit sine, ca o sa am destui metri
:grin:

:-P Poza e dupa ce am pus jegul. le curata la urma un vagon de la CMX, da nu vreau nici sa omor 2 locomotive nici sa stric un pad de sters. Le voi sterge cand e gata tot, ca sa nu ma chinuiesc degeaba. Uite cum arata animalul. Il pui pe linie, reglezi debitul de alcoool izopropilic din cisterna, il pui in fatza locomotivei si ii dai bataie pana iti place cum arata linia. asa merge si loco pe curat. Uite un link, il au si la N si la HO.
http://www.traintekllc.com/CMX-N-Scale-Track-Cleaner/productinfo/CMX-N/

:grin: cam scumpa curatarea asta.sunt si alte metode.eu am dat cu un foarte fin smirghel (granulatie 400).cred ca este cel mai fin.nici sa distruga sina, care oricum este destul de rezistenta, mai ales la o granulatie asa de mica.

:-D Pai si de ce nu folosesti 1200 ..... 2000. Asta , ultima e cea mai fina. Daca dai cu 400 strici finisajul liniei, iar mizeria se strange in santurile create de 3 ori mai repede. cu consecintele de rigoare. Mai bine cauti guma aia speciala de curatat sinele. Sina trebuie sa fie cat mai curata pe fatza de rulare. Eu am preferat vagonul, il pun pe linie si curata. Nu uita ca eu am 2 tunele in care am cate 1,5m de linie sau chiar mai bine. Am degajari in spate atat cat sa scot ceva care cade acolo, vagon sau loco. Da nu am patit pana acum asa ceva. De curatat acolo nici vorba. Hartie abraziva fina de tot trebuie sa cauti pe la magazinele cu vopsele auto, aia au de care vrei, rezistenta la apa. nu e scumpa deloc. :|

:grin: Nu ma pricep la tipurile de granulatie.o sa ma interesez. ideea e sa ramana fina.in realitate, sina are santuri, facute abraziv.dar in modelismul feroviar, microsanturile nu sunt de dorit.o sa vad pentru tunele ce fac.poate o sa iau un vagon sau o sa modific unul pentru curatare.

Vagoanele de curatat sinele (in caz particular de la roco) in ce categorie intra ? Buna sau rea ?
Substanta respectiva pare un fel de guma/spuma abraziva si din cate vad isi face treaba, dar pentru efectul pe termen lung prefer sa aflu raspunsul de la voi.

:grin:
http://tophobbytrains.com/browseproducts/Atlas-Track-Cleaning-Car-%28N-Scale%29.HTML
Asta e mai ieftin, e un aspirator care lustruieste linia si aspira in acelasi timp. :-D
Astia sant capiati la capitolul curatat liniile. Si cand am cositorit liniile, am incercat sa curat cu smirghel cat mai fin la urma, sa lustruiesc linia la loc.
@ cosmin78. Vagoanele au un pad de curatat care se prinde cu cleme si se schimba cand devine murdar. Plus alcool izopropilic. Ala e rentabil daca nu ai acces in tunelele lungi. Pe afara eu curat cu degetul. Apropo, ati vazut ca nimic nu curata mai bine ca degetul, pielea umana. Tot se ia pe el o dunga neagra de oxid, chiar si cand sina straluceste de curatenie. Eu zic ca se poate construi unul, mai ales la scara HO. Merge si ce zicea colegul cu lemn de brad, da la lungimi mari e complicat, ia mult timp.

ca dai cu destiu´ sau ca dai cu lemn moale,e acelasi lucru :|
eu folosesc roco clean +deget carpa alcool izopropilic sau vagon de curatat linia cu paduri rotative. (la 20 m sina ,reteta functioneaza de minune).

gamitzu a spus:
:-D De acord, da nu smirghel granulatie 400. :x :-?

Nu 400, ci care este cel mai fin (am vazut pe okazii unul care are granulatie 12000 :roll: -nu stiu daca e adevarat)ma rog, ma mai interesez despre asta.ideea e sa fie cat mai fin posibil.daca nu, voi aplica si alte metode.

Pasla !