Dilema

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
In nici un caz sa nu te gandesti la R1, unii producatori nici nu fac locomotive care se pot incadra pe R1. cel mult pe R2... cat despre vagoane, mai ales cele lungi arata oribil pe R1, R2, R3.... poate mai sus vei obtine un plus de realism.

Despre cele doua machete propse de tine ambele sunt frumoase, dar nu merita nici un ban. Ceea ce iei tu acolo iti poti face acasa de 10 ori mai frumos si poate de 10 ori mai ieftin... parerea mea.

Insa sa fim si la subiect:
- pe prima macheta ai un circuit lung, deci e buna daca vrei sa dai ture cu garniturile e ideala.
- pe a doua ai un triaj in planul din spate, deci e buna daca iti place sa plimbi vagoanele prin depou.

Iti recomand prima varianta sincer.
 
Si mie .... dar diorama in 8 are multe curbe pe R1 si nu stiu cat de bine se vor descurca garniturile care vor avea in componenta loco si vagoane lungi. Cealalta diorama are curbele mai line.
Acum ce sa zic, epoca va fi 2 sau 3, deci as putea rula garnituri de calatori formate din vagoane scurte si o loco gen BR 64. Dar daca imi va face pe viitor cu ochiul o locomotiva cu tender lunga de 122mm ma gandesc ca poate o sa fie in dificultate, sau vagoane lungi de 150-160 mm.....
 
De acord cu ce spune Dragos, poti sa-ti faci o diorama asemanatoare la un pret mult mai convenabil pornind de la zero. Nu te arunca cu capul inainte in diorama preformata ca o sa regreti mai tarziu ca nu ti-ai facut-o singur dupa gustul tau. Mai bine studiaza bine toate aspectele, sigur vei descoperi ca e mai simplu sa ti-o faci singur.

Daca totusi insisti sa faci o "preformata" ai mai putea face o smecherie, dar numai studiind in prealabil oferta existenta (eu iti marturisesc ca habar nu am ce exista si ce nu): ai putea sa folosesti o "preformata" pentru scara TT sau H0 si s-o "adaptezi" pentru N. Ti-ar rezulta automat niste curbe mult mai line pentru scara N, dar va trebui sa lucrezi la modificarea gurilor de tunel, la micsorarea drumurilor etc. Ceea ce nu-i tocmai rau, daca ai vazut in exemplul lui LDH gurile de tunel de preformate nu arata prea bine, merita sa fie inlocuite cu unele "profesionale"!
 
Am luat in calcul si aspectul asta ....o diorama HO, dar n-am gasit la niciuna dintre ele un traseu cat de cat satisfacator. Asa e cu "prefabricatele"....intotdeauna le lipseste cate ceva. Mai studiez.....si apropo, va multumesc inca o data pentru ajutorul dat.
 
Gandeste-te ca eu mi-am facut un modul format din cadrul exterior si "coastele" interioare in numai doua ore. tai patru stinghii de brad de 40mm la dimensiunile dorite, le imbini la capete ori cu holzsurub, ori cu o imbinare "artistica" tipica tamplariei clasice prin injumatatirea capetelor si suprapunearea acestoraintre ele iar la imbinare folosesti aracet... aici e ceva de lucru dar te asigur ca se face repede cu un pendular bun.
"Coastele" la pui longitudinal, transversal si cum mai vrei tu astfel incat sa definesti inaltimile traseului, formele de relief etc. Materialul folosit este placajul ce se pune pe spatele mobilei numit PFL... se taie cu cutterul la cateva treceri.... se lipeste cu aracet si este usor.

Traseul liniilor in "pavezi" tot cu acest placaj pe care il lipesti cu aracet sau alte lipiciuri gen montagekit.

Peste coaste pui ceva plasa impletita, metalica sau nemetalica pentru a defini formele de relief, dupa care pui hartie igienica sau servetele inmuiate in aracet putin diluat cu apa... iar dupa vreo 12 - 24 de ore ai un relief tare ca plasticul de pe machetele preformate.

Nu iti ramane decat sa te apuci sa vosesti dupa gust relieful, sa montezi cateva stanci facute in forma de ipsos, si sa aplici iarba si copaci.

Constructia machetei pana la stadiul in care relieful este facut nu poate sa dureze mai mult de o zi de lucru. asta daca te tii de treaba.

Si acuma sa iti fac un mic calcul:
- stinghie raschetata 2 metri costa intre 5 - 10 lei. iti trebuie 2 - 3 bucati in functie de marimea machetei.
- PFL, daca te duci pe la depozite de PAL, gasesti cat vrei prin tot felul de resturi, daca vorbesti cu baietii care se ocupa de taiere. Poti sa cumperi de la Brico, Hornbach, Parktiker si care o mai fi.... nu cred ca dai mai mult de cateva zeci de lei...
- Plasa metalica gasesti la magazine de constructii la metru patrat 5 - 10 lei.... o poti inlocui cu succes cu tifon de la farmacie 2 - 3 lei...
- servetele sau hartie igienica :D astea nu stiu cat costa dar e nesemnificativ ..
- aracet, moment parket... 18 lei 1 litru parca... sa presupunem ca iei totusi doi litri.
- vopsea lavabila si pigmenti de culoare pentru relief 15 lei lavabila - 6 lei pigmentul...

Fa si tu un total si vei vedea ca iesi pe la 200 de lei - 300 cu ierburi stanci si alte nebunii.... deci cam 70 de euro... hai sa zic 100. In nici un caz 300 - 400 de euro sau dolari.

:cafea:
 
Aici iti dau mare dreptate, dar asa cum am specificat si mai sus nu asta e marea mea problema sa construiesc planseta....aici sunt artist (pacat ca nu mai am poze cu cea anterioara la HO....din pal de mobila care sa se asorteze cu mobila din casa, etc). Problema mea este pictura muntilor si plantatul ierbii. pictura ca pictura, dar iarba habar nu am cu s-o pun, iar pe un aparat Noch n-o sa dau in veci 500 ron.
 
Daca mi-ai dat....da-mi cu tot cu lingurita..... :D
Intre timp am mai vazut un articol in care cineva facea un aparat de "plantat"iarba dintr-o racheta electrica de muste....acum nu stiu daca va avea efectul scontat...
http://caiferate.21.forumer.com/viewtopic.php?t=724
 
Aparatul ala l-am facut si eu cu paleta minune in vreo trei exemplare. Nimeni nu s-a plans de treaba pe care o face. Eu sunt super multumit de rezultatul acestui aparat home made, nici nu stii ce diferenta este intre borcanul Noch si un aparat electrostatic. Daca doresti te pot ajuta cu aparatul electrostatic, daca nu te pricepi la electronice e bine sa ai grija sa nu te curentezi cand umbli in el ca e destul de nasol socul.

Cat despre desenat sol si stanci nimic mai simplu, tocmai aici ma asteptam sa zici ca o sa iti fie usor. :D totul tine de nuantele pe care le folosesti si crede-ma ca nu e greu deloc sa iti alegi culorile de care ai nevoie ca sa faci o stanca, un soi de pamant...

Apropo, gandeste-te ca iarba creste pe pamant ? Ei bine , ia niste pamant din gradina sau de la flori amesteca-l cu aracet si aplica-l pe suprafata pe care vei pune iarba. Nimic nu e mai simplu si mai natural decat natura in sine, nu-i asa ? Aici sa ii multumesti colegului nostru de suferinta Elef care a incercat minunea si crede-ma ca depaseste gradul de frumusete al oricarei vopsele din comert.

Nu uita ca modelismul este o arta, iar in arta originalitatea conteaza. Oricand ai nevoie de un sfat intreaba aici pentru ca sigur cei care stiu iti vor raspunde cu un sfat prietenesc.

Diseara o sa revin cu ceva poze daca am timp.
 
Interesanta ideea cu pamantul din gradina, totusi ma intreb ce se intampla in decursul timpului cu el? Stiu ca in mod normal in fiecare granula sunt mii de microorganisme care colcaie si consuma ceva de pe acolo :mad: sau poate aracetul le vine de hac?
 
Ok, m-am hotarat....o sa ma apuc s-o construiesc singur. Zilele astea o sa incerc sa finalizez blatul si voi continua usor-usor, pas cu pas fiecare etapa. va multumesc pentru suportul acordat pana acum si o sa revin cu poze.
 
divizia a spus:
...
Unde gasesc un program de simulare pentru sine la scara N?...

Nu exista programe de simulare numai pentru o anumita scara. In general, aplicatiile pentru proiectarea circuitelor de sine pentru diorame vin impreuna cu librariile de sine de la mai toti producatorii.

Un astfel de program, folosit si de mine, este AnyRail.

Fara sa platesti nimic pentru program, il poti utiliza pentru a crea circuite de pana la 50 de elemente, arhisuficient pentru nevoile tale.

Succes!
 
divizia a spus:
...
PS...inca o problema: sa merg pe sina standard sau code 55? La cea standard se gasesc linii R1, R2, R3, R4 si linii drepte, iar la code 55 doar sina flexibila. O alta intrebare ar fi : daca merg pe standard pot cupla sina flexibila code 55?...

Da, sina Universal Fine (Code 55) poate fi cuplata cu sina Universal (Code 80) folosind "Rail Joiners" (SL-310 - conductori de electricitate sau SL-311 - izolatori).

Ce nu poti combina sunt macazele, geometria celor doua standarde fiind diferita.

Prin urmare, daca esti incepator si nu ai nevoie de bataie de cap cu "plantarea" sinelor pe blat, folosesti PECO SETRACK (sine cu geometrie fixa). Poti folosi, fara nicio problema, macaze de la STREAMLINE Code 80.

Daca vrei sa faci economii si vrei libertate in proiectarea circuitului, folosesti sine PECO STREAMLINE Code 80 sau Code 55.

Nu este totusi recomandata combinatia Code 80 / Code 55.

Sfat: daca alegi sa folosesti sinele flexibile, indiferent de producator, o unealta pe care eu am gasit-o extrem de utila este setul de sabloane Tracksetta.
 
Am gasit diorama, traseu, etc....multumita domnului Dorel Dumitru (vad la semnatura)
Tot cautand am dat peste blogul dansului unde am gasit un material de exceptie, detaliat mura-n gura cum s-ar zice. Asa ca am decis sa ma inspir la maxim din realizarea dansului. Bun, acum avem urmatorul traseu http://2.bp.blogspot.com/_XmjJQjDq95Y/SVTXYbTqF1I/AAAAAAAAER0/QaQOKkCILtA/s1600-h/Schita+TT.jpg

Posibilitatile de realizare in opinia mea ar fi doua:

1. Fleischmann, preponderent sina R2 (fara nicio sina R1), adica cercul interior va fi R2, iar cel exterior va fi tot R2, dar cu segmente mici si drepte de distantare. In cazul asta ar rezulta o diorama cu dimensiunile 1300x600, iar asta d.p.d.v. al spatiului ar fi idealul dioramei de apartament. Costul sinelor s-ar ridica undeva la 200 euro incluzand aici si un macaz electrificat (38 euro). Un alt avantaj ar fi sina cu terasamentul gata facut.

2. Peco, sina R3, mentinand acelasi principiu pentru cercul interior si cel exterior. Dimensiunile dioramei ar fi 1600x800, iar costul sinelor ar fi aproximativ 100 pounds insa fara terasament.

Cum pana acum au fost opinii pro si contra asupra sinei R1-R2 de la Fleischmann, unii precizand ca este ok pentru orice locomotiva, iar altii ca nici sa nu ma gandesc, as dorii sa stiu clar daca de exemplu o loco in lungime de 112mm se comporta bine in conditiile specificate de mine mai sus pentru diorama si anume sinele R2.

Astept pareri de la voi vis-a-vis de ambele proiecte Peco si Fleischmann.
Multumesc
 
Ti-as recomanda ca linia din dreapta, cercul exterior care trece peste poduri, sa nu o bagi in tunel.
As face stanci pe o parte si alta, daca spatiul iti permite sau, si mai frumos, linia sa treaca printr-o padure.

Ma gandesc de mult la aceasta imagine, o linie ce trece printr-o padure, dar, din pacate, pana acuma nu am facut-o sau, mai bine zis, am facut-o doar pe jumatate, din lipsa de spatiu


Foto: Andreiul
 
divizia a spus:
Fleischmann, preponderent sina R2 ... adica cercul interior va fi R2, iar cel exterior va fi tot R2, dar cu segmente mici si drepte de distantare.
Nu cred ca ar arata bine, si nici n-ar fi ok pentru materialul rulant; incearca sa iei in consideratie folosirea sinelor flexibile!

In alta ordine de idei, diorama mea la scara N are cateva portiuni R1 modelate cu sina flex code 80 si nu am constatat sa fie vreo problema cu locomotivele, am testat aburoase si diesele Fleischmann, Minitrix, Roco, insa toate de generatie noua.
 
cristi_m a spus:
divizia a spus:
Fleischmann, preponderent sina R2 ... adica cercul interior va fi R2, iar cel exterior va fi tot R2, dar cu segmente mici si drepte de distantare.
Nu cred ca ar arata bine, si nici n-ar fi ok pentru materialul rulant; incearca sa iei in consideratie folosirea sinelor flexibile!

Sigur nu arata bine ca sa nu mai mentionez cele multe probleme care apar.

La macheta din imaginea de mai sus am folosut linii FLM cu dimensiune fixa R1, R2 si R3 si tot nu am reusit s-o scoatem in toate cazurile la culoare din cauza declivitatilor iar treaba cu linia inclinata pe curbe chiar nu a functionat cum trebuie asa ca am renuntat la ea pierzand o imagine de efect.

Probabil este de vina tot tipul de linie, de care ma cam indragostisem la un moment dat, linie cu terasament.
 
Cat despre Peco sau Flm eu as alege Peco, chiar daca nu au terasament prefabricat. Se poate face mai bine si mai realist decat cel de la Flm care oricum este prea ingust si gri uniform. Iar daca zici ca deja ai ceva experienta la pusul sinelor, cel mai frumos ar fi sa alegi Peco code55!