Tot din ciclul proiecte diverse...
Vagonul cisterna de 50 mc, CFR, construit la 23 August, face parte din seria de vagoane de 50 tone, construite la diverse fabrici din țară, serie care cuprinde mai multe tipuri de vagoane: cisterne, platforme, acoperite, autodescărcătoare, toate "încălțate" cu boghiuri Diamond Andrews (proiect sovietic).
Vagoanele cisternă de 50 mc au fost exportate in Cehoslovacia și Germania de Est, cu boghiul modificat, pentru a îmbunătăți frânarea defectuoasă pe care aceste boghiuri o au (aveau).
Vagonul cisterna CFR, pus de Dan pe undeva, pe forum
Vagonul fabricat pentru cehi, puteti observa boghiurile prelungite. Foto de pe net
De la cehi (LocoLab.cz), am luat un kit 3 D (2 bucăți), pe care am început să-l adaptez la cerințele CFR, vagoanele exportate, pe lângă boghiurile modificate, având și poziționarea scării diferită, precum și domul de acces/încărcare fiind de dimensiuni mai mici.
După cum se vede, boghiurile au fost prelungite față varianta originala, pentru suplimentarea timoneriei de frână/frânarea și pe exteriorul roților.
Aici a fost cel mai mult de muncă, am folosit boghiurile ca bază pentru confecționarea boghiurilor existente la CFR. Am eliminat surplusul de material, finisat și format model pentru realizarea unei matrițe pentru turnare.
Într-una din imagini observați și diferența de ampatament față de un boghiu Andrews american, existent pe piață ( 2000 mm CFR, 1800 mm cel american).
Montaj pentru turnare și foto, Tiago Araujo sau TWA Modelismo pe Facebook.
Și ca să nu mă plâng prea mult de greutate aderentă și treburi din astea, alamă turnată.
Pilit și șlefuit bavuri și surplusuri, ansamblarea am facut-o prin cositorire.
Uite așa am muncit, când cu polizorul, când cu pneumaticul...
Foto Agerpress
Rezultatul, foarte mulțumitor. Greutatea metalului plus osiile metalice îi va conferi greutate suficientă și necesară, având in vedere că osiile sunt RP25, cu bandajele mai mici decat cele NEM.
Vizita la cântar, place la mine.
O mână subțire de grund și o poză pentru registru
Probe de drum, ocazie pentru detectat erori de montaj sau concepție.
Domul inițial l-am răzuit și am inceput să confecționez un dom mai mare, pe care l-am estimat, din fotografii, la 1500 mm diametru.
O secțiune de țeavă PVC de 16 mm, însă insuficient, mai trebuie 1mm la diametru...
Nu mă încântă, altceva...un capac de pe la cosmeticele vieții, cu diametrul corect, de 17,2 mm

De fapt sunt două domuri, unul mare pe care este altul mai mic. "Strunjesc" puțin capacul domului mic și deja imi dau seama că nu va ieși cum vreau, cum trebuie...
Aspect general. Nu-mi place, caut alta solutie.
Tampoanele vor fi și ele metalice, domul il trec pe lista cu piese ce trebuie făcute 3 D.