Cum vă spuneam, se pot elimina inscripțiile de pe vagoane, în cazul în care se dorește păstrarea culorii de bază, trebuie puțină atenție.
Rețeta mea este, aplicarea unei cantități mici de ulei de frână Dot 3, peste suprafața inscripției, încercând să mă limitez pe cât posibil doar pe suprafața ocupată. După câteva ore, după ce a acționat și slăbit oarecum vopseaua tampografiei, pun cu pipeta câteva picaturi de apă pe locul respectiv. Apoi, cu o bucățică de șmirghel de granulație fină, cât mai fină posibil, înmuiat in prealabil, pentru a fi mai moale, frec suprafața inscripției cu mișcări circulare, fără să apăs prea mult. Obișnuiesc să o prind pensetă pentru un control mai bun. Aceeași tehnică udă precum la prepararea unui autoturism pentru vopsire. Dacă inscripțiile dispar cu o frecare ușoară, asta înseamnă că stratul de vopsea sub ele nu va fi afectat prea mult. Tocmai pentru a nu zgâria iremediabil vopseaua, termin cu un creion cu vârf din fibră de sticlă, bun și pentru slalom printre nituri sau detalii mici.
După o spălare cu apă călduță a suprafețelor prelucrate si uscare, aplic puțină pastă pentru șlefuit cadranul ceasurilor, cu mișcări circulare, cu un bețigaș de bumbac. Clătesc iarăși cu apă caldă și după uscare am o suprafață numai bună pentru aplicat lac lucios, decaluri și iarăși lacuri.
Vagonul de mai sus, și pe partea opusă, după polish. Din păcate dunga neagră nu imi face trebuință și prin urmare va intra la revopsit.
Insă am un exemplar terminat , nu mai știu când, probabil anul trecut sau acum 2 ani, prelucrat după aceeași rețetă.
Un Pwi 29 de la Roco
După șmirgheluire la ud
Și după polish
Lăcuit lucios, gata de decaluri
Înmatriculat și sigilat cu lac lucios
Și finisat cu lac mat. Ușile s-au încăpățânat să-și mentină nuanța diferită de restul cutiei, dar la o eventuală "prăfuire", își vor pierde aerele.
Un alt exemplar identic a intrat de asemenea la vopsitorie încercând, pe cât posibil redarea culorii gri la interior. Gri-ul grundului Tamya este suficient, așa că am împușcat 2 iepuri cu o piatră.
Alături de "cel mare"
Interiorul vine deja in plastic gri, deci o muncă in minus. Poate să pun ceva linoleum maro...