diorama lui gamitzu

:grin: raman la ideea ca abrazivii nu sant buni. 1200...2000 sau 50000 tot abraziv ramane.. De preferat varianta cu pad sau cu lemn moale, e cel mai ieftin. Raman totusi tunelul sau zonele inaccesibile cu mana. 8O

:grin: Orasul s-a animat azi. Uni joaca sah, altii sapa gropi, pisicile umbla pe acoperis (poze dupa aia, trebuie lumina buna), plimbari in parc , etc. Poze. Haita de matze si un caine de face pipi pe un hidrant fac toti banii. :-D

:evil:

Am avut ceva timp sa lipesc orasul la locul lui pe diorama sa conectez curentul la iluminat si sa mai adaug ceva detalii. Cateva poze cu luminile aprinse si trecerea la nivel dupa retusat si schimbat dungile galbene. Nu prea au iesit pozele pe intuneric, expunerea e mare rau, sant fara blitz. Merg doar ca idee.

Urmeaza retusul imprejurimilor , ceva copaci , boscheti,etc. :grin:

:grin: Oficial diorama e aproape gata. E functionala la stadiul asta, toate detaliile mari sant la locul lor, e bina ascunsa in dulap, protejata de paianjeni si praf. Voi mai adauga pe parcurs diverse detalii care o sa-i dea alt aspect, ceva stufarisuri, porumb, detalii pe strazi si altele. Astea se incadreaza la categoria pigulit mm cu mm, si se face in timp. Ce a fost mult de facut am facut. Alea mici au farmec aparte si incanta. Ceva poze:

O lucrare de exceptie, cu detalii surprinzatoare, practic pe fiecare centimetru patrat ai ceva de observat, de admirat! Se vede ca s-au folosit materiale de calitate, ceea ce trebuie la locul unde trebuie, si mult talent. Avand in vedere si scara pot spune ca ridica foarte mult stacheta si seteaza standarde de urmat pentru realizarea de diorame de un anumit nivel. In concluzie felcitari si asteptam sa vedem cu ce ne mai uimesti :aplauze:

:grin: Multam. In cei 10% ce au mai ramas de terminat, intra mini scene pe care va trebui sa le iau de acum incolo. Plus cele care inca sant in dulap, asteptand sa fie montate. Practic acum incepe greul. Te holbezi la ea, mai pui un boschete, mai scoti un pom, mai creste stuf pe ici pe colo. Nu am reusit sa fac un macro clar la pisicile de pe acoperis si de aia nu am pus poze. O sa le pozez macro cu un DSLR si o sa mai pun poze mai clare. Mai sant gaste, capre, muncitori de la calea ferata, etc. Va mai dura ceva vreme. :-D

volum imens de munca, presupune mare atentie la detalii. Cred ca ai bagat aspiratorul in priza de n ori, sa nu mai zic de pensa, ca ti-ai lipit-o de deshte... Pe cladiri incearca sa mai dai ceva culoare, evita petele.

Bravos!

:-( Nici mie nu mi-au placut cum au iesit petele pe cladiri, patina. Recunosc , nu sant expert la asa ceva, mereu iese deamboulea La alea ma gandeam sa revin cu aceeasi culoare, cu pensula uscata, numai ca sa imbunatatesc aspectul si sa fac difuze petele de jeg. Ceva de genul cantonului, ala mi-a placut cum a iesit.

Acolo am revenit cu galben peste petele de negru si l-am mai estompat putin. Am folosit un wash cu negru diluat in draci care se impregneaza in vopseaua acrilica. Aia suge apa din pigment repede si nu prea poti crea efecte cu el. Ma gandesc sa experimentez pe ceva cladiri, da numai cu acrilice si pensula uscata dupa vopsire. E destul de complica, da nu imposibil. Oricum la scara aia numai vopsitul mi-a mincat ficatul, detaliile mici. da merita, oricum boala nu se vindeca nicodata, numai ca evolueaza continuu. :evil:

Ca istoric al dioramei , o recapitulare scurta pana la stadiul asta de finisaj. Am inceput dulapul cu vreo 7-10 zile inainte de a pune baza dioramei. primele poze pe forum cu ea, din 4 martie2010. Am avut pana acum 3 concedii de cate 2 luni, inclusiv asta. Total 6 luni. Dar nu pot spune ca am lucrat la ele incontinuu, mai sant si altele de facut. Zile cand am lucrat cate 12-14 ore, zile in care nu am lucrat nimic. Ori am asteptat sa se usuce fasa gipsata bine, ori am plecat ca tot omul sa mai fac si vacantza prin alte locuri. Oricum, marea majoritate a pieselor erau disponibile prin dulapuri sau am completat intre timp. Ca o paranteza, fosta colectie de TT-uri ajunsa prin 2004 la cineva pasionat , inca asteapta o diorama adecvata. Persoana, extrem de ocupata, inca nu a reusit sa puna mana sa inceapa.Probabil o sa inceapa la pensie, acum timpul nu ii permite cred. Desi are pe cine sa puna sa se ocupe de asa ceva, prefera sa faca el cu mana lui ceva cand o sa aiba timp mai mult. eu deja am in plan module pe langa perete, dar dejama gandesc sa cuprinda numai un depou IMENS cu un triaj imens si restul relief de munte, cu viaducte si una sau 2 halte simple, fara orase. Poate un satuc de munte, izolat, cu drumuri de tara. Asta va fi intr-o camera de cca 9mp, pe langa pereti, cu inaltimea mare pe verticala, pentru un relief de munte autentic. Ramane de vazt cand si cum, dimensiuni, etc.Ideea deja a aparut, locul este deja liber, materiale ar fi pentru inca 3 dulapuri cu diorame. Chef de munca trebuie si timp. Acolo astept idei.

partea superioara a cantonului e ok, zidaria putea suporta insa o vopsitura la rosturi ;-)

:grin: Cum?
Dezvolta un pic. Mie astea nu mi-au iesit niciodata. Recunosc, la jegarit trebuie practica mai multa ca la altele. De vopsit le vopsesc ok, da la treaba cu jeg in crapaturi nu prea a iesit. De aia ziceam de o macheta ori desertica ori numai padure. Prefer sa iau copac la jegarit si la pus creanga cu creanga decat sa mazgalesc case. De aia e bun club. Unu face case, altul copaci, altul terasament. E cam gre sa le ai pe toate :-D

:-D Din categoria animale la scara N, pt ca mai in adancul topicului cineva vrea sa vada cum arata asa ceva cand pomeneam de gaste, rate, iepuri si altele. Poze:
Porci de 180--200kg

Doua gaste.

Un iepure salbatic.

Turma de capre cu 2 dulai.
:grin: Trebuie spus ca imaginatia aluia de le-a facut nu are limite cred. Iepurele are 3mm cred, nu am pus sublerul pe el :evil:

:-D Matzele sant pe casa ca e sezonul de imperechere la ele. Una e deja cu spatele zbarlit si coada ridicata. Trebuie neaparat supermacro si lumina buna. O sa incerc varianta de poza prin lupa, sa vad ce iese. Cu macro deja pot face prapad pe acolo, lentila e lunga si cand face clar, daca e aproape poate rupe. Una din matze a fost luata de tornada creata de aspirator. Am cautat-o 1 ora pe jos pana am realizat ca e in aspirator. Seamana cu niste capuse, chiar mai mici. Am fost istet cand am luat aspirator CYCLON,de la Zanussi, alea fara sac, au un filtru HEPA in carcasa de gunoi si atat. Tot ce aduna se vede prin el si e usor de curatat. Plus puterea e buna la testat la cat sant de lipite toate pe diorama. Il cureti inatai bec, apoi il folosesti. Ce aduna se poate sorta si recicla.

Ai putea sa incerci cu zumu dat la maxim, desi sincer nu prea cred ca iese nici asa la scara asta. Am mai pozat eu omizi cu super macro si ziceai ca acum-acum storcesc omida aia, d-apoi la scara n unde sunt chestii si mai mici. Mai era o varianta de pus un obiectiv peste altul la slr-uri. Nu stiu cat de profi, dar functiona destul de bine.

Cu un telefon mobil te poti apropia foarte mult fara sa faci prapad si poti fotografia macro din pozitii imposibil de luat cu un aparat foto mare ;) Exemplu, poza facuta in gara, de sub o streasina (scara N):

:grin: Revin cu cateva poze macro facute cu un Canon IS5, pana reusesc sa fac poze macro cu un DSRL. Pentru o idee, merg. Probabil daca lucram cu HO, aveau si blana pe ele. Mai e poza de imi place mult cu un dulau de face pipi pe un hidrant american rosu.

:grin: