Dragos, sunt cotete si am sa-ti zic si de ce :
nu sunt cu nimic impotriva modernizarilor, ba chiar le sustin atata vreme cat ele sunt facute cu cap si cu simtul raspunderii si nu in bataie de joc cu chit turnat cu lopata si finisat cu picioarele si vopsea data cu matura. Nu cred ca are rost sa ma apuc sa aduc in discutie si sa caut poze despre ce reparatii se faceau la aceste masini in anii 80-90, spre a putea compara cu ce e acum.
O modernizare reusita in opinia mea ar fi presupus in primul rand renuntarea la sistemul de suspensie actual, in favoarea unuia similar cu cel al LDH-urilor 45 si 70 (cu un amortizor aditional), inlocuirea integrala a ferestrelor si adaugarea unei captuseli de izolatie termica/fonica. Adaugarea unui sistem de conditionare a aerului, plus sistem de incalzire cu aer cald,adaugarea unor scaune de desiro, nu a unora precum le intalnim pe stadionul Ghencea, renuntarea la usile de la extremitati, in favoarea unora centrale automate ( gaseai doua usi de AVA). Se putea renunta si la stalpul frontal in favoarea unui geam frontal dintr-o bucata - trebuie sa fie foarte placut pentru mecanic sa conduca automotorul cu acel stalp in fata. Se mai puteau adauga niste scuturi inferioare pentru estetica si eventual niste pluguri mai de doamne-ajuta.
Desigur, asteptarile mele sa se realizeze o astfel de modernizare erau destul de scazute inca din start, avand in vedere ca s-a delcarat inca de la inceput ca se vrea ceva cu costuri cat mai scazute. Asadar, in conditiile de fata este normal sa fiu foarte revoltat vizavi de aceste reparatii executate cu o marlanie groteasca la niste masini care nu meritau asta. Nu mai aduc in discutie ca nu sunt singurele.
Pentru muzeu mi se pare ca era pastrat 974 (daca nu cumva ma inseala memoria) .