Cosmin, informatiile de mai sus sunt mult mai aproape de adevar decat par.
Trebuie doar sa le pui "cap la cap". "Flecarela" e ultimul termen care poate caracteriza interventiile lui H si, cu permisiunea ta, si ale subsemnatului

.
Hai sa o luam cu inceputul, ca sa sistematizez putin informatia pentru tine sau alti cititori, daca exista.
Luam un caz specific, o constructie din jurul lui 1900, specifica imperiului dar care a vazut lumina la Arad. Am mai pus planurile anterior:
Asa aratau la "mama lor" in primul deceniu al secolului XX. Dupa 1919 serii disparate au ajuns la noi si in anii '20/'30 au trecut printr-un proces de modernizare care s-a referit in special la instalatiile electrice/incalzire, refacerea acoperisului care a scapat de aerisitoarele de la lampi, etc.
Si aradeanul nostru ajunge sa arate asa:
merge asa mult si bine pana in anii '50 cand (vezi ce am scris tot la subiectul asta pe la pagina 3-4) aceste vagoane sunt "dezbracate" complet de tabla si scandura, pana la structura de rezistenta originala si refacute in forma simplificata. Cea mai vizibila schimbarea este disparitia geamurilor duble.
Aradeanul nostru ajunge asa:
http://www.vasutikocsi.hu/jelleg/j1967.html(190).jpg
Cumva, cel de la Dolhasca a scapat si este singurul pe care l-am mai vazut cu geamurile duble originale. Da, se pare ca la noi acoperisurile au fost indreptate (nu stiu acum daca la tot parcul). Motivul il reprezinta tot simplificarea.
Ce am scris mai sus este valabil si pentru vagonul S. de la care am inceput cumva discutia. O sa-l rog pe Florin sa ne ajute si daca are cumva dimensiunile cutiei sau distanta intre boghie, sa le scrie aici. In baza lor putem sa incercam sa identificam desenul original. Din pacate, am mai scris-o de multe ori, nu exista un manual dupa care s-au facut conversiile vagoanelor, acestea suportand in 100 de ani multe transformari si modificari. Mai mult, serii facute de aceiasi fabrica, aveau diferente de 10-25 cm intre axele bighielor, desi erau vagoane aproape identice. De ce schimbau desenul sasiului cu doar 20cm de la o serie la alta, n-am sa inteleg niciodata. Dar aceste mici detalii fac identificarea foarte greoaie. Ca si in cazul "ceferizarii" de locomotive, desi liniile generale se cunosc, un standard perfect respectat nu a existat niciodata la CFR.