Machete tramvaie

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Multumesc Ovidiu! Pe cand un Rocar la HO? :D

Am reinceput lucrul la un vagon Tatra T4D din Riga. Este singurul oras unde Tatrele au montate, in locul pantografelor, brat captator ca la troleibuz.
Tram_3-2317_070813-032_b.jpg


Macheta lucrata in proportie de 86.3%. :cool:
 
NU ma bag la alte scari. M-am obisnuit la 1/43.
Referitor la macheta ta, ma asteptam sa o vad alb-bleu-albastru, dar vad ca ai facut-o verde-galben.
 
Iaşi: Portret
Adrian Crengă’niş: asul tramvaielor în miniatură’.

Dintr-o pasiune pentru tramvaie pe care o are din adolescenţă’, Adrian a ajuns s㒠realizeze cu fidelitate machete ale mijloacelor de transport din Iaşi.

Adrian şi-a manifestat o afinitate o pentru tramvaie înc㒠din perioada copilă’riei. „Bunicul m㒠plimba mult cu tramvaiul, iar tata obişnuia să’-mi fac㒠schiţe. Scânteia s-a aprins în 1998, când la Iaşi au fost aduse primele tramvaie de tip Tatra T4D din Halle, Germania. Am ieşit într-o zi de la ore şi am vă’zut un tramvai deosebit, cu pantograf asimetric, cum nu mai era pân㒠atunci în Iaşi. Am urcat în acel tramvai şi am mers patru ore cu el“, îşi aminteşte Adrian.

A fă’cut peste 40 de machete
în acelaşi an, tână’rul a decis s㒠îmbine pasiunea pentru tramvaie cu ceva practic. Fiind elev la specializarea Arhitectur㒠la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“, Adrian s-a decis s㒠fac㒠macheta tramvaiului să’u favorit. „Am fost în depoul RATP şi am mă’surat un tramvai, am fă’cut schiţe şi am trecut la lucru. Pentru materiale am ales cartonul, autocolant din PVC. La pantograf folosesc şuviţe de plastic şi sârm㒠oţelită’. Pentru decupaje am o trus㒠de cutter. Timpul mediu de munc㒠pentru o machet㒠la scar㒠de 1:50 este de 60-80 de ore“, explic㒠Adrian, care a fă’cut pân㒠acum peste 40 de machete, majoritatea dup㒠tramvaiele Tatra.

Când nu sunt în expoziţii, machetele lui Adrian pot fi vă’zute la sediul RATP Iaşi. Pentru prima dat㒠în România, Adrian a organizat o expoziţie cu machete de tramvai la Galeriile Anticariat „Grumă’zescu“. Pân㒠în prezent au mai avut loc opt astfel de evenimente. La muncă’, ieşeanul îşi foloseşte abilită’ţile pentru a face la comand㒠machete arhitecturale, amenajă’ri interioare la scar㒠şi prezentă’ri ale exterioarelor de clă’diri. Cu toate acestea, macheta la care a muncit cel mai mult este tot a unui tramvai.


„Când s-a împlinit un secol de când tramvaiele circul㒠în Iaşi, a fost reabilitat vagonul de epoc㒠AEG. Am muncit peste 200 de ore la o replic㒠fidel㒠a acestuia, la o scar㒠de 1:20“, spune Adrian. El nu a putut sta departe de tramvaie nici în ziua nunţii sale. „Am o soţie care mi-a înţeles pasiunea şi m-a sprijinit mereu. Aşa c㒠am vorbit cu cei de la RATP şi anul trecut, în septembrie, mi-au dat un tramvai ST11 din depoul Dacia. Am fă’cut prima cununie civil㒠din ţar㒠în tramvai lâng㒠Gara Nicolina. Am fă’cut o mic㒠recepţie în tramvai pe traseul Baza 3-Podu Roş-Canta-Dacia şi am întârziat 40 de minute la biserică’“, îşi aminteşte Adrian.

întrebă’ri şi ră’spunsuri
De ce este Tatra tramvaiul tă’u favorit?
Cred c㒠datorit㒠formei sale futuristic-aerodinamică’. Am fost în depou unde m-am uitat în detaliu la ele, am studiat documentaţia pe internet şi este cel mai bun tramvai care a mers vreodat㒠în România, cu mult peste orice vagon care s-a fă’cut vreodat㒠la noi în ţară’.
Ce-ţi propui s㒠faci în viitor?
în stră’ină’tate exist㒠un cult al modelismului transportului feroviar, dar la noi mai are mult de crescut. Din acest motiv vreau s㒠fac un club de modelism feroviar, cu un atelier pentru copii. îmi pare ră’u c㒠tramvaiul, care este de 113 ani la Iaşi, nu este pus în valoare ca simbol istoric, motiv pentru care aş vrea s㒠fac un muzeu al tramvaiului la Iaşi.

ce-i place
Alte pasiuni ale lui Adrian includ fotografia şi că’lă’toria cu trenul. „Trebuie s㒠recunosc c㒠nimeni nu face o cafea la fel de bun㒠cum o face soţia mea. în ceea ce priveşte muzica, sunt fan declarat al muzicii rock, plecând de la Manowar şi Judas Priest pân㒠la stilurile mai nordice“, explic㒠tână’rul.

ce nu-i place
îmi place mult s㒠merg cu mijloacele de transport în comun, motiv pentru care chiar nu-i suport pe cei care nu respect㒠minimele norme de igien㒠personal㒠şi normele de civilizaţie din trafic. Am fost prins în mai multe oraşe din Europa şi nu ai s㒠vezi cablurile de pe stâlpi cum atârn㒠ca la noi“, spune Adrian.

profil
nă’scut. 12 aprilie 1982, Dorohoi.
studii. Åžcoala postliceală’, Colegiul „Asachi“ din Iaşi.
familie. Este că’să’torit.

http://www.adevarul.ro/locale/iasi/Iasi-_Portret-_Adrian_Crenganis-_asul_tramvaielor_in_miniatura_0_486551568.html