Diorama TT

Bravo bravo ! Foarte frumos ! Primesti cu colindul ? :grin:

Am uitat s㒠fac o precizare. Râul este realizat din silicon sanitar transparent.
Prima dat㒠am folosit acelaşi lac pe baza de apă’, pe care l-am utilizat şi la dioramă’, dar, pentru c㒠râul este îngust şi am pus multe pietre pentru a simula râul de munte, la uscarea lacului acesta prezenta nişte cră’pă’turi (printre pietricele) deoarece se strânge. Ca atare l-am cură’ţat şi am pus silicon sanitar. Dezavantajul acestuia este c㒠nu are luciul lacului, adic㒠la lumin㒠slab㒠nu luceşte aşa puternic cum luceşte lacul. Oricum, cred c㒠arat㒠bine şi aşa.

Am terminat şi catenara, am montat-o dup㒠care am şi vopsit-o :grin:

Dup㒠ce se mai usuc㒠vopseaua o mai aranjez puţin.

între timp am zis s㒠fac şi ceva tufe cu flori. Am folosit aplicatorul de ţânţari :grin: , iarb㒠de 6 mm, granule roşii şi aracet moment:

cred c㒠a ieşit frumos.

Dac㒠tot am terminat diorama şi modulul de poze am zis s㒠mai fac ceva. Aşa c㒠m-am apucat de 2 proiecte:
- un LDH din ABS de 1 mm, va fi pe şasiul unei Geton de la Bachman;
- o staţie digital㒠format㒠din NanoX-S88 ( fă’r㒠partea de S88 ) cu GenLI-S88 cu un Minimaus v2A, o interfaţ㒠S88 ( toate de pe site de la Paco) cu BOD-uri dup㒠schema lui dac.
lucrez în paralel la ele, la LDH am decupat platforma şi capetele de la cabin㒠- înc㒠nu am poze.

La partea electronic㒠adic㒠staţie digitală’, l-am stresat pe colegul dac , pe PM , mai toat㒠să’ptă’mâna, ca s㒠pricep şi eu cum e treaba cu schemele de pe site-ul lui Paco.

Mulţumesc înc㒠odat㒠dac pentru ră’spunsuri şi mai ales ră’bdare :grin:

Sâmbă’t㒠am lcumpă’rat piesele, iar astă’zi am fă’cut placa cablat㒠de la NanoX-S88. Am printat din pdf-ul de pe site-ul lui Paco planul cablajului, pe faţa lucioas㒠a unei coli foto cu imprimanta laser ce a fost setat㒠pe ,, Best,,. Am decupat poza exact cât era placa ( placa am spă’lat-o bine cu det. de vase şi partea de burete mai tare) şi cu fierul de că’lcat pe maxim, timp de cca 5 min am presat bine, bine bucata de hîrtie printat㒠( faţa printat㒠pe partea de ,,cu,, de pe placă’). Am lă’sat un pic s㒠se ră’ceasc㒠cât s㒠nu m㒠frig, dup㒠care uşor am dezlipit hîrtia de pe placă’, astfel traseele au ră’mas lipite pe placă’

Dup㒠aceea am gă’urit cu şpiral de 0,5 mm şi am bă’gat placa în soluţie de clorur㒠feric㒠pentru corodare

Dup㒠corodare am cură’ţat tonerul cu aceton㒠de la nevastă’-mea

Pentru prima mea plac㒠realizat㒠cred c㒠ieşit destul de bine. Mi-a tremurat un pic mîna la datul gă’urilor, dar e acceptabil. Am uitat s㒠zic c㒠dup㒠gă’urire, pe marginea gă’urilor am presat uşor cu vîrful unui marker permanent deoarece se vedea cuprul. Urmeaz㒠s㒠lipesc piesele.
V㒠ţin la curent.

Mersi înc㒠odat㒠dac pentru sfaturi.

Ce hartie foto ai folosit ?
Este mai bine sa dai gaurile dupa corodare intrucat sunt deja 'punctate'. :idea:

Marfa frate ,foarte bine arata catenara.
:aplauze:

budy mersi de apreciere

dac pentru c㒠nu folosesc S88 de la NanoX nu am gă’urit chiar tot ce era şi am observat c㒠dup㒠corodare, aşa cum zici şi tu, ră’mân gă’urile punctate :grin: . La celelalte plă’ci voi da gă’urile dup㒠corodare. :grin: . Punctele se observau şi înainte de corodare dar nu mi-a dat prin cap c㒠vor ră’mâne vizibile, adic㒠vor fi corodate.Aşa capă’t experienţă’. :grin:
Hârtia foto o am de vreo 5 ani prin cas㒠e de la Canon 170 g/m pă’trat.

Felicitari oricum pt. placuta - cu atat mai mult cu cat e prima ! (eu nu am reusit inca sa fac trasee asa fine fara probleme... :| )

Cum ai desfacut hartia dupa calcat fara sa strici traseele ? Ai udat-o ? Ai tras pur si simplu de ea ?

Dup㒠vreo 3 minute de dat cu fierul , m-am riscat un pic, şi am desfă’cut la un colţ ( cu hârtia fierbinte) acolo unde sunt marcate gă’urile pentru şuruburile de prindere, se depusese un strat de toner, dar pe hârtie înc㒠mai era, aşa c㒠am mai insistat 2-3 minute. Vă’zusem pe un site de electronică’, faptul c㒠nu trebuie s㒠ră’mân㒠pe hîrtie toner, el trebuie transferat tot. Dup㒠ce am dat cu fierul de că’lcat, primul impuls a fost s㒠desfac hîrtia, dar mi-am adus aminte, c㒠am printat cîteva poze, odat㒠, pe imprimanta laser şi dac㒠atingi poza imediat ce iese de la printat se ia tonerul şi ră’mâne hîrtia :grin: . Aşa c㒠am mai stat cîteva secunde, aproape un minut, cît s㒠nu te mai frig㒠placa de cupru, dup㒠care începi de la un colţ şi ridici de hîrtie uşor, la desprindere este c㒠şi cum ar fi lipită’, adic㒠întîmpin㒠o anumit㒠rezistenţă’. Hârtia trebuie s㒠ră’mân㒠albă’, adic㒠s㒠nu mai aib㒠toner. Nu am spă’lat placa dup㒠desprinderea hârtiei ci doar dup㒠corodare. Cred c㒠asta este şmecheria, am vă’zut un tutorial pe un site, singurul din câte am vă’zut, care nu spal㒠placa dup㒠ce desprinde hârtia.

Sper c㒠am explicat cum trebuie, nu prea m㒠pricep s㒠povestesc. :grin:

Astă’zi dup㒠amiaz㒠am continuat cu placuţele pentru GenLI-S88 şi Minimaus. Am fă’cut dou㒠poze imediat dup㒠ce am dat cu fierul de că’lcat şi am dezlipit hîrtia foto, se observ㒠cum trebuie s㒠ră’mîn㒠hîrtia.

Și o poz㒠dup㒠corodare. Mîine dau gă’uri şi m㒠apuc de montat piesele :grin:

sa ma anunti si pe mine cand termini MiniMaus-ul..la mine au mers toate in final in afara de Maus... mi0e sa nu fie ars ecranul :-?? ...poate il probam la tine :grin: Bafta mare in continuare!!

SUCCES Total 8)

Astă’zi am reuşit s㒠termin cele 3 module NanoX-S88 + GenLI-S88 + MiniMaus. ( am fă’cut o mic㒠greşeală’, nu am fost atent la ordinea firelor şi nu se respect㒠tastele, dar o s㒠le pun cum trebuie ). Ce mi-a scos peri albi , a fost scrierea PIC-urilor. Folosesc un modul K8076 de la vellemann şi nu ştiu care e problema c㒠nu vrea s㒠scrie partea de EEProm Data (adic㒠aceea unde apare numele modulului şi al lui paco). A trebuit s㒠scriu PIC-urile separat, adic㒠programul şi apoi configură’rile. La partea de EEprom se apuc㒠s㒠scrie dup㒠care d㒠eroare exact când începe scrisul - adic㒠numele modulului şi numele lui paco.
Am fă’cut probe cu centrala şi minimausul şi merge super ok. în weekend o s㒠cuplez şi GenLI ca s㒠fac conexiunea la calculator. Câteva poze

Super tare. Trebuie s㒠fac rost şi de nişte carcase.

Azi am încropit ceva cutii la modulele mele, centrală’, minimaus şi GenLI. Cutiile sunt de la un switch, un ceas de mân㒠şi de la o bijuterie , cred, :grin: . Am fă’cut probe la centrala fă’cut㒠de mine cu Multimaus-ul de la Roco, se înţelege foarte bine. La fel şi minimausul ( pe slave ) cu centrala Roco. Nu reuşesc s㒠probez GenLI cred c㒠nu am cablul de serial care trebuie. Am încercat cu cablul pe car l-am fă’cut pentru programatorul de pic-uri dar cred c㒠nu este bun. ( cablul are pinii 3, 4, 5, 7, 8, 9 legaţi pin la pin). M-am uitat pe site-ul lui Paco dar nu m㒠prind cum trebuie cablul fă’cut, sau nu m㒠uit unde trebuie :grin: .

Cîteva poze cu modulele şi un filmuleţ:

cornelTT a spus:
cablul are pinii 3, 4, 5, 7, 8, 9 legaţi pin la pin
Iti lipseste pinul 2. Importanti pentru schema lui paco sunt pinii 2 si 3. Pe restul poti sa-i lasi neconectati, da' 2 iti trebuie.

LE Trebuie si 5 - masa. Deci 2, 3 si 5.

Eu am folosit MAX232 conectand doar pinii 2, 3 si 5. M-am uitat acum mai bine in schema si am vazut ca Paco are legaturi la toti pinii mai putin 7 si 9. Asa ca poate e mai simplu si sigur sa muti firele de la pinii 7 si 9 la 1 si 2.