"Digitala" home made

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Seara buna. Azi am "produs" interfata GenLi si o placa de conexiuni.Asta din urma,desi e greu de crezut, a durat destul de mult pana am "croit-o".Restul a fost joaca... :D



Si cablajul de la GenLi a suferit modificari:l-am mai "labartat"un pic pentru a putea folosi carcasa "autohtona" si am inversat conexiunile la mufa telefonica pt a putea fi conectata direct la centrala.
:!: Daca mai incearca cineva., atentie la interconectare.Mausurile si GenLi sunt concepute sa fie conectate la centrala prin NetBox.Daca se doreste conectarea direct la statie, trebuie inversata ordinea firelor.Daca nu sunt "mufate"corect,nu se intampla nimic rau, doar ca nu functioneaza ("ele este bine gandite" :lol: ).O noutate si pentru mine, am inceput sa folosec SMD-uri in capsula 0805.Asta si ca antrenament pt decodoare... :lol: .Diferenta de dimensiune intre 0805 si 1206 se vede in poza



Nu e imposibil dar e musai sa iau un varf mai subtire pt letcon.Maine sper sa le "agat" in cutii si ,probabil in weekend, bagam si "corent" in ele.
 
GenLi "imbracata"



Si ceva care va deveni, sper, decodorul pt macara



Acum o intrebare pt cei cu experienta in digital: folosind un program ca trainprogrammer sau jmri ,se poate controla un decodor pt accesorii in acelasi fel ca folosind un "mouse" ? Intreb asta pt ca,desi e prevazut sa intre in cutia centralei, nu mai am rabdare sa "produc" si mausul.Pt psihic e nevoie sa vad ca se intampla ceva pe masa...sper sa nu fie fum sau doar niste led-uri care se aprind :D
 
@ LE1500KW- daca te referi la placa pe care e facut decodorul, e luata de la unul din magazinele de pe Maica Domnului, nu mai stiu exact de la care (dar gasesti aproape la toate- intreaba de cablaj de test).Asta a costat 1sau 1,5 lei si cred ca e cea mai mica dimensiune.
 
Am reusit sa pornesc centrala si decodorul dar de aici mi-am cam prins urechile.Nu am avut probleme la punerea in functiune cu exceptia unui cablu serial de prin "depozit" care nu era ce trebuia.Problema a fost rezolvata relativ repede,ocazie cu care cablul respectiv a primit si o eticheta :lol: Problemele au aparut abia dupa aceea...Nu reusesc deloc sa contolez decodorul.Servourile se misca oleaca si programele (JMRI sau TrainProgrammer) intorc niste erori.Pt cei cu mai multa experienta...se "baga" cineva la niste meditatii? :(
 
Sa nu lasam topicul in aer prea mult: centrala a primit un alimentator-57 lei (am optat pt varianta in comutatie numai pt ca e mai mic si mai frumos :lol: ...si ceva mai ieftin). Cam asa arata lucrarea in momentul asta:



Alte componente pt maus: tastatura(28 lei) si afisajul( :!: :!: 25 lei)



Culmea e ca ,la banii astia,la afisaj am gasit si situl producatorului (nu va spui din ce tara e :lol: )si am dat jos si datasheet-ul lui.Daca intereseaza pe cineva ,il punem aici.Inca am probleme cu decodorul,nu reusesc deloc sa-l urnesc . Deocamdata atat.
 
Sursa de alimentare de la http://www.jucarii.com.ro/produs.php?cod=ypF nu ar fi fost OK?
Ai o estimare a costurilor până în acest moment?
(Apropo, Rally, în listă acest transformator apare ca fiind de la PIKO :D)
 
Daca mergi pe alimentatorul ala vezi ca s-ar putea sa ai probleme cu LM317, tensiunea de alimentare la 15V fiind parca un pic cam mica.
Pentru decodor fa mai intai un decodor de locomotiva simplu, ceva cu un 12f629 si un l272 de exemplu, si vezi daca mere.
 
@pok - sursa din linkul tau "duce" doar 500 mA, asta pe care am folosit-o e de 3,1 A.
@elef - Initial am fost reticent cu alimentatoarele astea pana am folosit unul asemanator 12V/6A pentru alimentarea unui motor de stergator de parbriz care ridica vreo 7kg.Am constatat ca la un consum de cca 5A stabilizeaza foarte bine. Sper sa fie si asta la fel de bun.Stiu ca tensiunea e cam la limita dar mizez pe faptul ca e foarte stabila.Initial exista in montaj o dioda "antiprost" pe care am eliminat-o, tocmai din motivul asta...sper sa nu regret vreodata :D .Am inceput si colectionarea pieselor pt un decodor dar m-am incurcat in niste mosfeturi care sunt ceva mai greu de gasit.E cel cu Attiny45 spre care ai pus si tu un link.Ai cumva vreo schema cu 12f629?
 
Off topic: asta e "aplicatia" de care vorbeam mai sus...nu m-am putut abtine :lol:
http://s267.photobucket.com/albums/ii298/f332/altele/?action=view&current=MOV02996.flv
 
Nu e vorba de curent ci de tensiune.Nu stiu cat tebuie sa iti dea tie LM-ul 317 la iesire dar in orice caz e bine ca Vin-Vout>2-3V.Asta ca sa lucrese LM-ul corect.Idem si pentru 7812 daca tin bine minte.
Pentru decodor o sa caut schema fiindca vad ca a scos-o de pe site.
 
@ elef - la intrare cu consumul centralei+genli+decodorul am 15,3V.La iesirea lui 317 sunt 13,6. Stiu ca e cam la limita dar sper sa "tina" iesirea alimentatorului si la consum mai mare.Vedem pe parcurs cand invartim si ceva motoare.Daca e cazul mai umblu un pic la Vout, nu cred sa fie probleme daca scad pana la cca 13V.Uite si un "calculator" pt lm317.Eu am salvat pagina respectiva sa o am "acasa".
http://www.cpemma.co.uk/317calc.html
Ar fi ok daca ai gasi documentatia de la decodor...altfel trbuie sa mai "sap" pana fac suma la metrafo.
 
Esti cam la limita bine de tot.Pentru 13,6V ai nevoie de un 16-17V alimentare ca sa fi sigur ca LM-ul chiar functioneaza cum trebuie.Altfel il pui degeaba.
In legatura cu scazutul tensiunii nu prea e bine fiindca trebuie sa iei in calcul caderea de tensiune pe L6203(nu ar trebui sa fie mare fiindca are MOS-uri pe iesire) si caderea de tensiune pe rezistenta de 1Ohm ;) si aici e nasol fiindca asta depinde de curent.Si vezi cu cat mai ramai.
Daca ai N e oki astea daca imi aduc aminte trebuie sa aiba 12V, dar pentru HO e 14..16V.
 
Corectati-ma daca gresesc:

Udc=1,4xUac - 2xUd

unde
Udc este tensiunea continua obtinuta prin redresare bialternanta,
Uac este tensiunea alternativa de intrare
Ud este caderea de tensiune pe o dioda redresoare (0,7V)
1,4 fiind radical din 2

acum, NanoX recomanda minim 15V ac, rezultand o tensiune redresata de 19,8 V la intrarea LM317 :!:
15V dc este clar mult prea putin !

Conform DccWiki tensiunile de alimentare recomandate in alternativ sunt:
Z,N =12V ac
HO =15V ac
O,G =20V ac
 
Bre elef...ai dreptate...Am zgarmat printr-un datasheet de LM317 si am gasit ceva interesant: conditia e Vin-Vout>3V(sau egal) .Dar asta e conditie extrema , recomandabil se pare ca e 5V.Cred ca va trebui sa inlocuiesc alimentarea :(
 
@ dac- si tu ai dreptate dar, in cazul de fata,la intrare tensiunea fiind deja stabilizata, e suficient ca Vout-Vin>3V.O fi prea mult 15V direct in 6203?
 
Pentru L6203 tensiunea maxima suprotata e de vreo 52V.Dar grija ca vrea mai mult de 12V la alimentare ;).
Scoate LM 317 si baga un strap in locul lui. Oricum din sursa aia iei tensiunea stabilizata asa ca nu ar trebui sa fie probleme.

@Dac conform NMRA DCC amplitutidinea semnalului DCC pentru HO este 14V iar pentru N este 12V.
Restul cum faci alimentarile e alta problema si depinde de la caz la caz.

Oricum pentru studiu daca vreti :
http://www.nmra.org/standards/DCC/standards_rps/DCCStds.html
 
"L6203 DMOS Full Bridge Driver


• An 11-pin flat package IC with mixed bipolar, CMOS and DMOS technology
• Delivers 3A output current at supply voltages up to 52V with very high efficiency and fast switching speed
• Each side of the bridge is controlled by a separate logic input, while a common enable input controls both sides
• All inputs are TTL and CMOS compatible "
:D