"Digitala" home made

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

f33

Active Member
15 Ianuarie 2008
231
0
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
"Starnit" de proiectul macaralei electrice dar si de visul din copilarie sa pot controla individual doua locomotive,am inceput asamblarea unei centrale digitale.Dupa ce am stricat cateva cablaje (preluindu-le asa cum erau de pe internet si incercand sa le adaptez pe diverse cutii din dotare),
m-am hotarat sa "schimb macazul" si sa abordez lucrarea ca la carte...In momentul asta am realizat ca pare sa fie o lucrare interesanta, asa ca hop cu ea pe forum :D .
:!: Topicul asta se axeaza doar pe "manufacturarea" digitalei.Meritul si multumirile pentru realizarea acestor montaje apartin celor care le-au conceput si care au facut publica documentatia.
 
Documentatia pt digitala pe care am ales-o poate fi gasita la
http://www.tinet.org/~fmco/lokmaus_en.html
Am ales varianta asta pentru ca permite cuplarea mai multor "mouse"-uri pt comanda si ,nu in ultimul rand,pentru ca am vazut ca a mai incercat-o cineva de pe forum.Asta e primul contact pe care il am cu sistemul digital, asa ca ramane de vazut daca a fost cea mai buna alegere.Am sa inerc sa tin in paralel si o socoteala a costurilor,sa vedem ce "iese" si daca a meritat investitia.
 
Carcasa si radiatorul in imagini:Carcasa in forma initiala n-am apucat sa o fotografiez dar nu e greu de imaginat.Pretul cutiei 31 ron.Radiatorul l-am "gasit" printre sapunuri in sifonier :lol: dar cred ca e undeva in jur de 15 ron. Total (pana acum) 45 ron.
 
Solutia digitala aleasa de tine este modulara si cuprinde:
- centrala digitala: "NanoX"
- una sau mai multe unitati de comanda: "MiniMaus" sau "SimpleMaus"
- interfata conectare PC (optional): "GenLi"

Eu am realizat pe aceeasi placuta un circuit comun NanoX+GenLi si functioneaza perfect. Am ales varianta cu L6203 care suporta un curent maxim de 3A (suficient pt. 5-6 locomotive) si care nu se incalzeste aproape deloc (radiatorul tau pare supradimensionat - dar nu strica :| )

E bine si ca tii o socoteala a cheltuielilor :roll: asa ca... spor la treaba !
 
Pe voi va asteptam... :lol: .Radiatorul in poza din mijloc e "brut" . In dreapta deja e la jumatate. Asa cum e acum are cca 100 cmp.Intrebare legata de MiniMaus-ul ver.2A- specifica undeva ca la varianta asta potentiometrul si cateva piese aferente nu sunt folosite.Lipsesc doar sau e vorba si de alt soft in PIC ?
 
Radiatorul e OK.Sa zic pe el ar trebui sa stea lm317, 7812,l6203 si optional 7805.Evident izolate fata de radiator.
La MiniMaus 2A nu se foloseste potentiometrul.
 
Ai incercat sa montezi si potentiometrul ? Ma intereseaza daca trebuie modificat si softul in PIC pt a deveni functional si potentiometrul.
 
Domnilor .. la LM317 puneti cu atentie pasta termoconductoare si nu se mai incalzeste asa tare :x .
Iar pentru programator de pic .... recomand ICP , e mult mai comod daca vrei sa mai faci "fine tuning" pe la program
Si eu cochetez cu DCC HM , chiar daca sunt fericitul posesor al unuia "industrial" .... momentan as dori sa fac ceva cu care sa poti citi si scrie TOATE CV-urile dintr-un decodor , astfel cu un sistem DCC mid range si un astfel de programator se poate anula orice avantaj al unui sistem lentz ...
 
kablu a spus:
cu un sistem DCC mid range si un astfel de programator se poate anula orice avantaj al unui sistem lentz ...

Este exact motivul pentru care am realizat si testat "cuplul" NanoX+GenLI: modificarea valorilor din CV-uri... chit ca centrala stie mult mai multe...
 
Salut !!!
@ Kablu,
astfel cu un sistem DCC mid range si un astfel de programator se poate anula orice avantaj al unui sistem lentz ...

Poate te referi doar la scrierea si citirea completa a CV-urilor dintr-un decodor.
Dar statiile Lenz set 1OO sau set 90 stiu sa faca mult mai mult decat sa scrie & citeasca CV-uri.
Au functia de " Consist",de "Multiunit" etc etc.

@ f33,
Spor la lucru (si la macara si la centrala )!!! :D
:aplauze: :aplauze: :aplauze:
 
Multam pt sfaturi si pt sustinere.Pana la "Consist" si "multiunit" mai e mult.Deocamdata sa speram ca nu iese fum... :D
 
De iesit fum daca esti atent sigur nu iese.Schemele sunt functionale.
O singura chestie Esu LokPilot Basic nu va functiona cu NanoX.De programat il poti programa dar atat.
 
@Elef- din cate am vazut , asta nu e chiar primul tau contact cu letconul...asa ca stii ca uneori minunile astea au pe necuratul in ele... :D
Ultimele noutati:


Cablajul a fost modificat pentru a se "pupa" pe carcasa.Unele componente au fost eliminate (partea de redresare si filtrare) pt ca am optat pt. alimentarea externa a centralei.Exista si una buc. cablaj in varianta originala, cu ceva piese montate, disponibil pt donatie, daca e cineva interesat.
 
Ai banuit bine, sigur nu e primul contact cu letconul.
Ce pot sa iti zic ca pe domeniul asta daca sunt atent nu prea am probleme(bun nici nu fac munca de cercetare).
La cat spatiu ai in cutie mai bine lasa-i puntea si electroliticul de filtrare pe cablaj.Ti-ar fi incaput cred si un transformator acolo.
 
Domnule f33 arata binisor lucrarea .... nu prea se vede bine in poza (sau poate eu trebuie sa , dar sper ca ai pus si saiba izolatoare intre suruburi si disipatoarele de caldura ale tranzistorilor/integratelor ;-)
@sesamcave
Nu stiu prea munlte despre sistemele DCC "continentale" in afara ca sunt exagerat de scumpe pentru ceea ce ofera . Sunt "preafericitul" posesor al unui sistem DCC Bachmann "model pentru superincepator" (complet compatibil NMRA ) care stie sa faca si consist , pe langa un design "domestic" si adaptorul de conector model UK in cel continental est-european :fluierat: :fluierat: :fluierat:
Deci in cazul meu ar fi interesant sa incerc o chestie asemanatoare , pacat ca pe site-ul de la inceputul topicului nu este prezentat si .asm-ul :pig: :pig:
 
Dom'le, asta nu-i circuit electronic:
cablaj dubla fata, componente smd, soclu aurit, piese aranjate si montate la milimetru...
asta este opera de arta :!:

Banuiesc ca atunci cand o fi gata, ii da o mana de lac, si il expui frumos in vitrina... :confused: