Modelele Locomotivelor cu abur
150.1033 și 150.1123 de la Depoul de locomotive Câmpulung Est (1946-1973) / Remiza de locomotive Câmpulung Est (1973-1990).
Pentru mine, aceste două locomotive reprezintă ceva special, fiind modele pe care mi le-am dorit în colecție. Fiind născut în Vatra Dornei și copilărind o perioadă în Mestecăniș, am avut privilegiul să prind aceste locomotive în funcțiune, cu puțin timp înainte de a fi retrase definitiv în Depoul Câmpulung Est.
Ultima locomotiva intrata in colectie,
150.1123 este pe baza Liliput 131526, la care s-au adus următoarele modificări :
Adăugarea rezervorului de păcură pe tender; Montarea plăcuțelor din fotodecupaj; Instalarea celor două faruri suplimentare specifice pe traversa frontală.
Locomotiva
150.1123: A intrat în parcul C.F.R. la data de 1 februarie 1951, ca despăgubire de război din partea U.R.S.S. Aceasta a fost fabricată în anul 1943 de către firma DWM (Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken), având numărul de fabricație 542. Ea a făcut parte din seria DR 52, capturată de Armata Roșie și ulterior cedată României.
150.1033: O locomotiva extrem de longevivă, 150.1033 a fost martora sfârșitului epocii aburului în Bucovina.
În ultima parte a carierei sale, a fost repartizată Depoului Suceava Nord, activând în subordinea Remizei Câmpulung Est. A fost o locomotivă versatilă, fiind utilizată atât la remorcarea trenurilor de marfă, cât și a celor de călători. În ultimii ani de serviciu, după ce a fost retrasă din serviciul de linie, a servit la încălzirea halelor din depou. A rămas printre ultimele locomotive cu abur utilizate până la sfârșitul anilor '80. Din păcate, nu a avut aceeași soartă ca „sora” sa, fiind casată oficial la data de 25.11.1996.
150.1123: Documentele atestă prezența ei în parcul activ la inventarele din 1960, 1975 și 1990. Aceasta a fost utilizată intens la tracțiunea grea, fiind recunoscută pentru forța sa de tracțiune mare. Spre finalul activității (anii 1985-1989), a fost utilizată în cadrul Depoului Câmpulung Est, fiind ulterior remizată (retrasă) în cadrul Depoului Suceava Nord.
Locomotiva a avut un destin special. Conform ordinului nr. 2686 din 31 iulie 2000 emis de Ministerul Culturii, locomotiva 150.1123 a fost declarată piesă de „Tezaur” si este expusa la Depoul de locomotive Dej.