Salut,
Roco si Fleischmann sunt doua marci ale aceleiasi firme, Modelleisenbahn GmbH. Amandoua produc azi in Vietnam, in Slovacia si o parte din modele se monteaza si la Arad.
Referitor la cat de ilicita a fost tranzactia, practic orice se vinde pe Olx (si nu numai, eBay, Amazon, etc) fara factura si documente de vanzare cumparare poate sa fie furat de undeva.
Nu stiu cum e pe OLX, insa Ebay furnizeaza factura fiscala cu numar de inregistrare pentru fiecare tranzactie daca o ceri. Doar asa te poti apara legal in cazul in care cumperi din nefericire fara sa stii un produs cu provenienta ilicita. Daca poti dovedi ca ai factura Ebay scapi doar cu produsul furat confiscat, fara factura poti intra la complicitate de furt.
Si eu as fi preferat vagoane noi, dar setul nu se mai gaseste de ceva timp, magazinul de la care am cumparat locomotiva (Trainshop) a vandut acest set pe bucati si nu am mai gasit si vagoanele.
Setul a fost limitat la cateva sute de exemplare si e epuizat din 2018.
Hai sa-ti spun cum vad eu treaba.
Eu unul practic hobby-ul asta ca o relaxare. Si prin relaxare inteleg sa ma eliberez de toate grijile din viata de zi cu zi. Inclusiv de cea de a gasi o convocare la politie in cutia de scrisori din cauza unei jucarii cu provenienta "ciudata".
Evident, cand spun asta nu vreau sa stric nimanui placerea de a practica acest hobby, ci numai de a deschide tuturor ochii si a inchide canalele de vanzare ilegale.
Ma gandesc ca nu a stat nici un ciorditor din fabrica sa caute si asambleze piesele ca pe Lego si apoi sa le vanda.
Atunci esti extrem de naiv.

Exact asta se face acolo din 2010 incoace. Exista oameni care au fost cercetati penal care numai din asta au trait. Unii s-au lasat dupa ce i-am contactat, altii se pare ca nu. De ce crezi ca exista asa multe modele Roco pe piata incomplete sau cu subansamble in diferite culori?