Caile Ferate "La Ursu"

Bieții oameni de la Roco și-au auzit destule de la mine pe tema "detaliilor" imperfecte ale locomotivei BR012, inclusiv despre osiile motoare sus-menționate. Faza frumoasă este că osiile defazate din fabrică la 120 de grade chiar există și exact ei m-au asigurat că sunt perfect compatibile cu roțile existente și cu locomotiva însăși! În gama de locomotive cu abur Roco H0 există și BR03 "Blaue Mauritius", tot cu trei cilindri, ale cărei osii motoare chiar sunt defazate la 120 de grade, având în rest exact aceleași dimensiuni ca și osiile existente în BR012. Confidentially... cele trei osii corecte au fost demult identificate, comandate și primite
4.gif

Cât despre modificarea defazajului de la 90 de grade la 120 de grade prin mijloace proprii... BR44 Roco se află în exact aceeași situație
71.gif
 
Ultima editare:
Alte poze paralele, realizate cu două superbe locomotive de expres :cool:
IMG_010134e.jpg

IMG_010135e.jpg

Față:
IMG_010147e.jpg

IMG_010146e.jpg

Spate:
IMG_010140e.jpg

IMG_010139e.jpg

Tender:
IMG_010142e.jpg

IMG_010141e.jpg

Semi-profil:
IMG_010143e.jpg

IMG_010145e.jpg

Împreună:
IMG_010148e.jpg

IMG_010149e.jpg

IMG_010152e.jpg

IMG_010155e.jpg

Da, ați văzut bine, alături de BR01 a venit BR012, ambele realizate de Roco și dotate cu sunet direct din fabrică. BR01 a primit de la mine LED-uri în locul beculețelor incandescente originale, aceasta fiind singura mea intervenție hardware pe lângă dotarea cu generator de fum Seuthe nr.11, care nu se numără fiindcă se poate realiza fără demontare. Am mai făcut niște mici intervenții software pentru ca generatorul de fum să fie comandat de F8.
BR012 este superbă, maiestuoasă și puternică, reușind să tracteze foarte frumos celebrul meu expres internațional, iar sunetul ei este foarte bine reglat, auzindu-se cele 6(șase) pufăituri regulamentare per rotație caracteristice locomotivelor cu trei cilindri. Contragreutățile primei osii motoare sunt plasate corect (NU la 180 de grade față de biela motoare), deoarece în realitate această osie este cotită și este antrenată de biela motoare a mecanismului din interiorul șasiului. Îmi plac foarte mult detaliile, bielele corecte pe ambele părți și... cele 5(cinci) osii ale tenderului. Niște intervenții hardware deja sunt planificate, cum ar fi înlocuirea beculețelor cu LED-uri, înlocuirea osiilor motoare defazate la 90 de grade cu osiile omoloage defazate la 120 de grade (trebuia să fiu eu ca să observ acest amănunt
24.gif
) și mutarea conexiunilor generatorului de fum către decodor. Va urma și adaptarea setărilor decodorului pentru ca generatorul de fum să fie acționat de F8. All aboard!
113.gif
Un BR 18.4 ar arata taaare bine langa astea doua ;)
 
Bieții oameni de la Roco și-au auzit destule de la mine pe tema "detaliilor" imperfecte ale locomotivei BR012, inclusiv despre osiile motoare sus-menționate. Faza frumoasă este că osiile defazate din fabrică la 120 de grade chiar există și exact ei m-au asigurat că sunt perfect compatibile cu roțile existente și cu locomotiva însăși! În gama de locomotive cu abur Roco H0 există și BR03 "Blaue Mauritius", tot cu trei cilindri, ale cărei osii motoare chiar sunt defazate la 120 de grade, având în rest exact aceleași dimensiuni ca și osiile existente în BR012. Confidentially... cele trei osii corecte au fost demult identificate, comandate și primite
4.gif

Cât despre modificarea defazajului de la 90 de grade la 120 de grade prin mijloace proprii... BR44 Roco se află în exact aceeași situație
71.gif
Monumentala locomotivă BR012 a intrat în Atelierele Căilor Ferate "La Ursu" pentru... da, ați dedus corect!... înlocuirea osiilor motoare defazate la 90 de grade cu osiile omoloage defazate la 120 de grade, schimbarea becurilor palide cu LED-uri warmwhite și identificarea & optimizarea conexiunilor către generatorul de fum. Prima surpriză a fost plăcută: locomotiva s-a lăsat foarte ușor demontată :)
Următoarea surpriză a fost mai puțin plăcută: în ciuda asigurărilor primite de la Roco, osia nouă cu roată dințată NU s-a potrivit pe șasiul locomotive fiindcă, ce să vezi, roata ei dințată are diametrul numa'puțin mai mare decât cel al roții dințate de pe osia prezentă :confused:
Următoarea surpriză nu a fost chiar surpriză, fiindcă mă cam așteptam la așa ceva din studiul manualului: conexiunile soclului pentru generatorul de fum duc direct la colectoarele roților locomotivei, ceea ce este total inacceptabil pentru o locomotivă digitală :p
 
Despre fum, manualul spune doar atât: demontați cazanul și montați generatorul, da'să fie Seuthe 10 în analogic sau Seuthe 11 în digital. Punct. Manualele altor locomotive Roco spuneau de un jumper cu care se poate alege comanda fumului, odată cu luminile sau odată cu activarea F1 (ieșire AUX1), sau măcar despre activarea automată a fumului împreună cu sunetul etc. În lipsa unor astfel de mențiuni, am dedus ceea ce am și observat la demontare, că un eventual generator de fum ar fi ținut permanent sub tensiune atâta timp cât locomotiva ar sta pe o cale ferată digitală alimentată. Poate că în analogic o astfel de abordare ar putea fi acceptabilă, dar în digital no sir, no way, no how.
Becul din cazan este foarte mic și destul de greu accesibil, da'găsesc eu o soluție și pentru el.
Va urma demontarea tenderului și studiul conexiunilor electrice, astfel încât cele 4atru contacte din cupla apropiată locomotivă-tender să transporte atât cei doi poli ai alimentării generale, cât și comenzile pentru lumină și fum. Deja am niște idei ;)
 
  • Like
Reacții: cosmin78
Bravo! Exact la asta mă gândeam și eu :cool:
Mă voi folosi de traseul colectoarelor de pe o parte în calitate de "șasiu / plus comun", iar comenzile "lumină față" și "fum" vor fi date în raport cu acesta. Vor urma și poze, bineînțeles.
 
Ultima editare:
Asta înseamnă să nu mai ai fum când mergi cu spatele/tenderul înainte. Generatorul la Roco 01.5, producție 2004, de exemplu, este conectat pe functia lumini, indiferent de sens.
 
Ultima editare:
  • Like
Reacții: mpursu
Iesirile auxiliare ale decodoarelor sunt de obicei tip open-drain adica furnizeaza masa catre accesoriul respectiv.

“Plusul” este firul albastru, sau poate fi usor simulat cu 2 diode cu catodul comun si cele 2 anoduri legate la cele 2 colectoare (ambele sine).
 
  • Like
Reacții: mpursu
...manualul spune doar atât: demontați cazanul și montați generatorul, da'să fie Seuthe 10 în analogic sau Seuthe 11 în digital...

Si cu asta cam am o problema: Seuthe 11 este construit pentru o tensiune la sine intre 16V - 22V. https://seuthe-dampf.de/spur-h0/
Asta in timp ce NMRA recomanda 15V pentru H0. https://www.nmra.org/sites/default/...tandards_for_digital_command_control_2021.pdf
Da stiu, plaja este intre 8,5V - 22V; dar totusi valoarea nominala este de 15V (adica mai degraba Seuthe 10).

Si se mai intreaba lumea de ce nu are fumul zvac...
 
  • Like
Reacții: mpursu
După cum spuneam, operațiunea de schimbare a roților greșite cu cele corecte părea floare-la-ureche...
IMG_4111e.jpg

... numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din atelier :p
IMG_4112e.jpg

Se vede diferența de 1mm între diametrele roților dințate? Nici eu n-am remarcat-o decât în momentul în care osia nouă nu a vrut să se așeze în locul celei existente. Ochiometric nu se observă, dar șublerul meu nu minte niciodată.
OK, continuăm demontarea și observăm că lamelele colectoare sunt montate pe cazan și duc curentul la cablajul de pe șasiu.
IMG_4113e.jpg

La acest cablaj vine lipit beculețul care luminează farurile din față și contactele soclului pentru generatorul de fum. După cum mă așteptam (dar ce bine mi-ar fi părut să mă fi înșelat), contactele acestui soclu duc direct la traseele unde vin colectoarele de la roți.
IMG_4114e.jpg

IMG_4115e.jpg

Am umblat un pic la lumina / contrastul / culorile imaginilor, ca să se vadă mai bine detaliile menționate aici.
 
Verifica spatiul dintre circuitul imprimat si cazanul montat deasupra. Daca este loc suficient, scrijeleste traseele ce duc la bec si fum sa le separi de circuitele colectoare, apoi lipeste local 2 diode smd pentru a forma un ‘plus’ care sa mearga la bec si fum.
Celalalt traseu il separi intre bec si fum si lipesti fire subtiri care sa mearga la decodor. Cazanul fiind rotund pare loc suficient pentru fire pe ambele laturi ale circuitului imprimat.
Nu imi dau seama daca este loc pentru cele 2 diode, insa.
 
  • Like
Reacții: mpursu
Conectorul locomotivă-tender are 4atru conexiuni cu fire metalice elastice, ceea ce ușurează foarte mult cuplarea/decuplarea tenderului, fără a se uita de șurubul care-l ține asamblat. Prin aceste 4atru conexiuni se transmit între locomotivă și tender următoarele semnale, prezentate de sus în jos conform imaginii precedente împreună cu culorile firelor decodorului: plus_comun (albastru), colector_roți_dreapta (roșu), colector_roți_stânga (negru) și lumină_față (alb).
Voi modifica instalația electrică astfel încât spre locomotivă semnalul plus_comun (albastru) să fie înlocuit cu AUX1 (verde), iar pe cablajul locomotivei lumina_față și generatorul_fum să aibă punct comun colectoarele_stânga. La activarea acestor semnale, alternanța "pozitivă" (plus pe dreapta, minus pe stânga) va lăsa reci lumina și generatorul de fum (la propriu și la figurat), iar alternanța "negativă" (minus pe dreapta, plus pe stânga) va oferi celor două dispozitive plus pe punctul lor comun, deci le va activa. Nu voi crea plus_comun cu două diode fiindcă o astfel de intervenție s-ar cam vedea, pe când rearanjarea traseelor cu niște fire subțiri poate trece neobservată.
 
Daca folosesti doar o alternanta, practic injumatatesti tensiunea efectiva disponibila => not good pentru generatorul de fum. Diodele smd 1206 sunt negre, plate si pot fi vopsite suplimentar cu un marker negru. As alege un 1n4001 sau similar ce
suporta pana la 1A parca.
 
  • Like
Reacții: mpursu
Continuăm cu demontarea tenderului, a cărui carcasă neagră de plastic este prinsă cu gheare/clipsuri pe șasiul roșu metalic...
IMG_4116e.jpg

... și observăm cu surprindere că decodorul este lipit pe "tavanul" carcasei și nu pe motor...
IMG_4118e.jpg

... ceea ce totuși parcă nu e chiar așa de rău, fiindcă nu ne împiedică să demontăm mai departe :)
IMG_4119e.jpg

Iată aici cablajul din tender, în toată splendoarea lui:
IMG_4121e.jpg

IMG_4122e.jpg
 
Pentru înlocuirea becului cred că voi folosi ideea pe care am aplicat-o la tenderul locomotivei BR44, respectiv două LED-uri warmwhite spate-in-spate, înseriate cu o rezistență adecvată. Pentru becul de la cazan... mai vedem...
Redirecționarea conexiunilor de pe cablajul tenderului n-ar prea trebui să ridice mari probleme, așa că voi reveni cu noutăți după operație.
 
  • Like
Reacții: AdyAero
Schimbare de plan :D
Uitându-mă mai atent la cablajul locomotivei, tot gândindu-mă și răzgândindu-mă, am reușit să găsesc soluția care să permită modificări minime. Astfel, cu trei întreruperi de trasee și cu o rezistență SMD de 560 ohmi peste una din ele, două redirecționări și înlocuirea directă a beculețului cu un LED warmwhite de 3mm, am terminat de modificat cablajul respectiv :cool:
IMG_4134e.jpg

Bine, setarea macro a aparatului meu foto a scos în evidență fluxul cam mult pe care l-am folosit și alte mici imperfecțiuni, dar vă asigur că per total arată bine :)
IMG_4135e.jpg

Astfel, putem începe reasamblarea locomotivei...
IMG_4136e.jpg

... și vom continua să ne ocupăm de tender, astfel încât el să chiar trimită spre locomotivă semnalele digitale adecvate, conform noilor funcționalități.
 
După studiul atent, căutarea de soluții minim invazive și încercarea de a le aplica în consecință, iată aici cablajul tenderului după intervenții:
IMG_4137e.jpg

IMG_4138e.jpg

IMG_4140e.jpg

Ținând cont că am lucrat 100% manual, cu șurubelnițele, uneltele și stația de lipit aflate la dispoziție, eu zic că arată onorabil.
După testarea pe bucăți a noilor funcționalități, a urmat asamblarea locomotivei, asamblarea tenderului și cuplarea acestora. Revenirea pe șinele Căilor Ferate "La Ursu" s-a făcut cu succes :cool:
IMG_4145e.jpg

IMG_4149e.jpg

Monumentala BR012 va primi și generatorul de fum Seuthe10 atunci când va sosi următorul transport de piese, urmând să fac și programările aferente pentru ca F8 să-l acționeze prin ieșirea AUX1.
Astfel, aceste operațiuni de optimizare a acestei locomotive s-au terminat cu bine aproape în totalitate. N-a reușit transplantul roților defazate la 120 de grade, dar... cine știe ce noi idei s-ar putea să mai apară în acest sens :)
 
  • Like
Reacții: AdyAero și dac
BR012 a revenit în atelier mai repede decât bănuiam. Unul dintre motive este pachetul cu piese electronice de la TME sosit azi, care conține (și) niște LED-uri warmwhite mai puternice, astfel că LED-ul montat de mine în prima etapă va fi (deja) înlocuit. Al doilea motiv este... încurcarea firelor difuzorului pe cardanul din cabina locomotivei :p
La demontare am constatat că firele respective ieșeau în spațiul cabinei pe lângă axul cardanului, ceea ce mi-a cam dat cu virgulă fiindcă pur și simplu nu era logic. Studiind cu mai multă atenție piesele cazanului, am remarcat că piesa luuuuungă de plastic roșu care întruchipează pervazul poate fi îndepărtată (prea ușor) de pe piesa neagră care întruchipează cabina. Prin spațiul liber astfel creat am observat un alt traseu posibil pentru fire, așa că le-am putut reașeza astfel încât să intre prin lateral în spațiul cabinei, evitând astfel cardanul. Nu-i exclus ca exact așa să fi și fost ele așezate inițial, însă n-oi fi observat din cauza concentrării pe demontarea locomotivei pentru prima oară și întâiași dată :)
Deocamdată nu mă grăbesc cu re-montarea, fiindcă am de înlocuit LED-ul sus-menționat și aștept generatorul Seuthe10 pentru a-i testa funcționarea în soclul rămas accesibil pe cablajul modificat.
 
  • Like
Reacții: Zsoe și dac