UN MIC TRIAJ (H0) ICEfan

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Salutare tuturor,

Am revenit cu o schema pentru viitoare diorama.

Astept parerile voastre. Orice sugestie e bine venita, orice critica, orice piatra. Avand in vedere ca este doar in stadiu de schema si se pot modifica multe pana sa ajunga "pe masa" astept comentariile.

P.S. dimensiunile spatiului sunt 5.7 m pe 4.6 m

 
Salut,
Nu sunt un specialist in planuri... :D .....dar dupa parerea mea trenurile o sa aibe un mers foarte "nelinistit"......mai ales un ICE !!!
 
Salutare, ICE, sa stii ca Rudi are perfecta dreptate!

Ai un spatiu generos la dispozitie, insa observ ca ai ales sa "chinui" traseele alea in mod gratuit. Uita-te pe Google earth sa vezi cum sunt liniile in realitate, sunt mereu o succesiune de curbe si linii drepte, eventual racorduri eliptice, dar niciodata nu-s asa, o linie tremurata ca desenata de un bolnav de Parkinson!

In realitate liniile se proiecteaza astfel incat sa se obtina traseul optim cu minim de curbe, cu minim de distanta si, foarte important, cu minim de lucrari de modificari de inaltime a terenului. Daca ai jucat vreodata acel minunat joculet care se cheama "Transport Tycoon" atunci stii ca, la fel ca si in realitate, modificarile de teren sunt foarte scumpe.

Incearca sa re-gandesti traseul pornind de la urmatoarele deziderate:

a) sa obtii curbe cat mai largi, in special in locurile unde curbele vor ramane vizibile. Acolo unde esti nevoit sa pui o curba stransa, nenaturala, e bine s-o "maschezi" cu un element de relief, o cladire sau chiar un palc de pomi. Spre exemplu curba aia de intoarcere peste capatul garii, eu n-as face-o racordata cu o linie dreapta si apoi iar o curba de raza mica, ci as incerca sa obtin acolo o singura curba de raza mare, urmata pe urma de o linie dreapta.

b) incearca sa obtii o alternanta de curbe largi si linii drepte imaginandu-ti ca undeva exista un munte sau o colina pe care toate liniile trebuie sa o ocoleasca. Eu as pune acest "munte" undeva la mijlocul laturii mari, astfel incat liniile sa serpuiasca natural de la curba obligata din coltul din stanga, sa ocoleasca muntele, apoi sa mearga drept pana la curba obligata din coltul din dreapta etc. Prea multe curbe mici fac trenul sa se miste complet aiurea.. mai ales un ICE rapid si cu vagoane lungi! :D
 
Aspectul liniilor care este o chestiune care mai poate suferi modificari pe parcurs. Insa mi-as delimita niste module in mod clar de la inceput, probabil in jur de 5-6.

Mi-as mai planifica un anumit buget de timp si de bani pentru abordarea acestei lucrari destul de vaste. Asa cum apare schita estimez un minim de 1000 de ore de lucru pentru realizarea unei diorame cu detaliere medie. Pentru o singura persoana cu job, familie, etc, probabil lucrarea va continua pe parcursul catorva ani.

Ca strategie de abordare as incepe cu modulul pentru care dispun de cele mai multe materiale, probabil cu zona garii. Pentru mine este important sa ma concentrez pe etapizare, si sa contabilizez rezultatele. Acest hobby are pacatul de a inghiti si foarte multi bani pe langa multa munca, deci rezulatele sunt cu atat mai importante. Deci in niciun caz nu m-as apuca de o diorama de 20mp "toata deodata".

Cam astea ar fi parerile mele... iti urez mult succes!
 
Salutare tuturor,

N-am mai postat de mult pe aici. Intre timp am mai adunat ceva materiale pentru diorama.

Proiectul cu diorama cea mare este inca in picioare. Dar am luat in considerare sfaturile primite de la voi asa ca traseul a suferit niste modificari, iar lucrarile vor incepe pe sectiuni, asa cum bine a subliniat cristi_m, o sa dureze ceva vreme lucrarile, dar hei, cine se grabeste?


"Micul triaj" tocmai a crescut :) Dupa vre-o saptamana efectiva de munca, care s-a intins pe parcursul a 2 luni de zile, am reusit sa finalizez lucrarile la scheletul primei sectiuni. Triajul + Gara + Iesirea din gara.
Triajul va fi la nivelul 0 iar Gara la nivelul 1. Suprafata acestei sectiuni este de 4,80 m pe 1,85 m iar iesirea din gara este pe un modul de 1.20 pe 1,25.

Peste cateva zile urmeaza achizitionarea OSB-ului pentru toata suprafata, apoi transportul in locatia finala, montajul OSB-ului si incepera lucrarilor la Triaj.

Voi reveni cu amanunte dupa ce se mai intampla ceva notabil. Pana atunci, cateva poze cu scheletul mobilierului.

Toate bune.

 
Multumesc de sfaturi. Sa vad ce mai pot sa fac. Am calculat sa fie 125 cm / 60 cm, dar voi incerca sa mai adaug niste traverse sa fie mai solida structura.


Garajul din pacate nu e al meu ca daca era m-as fi desfasurat acolo, dar ma bucur ca il pot folosi si doar pt a-mi creea "mobila"
 
ICEfan a spus:
Multumesc de sfaturi. Sa vad ce mai pot sa fac. Am calculat sa fie 125 cm / 60 cm, dar voi incerca sa mai adaug niste traverse sa fie mai solida structura.

Este mult 125x60 cm.
Incearca sa reduci 125 la jumatate.
Nu se vede prea bine din fotografii dar am impresia ca nu ai pus coltare.
De fapt cu ele trebuia sa incepi cand imbinai primele doua scanduri ca sa obtii un unghi de 90 gr. curat.
Verifica unghiurile si adauga coltare.
Baga-le in interior cam la jumatatea scandurii.
Patru sunt suficiente pentru un modul.

Spoor!
 
Am ranforsat intreaga structura. Urmeaza stratul 2 de lac, si apoi mutatatul si acoperitul cu OSB.

 
ICEfan a spus:
Am ranforsat intreaga structura. Urmeaza stratul 2 de lac, si apoi mutatatul si acoperitul cu OSB.

Parerea mea este sa nu acoperi intreaga structura cu OSB.
Macheta o sa devina grea, al naibi de grea.
Incerca sa faci formele de relief pe coaste.
Coastele le croiesti dupa ce ai montat infrastructura traseului.
Le acoperi cu plasa impotriva insectelor, de preferabil din plastic, ca se lucreaza mai usor, pe care o acoperi cu un strat de hartie igienica cu aracet pentru a crea suportul dupa care vii cu trei, patru, straturi de bucati de ziar cu aracet. Ultimul strat tot din hartie igienica pentru a da textura, denivelari, formelor de relief. In functie de cum asezi ultimul strat poti obtine "riduri" orizontale, verticale sau in diagonala.
Din OSB de 6 - 9 mm grosime faci numai infrastructura caii de rulare.
Nu o pune direct pe structura si foloseste inaltatoare din scandura,
Inaltatoarele sa fie multiplu al grosimii scandurii rindeluite pe ambele fete - probabil intre 2 si 2,5 cm.

Spoor!
 
Salutare tuturor,

@LDH

Sa va explic putin viziunea mea referitoare la intreaga sectiune.

La nivelul -1 va fi un triaj complet mascat, iar deasupra la nivelul 0 va fi o gara terminal. Cele 2 linii cele mai de jos din poza vor cobora de la nivelul 0 la nivelul -1, iar in dreapta sus unde va fi iesirea din triaj, incepand de acolo macheta va continua pe 2 nivele.

De aceea m-am gandit sa acopar toata aceasta sectiune cu placi de OSB de 8 mm, pentru a obtine o suprafata plana si rezistenta, tinand cont ca va trebui sa sustina si nivelul 0 unde va fi gara, cladiri sosea etc etc.

Voi face niste teste de rezistenta la polistirenul expandat de 2 cm pe care il am si pe care vroiam sa il pun peste OSB, pentru a avea posibilitatea sa ma joc putin cu relieful, sa vad daca ar rezista sa pun toata greutatea pe el si daca rezista renunt la OSB. Daca nu, poate incerc cu ceva polistiren mai gros.

Astept pareri, critici, sfaturi, etc.





 
Sincer la prima vedere nu cred ca o sa tina expandatul, chiar si la 2 cm, tot se cam curbeaza in timp (vorba aia, si osb-ul s-ar curba daca nu ar avea ranforsari pe spate). Poate cu ranforsari pe la 30 de cm sa fie ok, dar clar trebuie testat.
Dar de ce te deranjeaza sa pui osb ? Ca in fond cu o placa de grosime mai subtire de jumate decat polistirenul obtii rezultate cu siguranta mai bune ...
 
@macleod

Pe mine nu ma deranjeaza sa pun OSB, chiar vreau sa pun, de 8 mm cred ca e suficient de gros, dar LDH spunea ca voi ingreuna prea mult diorama.

Referitor la greutatea dioramei, sincer nu ma deranjeaza foarte mult daca va iesi mai grea, deoarece nu am de gand sa o mut des, iar picioarele si structura cred ca vor rezista in timp fara probleme.

Avand in vedere ca pe aceasta sectiune va fi folosita majoritatea spatiului vreau sa pun placi intregi de OSB pt. rezistenta si planeitate.

Mai astept pareri si sfaturi de la voi. Pana vineri trebuie sa iau o decizie, asa ca haideti cu argumente pro si contra OSB.
 
Am terminat si al 2-lea strat de lacuit. Mai vreo 2 zile si urmeaza transportul.

Pana atunci mai astept pareri despre OSB.