Stiri

Un articol interesant in Austria

Nachtzug nach Bukarest
http://diepresse.com/home/spectrum/zeichenderzeit/597071/index.do

Cam greu cu germana, mi se incruciseaza ochii, iar goguleee nu mi-e de niciun ajutor:
Viena Gara de Vest, plecare 18.50 Ceas: Trenul de noapte este D 347 "Dacia", ca vechii provincii romane din sud-estul Europei, el va dormi şi vagonul de dormit în Bucureşti, Belgrad şi Sofia.
:-))

http://www.bloombiz.ro/turism/topul-celor-mai-impresionante-gari

E.

Intr-adevar, impresionant, desi mai stiu cel putin o gara destul de impresionanta, o gara pentru tgv realizata de Calatrava. Avand in vedere ca in Spania facultatea de arhitectura si cea de inginerie in constructii e cam una si aceeasi, e clar ca arhitectii spanioli sunt mai asa pe gustul meu, fiind mai ingineri ceilalti.

Oricum, nu pot sa remarc entuziasmul jurnalistilor nostri, cu a lor "Hauptbahnhof, cea mai mare gara din Europa". Trecand de faptul ca gara hauptbahnhof din paragaraful urmator e un pic de pleonasm, dar sa zicem ca merge totusi, sunt cuvinte in limbi diferite, e exact cum ai zice "gara de nord" e cea mai imputita din europa. Pentru un bucurestean e de inteles perfect, ploiesteanul se prinde el ca e vorba de bucuresti, ca la ei gara de nord e un fel de halta parca, dar un timisorean sau altceva deja e in dubii (o fi a noastra, o fi a voastra). De alte tari ce sa mai zic.

Pana mea, putea sa zica frumos Berlin Hauptbahnhof, ca asta e titulatura ei (sau putea sa zica asa ca pentru taranime 'gara principala din berlin' sau oricare alt sinonim). Era mult mai 'politically correct' (da stiu, sunt carcotasul de servici :-P).

Apropos, ca am mai citit inca o data articolul, prima poza sigur e din berlin ? Ca aduce foarte mult cu gara din frankfurt, iar faptul ca e o panorama distorsionata nu prea ma ajuta deloc sa fac diferenta ...

Da, Strasbourg e chiar deosebita. Balonul ala de sticla ii da un aer SF. Alte gari care mi-au placut..Frankfurt Hbf, Roma Termini, Firenze SMN (care totusi ar mai trebui curata un pic) si gara din Stockholm, care pe dinafara nu prea seamana a gara. La fel si Bruxelles Nord.

Macleod ai ajuns la 800 de mesaje, cand faci 1000 sa te apuci de o diorama in stil mare . :grin: :twisted:

Lol, uite ca n-am observat ca ajunsesem la un numar rotund de mesaje. Poate pana ajung la 1000 termin cu amenajarea casei (presupunand ca nu vine iarna pana atunci :-)).
Iar de diorama, cu siguranta va fi la inaltime. Nu stiu daca la figurat, dar cu siguranta la propriu :-D.

Gam3 a spus:
Un articol interesant in Austria

Nachtzug nach Bukarest
http://diepresse.com/home/spectrum/zeichenderzeit/597071/index.do

:twisted:
articol interesant, cu multe puncte chiar adevarate!

msg. nr 802 :-)) amr 198 :-D

acum vorbind serios, uite si gara de care vorbeam
http://www.galinsky.com/buildings/lyonairport/index.htm

acuma nici mie nu mi se pare foarte extraordinara, poate pozele totusi nu sunt din unghiurile care trebuie; eu am vazut un film documentar despre ea, si chiar mi-a placut la nebunie la vremea respectiva

plus ca am vazut niste planuri ale nebunului asta de arhitect, altfel nu pot sa-l numesc (si cine le-ar vedea probabil ar avea aceeasi parere); sunt curios daca vor fi vreodata construite, ca pareau cu adevarat sf

Zvonuri sau este adevarat?

Pe Drehscheibe Online ab gasit acest subiect: se discuta despre inchiderea liniilor in mai multe tari, asa si in Romania:

Rumänien
in Diskussion:
KBS 207 Simeria - Hunedoara
KBS 304 Ploiesti Nord - Maneciu
KBS 306 Buda - Slanic
KBS 801 Bucuresti - Oltenita
KBS 905 Argesel - Câmpulung-Golesti
KBS 908 Rosiori - Turnu Magurele
KBS 909 Rosiori - Alexandria (- Zimnicea, letzteres Stück wird derzeit von Regiotrans betrieben)
KBS 925 Oravita - Iam
KBS 926 Oravita - Anina

Sursa: Drehscheibe Online

Binevenit in lumea transportului individual! :cry:

Apropo de transport public si neprofitabilitate, un portocaliu aradean vrea sa cumpere 10 autobuze noi(nu second) pentru liniile neprofitabile din judet pe motiv ca daca ar scoate cursele ar insemna izolarea oamenilor :-D . O gandire mai comunista ca asta mai rar gasesti, sa nu uitam ca au castigat alegerile cu deviza "ceilalti sunt comunisti" :lol: .
Ma intreb daca nu se va gasi un ilustru necunoscut care pentru comision de 10-15% nu va zice la CFR, "nu putem inchide liniile neprofitabile, mai bine cumparam locomotive si vagoane noi pentru ele" :grin:

srazvi a spus:
Apropo de transport public si neprofitabilitate, un portocaliu aradean vrea sa cumpere 10 autobuze noi(nu second) pentru liniile neprofitabile din judet pe motiv ca daca ar scoate cursele ar insemna izolarea oamenilor :-D . O gandire mai comunista ca asta mai rar gasesti"

Nu prea vad legatura autobuzelor cu sectorul feroviar. Cat despre transportul public acesta trebuia sa existe chiar daca nu se poate vorbi de profitabilitate. De aceea exista subventii. Si apoi nu cred ca toata lumea detine propia masina pentru a se deplasa, asa ca nu vad nimic comunist in a te "gandi" si la oameni. Daca sunt masini noi cu atat mai bine, traim in secolul 21 si avem pretentii de natiune moderna. Cat despre profit pe linii in afara orasului... crede-ma ca am fost in Italia si am calatorit cu autobuz de fapt autocar care facea legatura dintre un mic oras, Arquata Scrivia si un sat numit Cabella, aprox 30 de km, drumul dura cam 30 de minute, zilnic in jur de 6-7 curse. Nu am vazut niciodata mai mult de 5-6 pasageri in autocar si tine cont ca nu calatoreau de la un cap la celalalt.Doar cand se intorcea lumea de la joburi vedeai mai mult de 10 oameni intr-un autocar cu vreo 50 de locuri! Nu este nevoie sa descriu conditiile de calatorie , curatenie bec, aer conditionat, sofer la cravata. Firma se numea Autolinee Val Borbera.

ionut07 a spus:
Nu prea vad legatura autobuzelor cu sectorul feroviar.

In multe tari europene (inclusiv in Italia) exista legi care reglementeaza strict concurenta intre liniile de autobuze/microbuze si liniile feroviare. De obicei, asemenea legi INTERZIC transportul regulat de persoane folosind autobuze/microbuze pe distante mai mari de 50-60 Km. Astfel este protejata calea ferata de o concurenta prea agresiva din partea transportatorilor auto.
O asemenea lege in Romania ar fi mai mult decat binevenita, mai ales avand in vedere situatia actuala a CFR.
Cine sa o promoveze insa, dintre politicieni?

Ideea este sa citesti mesajul la care am facut referire. Daca il citesti nu reiese ca transportul rutier rivalizeaza cu calea ferata. Cel putin eu nu am inteles asta. Ba chiar se face referire distincta la doua situatii diferite care nu au legatura una cu alta. Una reala si una ipotetica.

Sincer mi se pare chiar fascist ce zici tu, cel putin in starea actuala. Fara indoiala, da, ar trebui protejata calea ferata. Dar sa nu punem caruta inaintea calului. Adica intai sa avem niste conditii cat de cat acceptabile pe calea ferata, sa stiu ca ajung intr-un timp rezonabil si nu cu ore intarziere, si sa nu merg ca melcul. Diferenta intre feroviar si rutier e ca primul e cu 2 picioare in groapa, celalalt doar cu unul singur (referindu-ma doar la infrastructura, ca de fapt asta conteaza). Mai curand mi se pare mai normal sa oferi oamenilor o alternativa viabila la transport acolo unde se poate, decat sa zic mergeti bah prostilor cu trenul, nu conteaza cand ajungeti, ca doar e monopol.
Da stiu, acum se incearca exact inversul, monopol pe partea rutiera, bagand cat mai multe bete in rotile cfr-ului. Cu siguranta nici asta nu este o metoda corecta, dar deh, traim in rromania.

macleod a spus:
Sincer mi se pare chiar fascist ce zici

Pai nu zic eu, ci EI! Asemenea legi exista in Germania, Italia, Franta, Austria si poate si in alte state europene. Sigur ca la noi este rau asa cum este acum, dar hai sa ne inchipuim ca toti cei care ar avea de mers, sa spunem de la Bucuresti la Tulcea, sau de la Cluj la Oradea, ar merge cu trenul! Bani mai multi pentru calea ferata, iar ca rezultat o mai buna intretinere a infrastructurii. Cum ar fi, chiar asa in conditiile in care in tara noastra nu sunt prea multe autostrazi, sa poti circula pe drumuri un pic mai libere, pentru ca majoritatea marfurilor si multe persoane ajung la destinatie cu trenul! Chiar ca ar fi fascist, nu-i asa?

ionut07 a spus:
Ideea este sa citesti mesajul la care am facut referire.

Ionut, mesajul meu nu te contrazice, (chiar daca te citeaza) ci face o completare la ceea ce ai spus tu. Am citit (cu toata atentia) ceea ce ai scris, te asigur!

intr-o situatie de concurenta "normala", unde patronii firmelor de transport rutier nu sunt fostii sefi de la CFR,beneficiile pentru calator/client ar fi multiple,caci o concurenta sanatoasa atrage imbunatatiri calitative de o parte si de alta...modernizari ale parcului,preturi competitive,diversificare horare etc...

va dau un exemplu de aici pe ruta Porto-Lisabona (250 km)...

merg cu autocarul,ma costa 22 euro,am aer conditionat,confortul unui autocar nou de 1-3 ani,soferul la cravata :-P si fac 3 ore si jumatate pe drum( cu 2 opriri in alte orase).plecari din ora in ora de la 4 dim. pana la miezul noptii...plus ca sunt vreo 2-3 firme care fac acelasi traseu...

merg cu trenul,ma costa intre 18 si 28 euro,depinde de trenul cu care merg

-regional(un fel de personal),care opreste in toate statiile si haltele de pe traseu,face vreo 5 ore...
-intercity,undeva pe la 24 euro,opreste in statiile principale,face vreo 2 ore, 45 min
-alfa-pendular,o rama electrica ce merge cu 220 km/h,costa 28 euro,face 2 ore,pe traseu fiind si ceva restrictii...

daca nu ar fi existat autocarele,s-ar fi mers mai mult cu trenul,insa pentru o diferenta de cativa euro,acestea sunt alese in detrimentul trenului.consecinta?apar pachete de calatorii,cu preturi atractive,in functie de nr. de calatorii,de nr de persoane,de marimea familiei,de sezon etc...
si autocarele ce fac...acelasi lucru,ofera bonusuri la nr. de calatorii,destinatii,etc...

iar daca vreun fost sau actual sef de la caile ferate isi aminteste ca trebuie sa submineze cf-ul in favoarea lui sau vreunui amic pretios cu autocare si microbuze, atunci intervine o autoritate ce regmenteaza si controleaza concurenta si-i pune la punct pe toti...ca,deh,si ei sunt latini si coruptia nu e numai la romani :|

la ei macar exista concurenta, la noi nici macar pe hartie, asa ca ce sa mai vorbim

@anghelson: da, mi-ar placea sa mearga lumea mai mult cu trenul, ca sa fie drumurile mai libere samd; dar asta ar insemna ca lumea sa aiba motiv de a merge mai mult cu trenul (fie financiar, fie sa ajunga mai repede, fie mai mult confort, fie vreun alt motiv plauzibil); toate motivele enumerate inainte sunt motive ca sa folosesc mai mult masina personala, pe care o prefer atat solutiei feroviare cat si unui microbuz; iar daca n-as avea masina, probabil ca as prefera tot microbuzul, din toate motivele mai sus enumerate; ca poate nu este normala situatia asta, nu contest (si vinovatii "e" multi, ii stie lumea, dar tot degeaba); dar realitatea e realitate, si nu are rost sa ne imbatam cu apa rece