Am citit stirea dar nu am inteles despre ce muzeu este sau mai bine zis va fi vorba.
La Sibiu stiu lokomotivele din muzeul care se gaseste langa gara. De fapt, muzeu este cumva impropriu spus, deoarece accesul este dificil, nu exista nici o tabla indicatoare ce anunta prezenta unui muzeu, ci doar o tabla de intrare in depou, unde esti privit cu suspiciune de catre angajati. Lucrul bun este insa ca se pot fotografia in liniste si admira exponatele de acolo, chiar daca sutn inghesuite si intr-o stare sa-i zicem precara.
Nedumerirea mea apare din legatura care se face cu Brukenthal. Nu stiam ca exista o initiativa in acest sens, de altfel daca aceasta initiativa a existat, ea oricum s-a desfasurat in intervale temporale foarte mari. Adica mai pe romaneste, de fiecare data cand am ajuns in Sibiu am trecut evident si pe la lokomotive, insa nu am vazut vreo modificare sau imbunatatire, in ideea ca institutia muzeala ar avea o initiativa sau alte planuri in ceea ce le priveste.
Acum insa, am mai spus dar consider necesar a mai aminti, lipsa unui muzeu feroviar este trista. Ar trenui sa exista o locatie (cel putin una) in care sa se stranga in mod organizat tot ceea ce tine sau a tinut de trafiocul feroviar de pe la noi. Adica sa exista un spatiu mare in aer liber cu sectiuni dedicate traficului cu abur, diesel, electric, expunerea tuturor tipurilor de vagoane de calatori si de marfa, si eventual o locatie indoor unde sa fie expuse carti, componente, piese de transport feroviar, cu o sectiune multimedia, adica tot ceea ce tine de un muzeu civilizat, ceva in genul Muzeului Militar Bucuresti, dar pe o suprafata mult mai mare avandu-se in vedere dimensiunile exponatelor. Nu stiu daca din plata biletelor de intrare in muzeu si a eventualelor manifestari precum si din vanzarea de suveniruri s-ar acoperi costurile insa fonduri ar trebui dirijate inclusiv din multlaudata UE si din banii pentru cultura si patrimoniu.
repet insa, nu cred ca vom vedea vreodata ceva de tipul acesta in tara, chiar daca este ceva absolut normal.