Semaforizare in digital

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

shikanne

Well-Known Member
Trenulist
29 Ianuarie 2008
574
0
53
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Va salut pe toti, prieteni.....

Am deschis acest subiect in aceasta sectiune, deoarece vreau sa stiu cum s-ar putea semaforiza trenurile in "digital" si m-am gandit sa va cer sfatul.
Sunt posesor al unei statii digitale "ROCO" la care am adaugat sine "PIKO" ... si am urmarit cu mare interes stirile de ultima ora furnizate de " Prognosis " (pe care vreau sa-l felicit pe aceasta cale si sa-i urez sanatate) dar construite pe analog, lucru care mi-a starnit curiozitatea de a putea face si in digital.
Asa ca astept cu mare interes sfaturile si ideile voastre.
Pe curand...
 
Daca te referi la comanda digitala manuala a unor semafoare, asta se face foarte usor cu decodoare de iluminare Piko sau - mai nou - cu SwitchPilot de la ESU. Aceste decodoare primesc comanda prin sine de la centrala digitala si actioneaza un comutator pe iesiri; mai departe acest comutator se inseriaza cu o sursa de 12 V cc si cu ledurile semafoarelor. Daca vrei sa comande si tensiunea pe anumite segmente de linie atunci in paralel cu ledul verde de ex. pui un releu ale carui contacte trimit semnalul de la centrala si la segmentul respectiv. Suna complicat dar nu e chiar asa...

Daca insa vrei automatizarile facute de Prognosis - dar in digital - asta e ca si cum ai incerca sa bati un cui cu un pickhammer - nu zice nimeni ca nu se poate, dar costurile si complicatiile generate de tot felul de senzori digitali, softuri care sa dirijeze scenarii intregi, se justifica poate la nivel de... expozitii !
Are si analogul meritele si "nisa" lui ... :!:
 
@shikanne

Ai vazut despre ce este vorba la mine. Problema este ca pe undeva @dac are dreptate , dar pe jumatate.Daca vrei sa iti bati capul cu tot soiul de scheme electrice si un paienjenis de fire si relee de comada , este mai ieftin , foarte adevarat , insa solutia aceasta nu iti ofera scalabilitate. Vrei sa faci un traseu orar , care sa miste trenurile aleator in diferite directii , este impsibil asa ceva in analog sau digital clasic.

Un control digital din punct de vedere software iti ofera mai multe avantaje , mai putin costurile. Comanda macazelor si semafoarelor (chiar si a masinii de spalat :D ) se realizeaza doar prin conditii aplicate senzorilor de bloc si nu trebuie concepute zeci de scheme complexe pentru comanda semafoarelor si macazelor.

Parerea mea !

Toate bune,
Pcg
 
Daca tot ai statie Roco, poti cumpara de la ei modulul cu codul 10785 (Rocomotion=interfata de cuplare cu calculatorul) si modulul 10787 (feedback de la traseele izolate de sina). Ideea e ca imparti sina in segmente izolate (pana la 8 segmente pe 1 modul 10787, poti cupla pana la 15 module), iar 10787 sesizeaza prezenta pe segment a unei locomotive; 10785 transmite informatiile catre/de la calculator. In pachet ai si un software cu care iti poti face automatizarile (comenzi locomotive, semafoare & macaze). Din cate stiu, in paralel poti folosi si Multimaus-ul pentru comanda, nu numai calculatorul. Dar costul e maricel: ~250 EUR!!! :confused:
 
@crgtmp

Software-ul din pachetul Roco (adica Rocomotion) este limitat ca si functionalitati fata de Train Controller desi sunt facute pe acelasi nucleu si de aceeasi firma. Ca si diferenta , manualul pentru Train Controller este impartit in 3 capitole. Toate functionalitatile prezentate in capitolele 1 si 2 sunt suportate si de Rocomotion ,insa capitolul 3 nu.

In mare sa tragem o concluzie pentru Rocomotion:

nu poti programa un mers al trenurilor dupa un orar prestabilit.
nu poti aplica conditii blocurilor de linie pentru actionare semnale si macaze
nu poti aloca operatii ce se executa la schimbarea unui macaz sau semnal (sunet, comenzi, etc)
nu poti folosi semnale predefinite de utilizator
nu poti creea diagrama logica a traseului
nu poti controla o turnanta automat.

Concluzia : nu poate fi folosit de cineva care vrea sa utilizeze in mod real o diorama. De ce crezi ca se da gratis ? :D
 
Salut prieteni....
In primul rand vreau sa va multumesc pt. sfaturile voastre....pana voi ajunge la comenzi automate...si un intreg scenariu mai este....
@ pcq
cred ca voi recurge la ideea cu soft-ul pe pc...mi se pare totusi rezonabila si la momentul respectiv te voi aborda cu intrebari si sfaturi. Mi-a placut f. mult diorama ta...

@ dac
Multumesc pt. sfaturile tale...esti un adevarat prieten forumist....

@ crgtmp
Ai dreptate cu componentele "Roco" ... multumesc pt. sfaturi si astept in continuare ideei.. dupa ce voi incepe diorama....
 
MARE DESCOPERIRE MARE ! :idea:

Se poate realiza automatizarea facuta in analog de Prognosis si in digital si fara conectare la PC si fara softuri dedicate :!: :!: :!:

Cum? Majoritatea decodoarelor (da, inclusiv Basicul ! ) au un CV denumit "brake mode control" (la Basic este CV51). Acest CV daca este setat pe 1 (implicit este "1") instructeaza decodorul ca atunci cand intra pe un tronson care nu are alimentare DCC ci DC si polaritatea DC ar determina o deplasare inversa a trenului, atunci locomotiva va decelera treptat conform setarii din CV4 pana la viteza zero pastrand celelalte functii de ex. luminile aprinse :!:

Cu alte cuvinte ai nevoie de un variator care pe tronsoanele din gara sa furnizeze o tensiune continua cu polaritatea aleasa astfel incat sa determine oprirea trenului; restul circuitului fiind alimentat DCC.
Tronsonul din gara este unic nemaifiind necesara impartirea in segmente de decelerare, oprire si accelerare.
Este necesara in schimb reglarea CV4 in asa fel ca trenul sa opreasca in lungimea tronsonului respectiv.

Comutarea alimentarii tronsonului din gara din DC inapoi in DCC va determina accelerarea treptata a locomotivei conform setarii din CV3 pana la viteza setata de centrala digitala si ciclul se repeta.

Asta este teoria; cine se incumeta sa o testeze? Shikanne? :D
 
Salut... "dac"
Interesanta teoria ta si m-as incumeta sa o probez, dar nu am inceput diorama inca....e de retinut. Sa vedem ce pareri au si ceilalti posesori de "digital"..... Asteptam comentariile voastre.
 
Salutare tuturor,
....se pare ca nu prea sunt posesori de "digital"....oare este mai bun "analogul" decat "digitalul"???...eu dupa o saptamana de analog m-am dus sa-mi iau digital.
 
Daca tot nu ai inceput inca diorama, profita de ocazie si testeaza tu teoria de mai sus: fa un oval de sine care sa aiba una din laturi izolata la ambele capete; conecteaza latura la un variator analog iar restul ovalului la centrala roco.

Centrala poate modifica si valoarea CV4 (decelerare) pana obtii o franare realista. :cool:
 
Salut "dac"
Pentru asta tre sa cumpar un decodor esu basic de la "rally" sa nu cumva sa ard un esu cu sunet....deci tu zici sa fac asa: pun pe un segment de sina - analog - in acelasi sens de mers cu - digitalul -, setez CV51 asa "CV denumit "brake mode control" (la Basic este CV51). Acest CV daca este setat pe 1 (implicit este "1") instructeaza decodorul ca atunci cand intra pe un tronson care nu are alimentare DCC ci DC si polaritatea DC ar determina o deplasare inversa a trenului, atunci locomotiva va decelera treptat conform setarii din CV4 pana la viteza zero pastrand celelalte functii de ex. luminile aprinse", si setez CV4 in asa fel ca trenul sa opreasca in lungimea tronsonului respectiv.
Si zici tu teoretic ca va functiona??!!.... am piko analog si roco digital, sine piko si roco....
Daca am timp incerc in weekend-ul asta.....nu prea am timp pt. ca m-am apucat de renovarea apt. in care ma voi muta.....
In cazul in care nu va merge, ce s-ar putea arde (strica)????
 
...pai este chiar de baraj intrebarea....statia este roco dintr-un start set si din cate stiu eu nu suporta si ma gandeam ca totusi ar trebui ceva care sa faca trecerea de la digital la analog, nu??
 
... nu cumva tu te gandesti la redresarea DCC in DC pe tronsonul respectiv ? :idea: interesanta idee...