De ce ma leg de pante?
Deoarece tot aud ca ââŹĹmergeââŹÂ o panta de 5, 7 sau 10%.
Poate ââŹĹmergeââŹÂ dar recomandat este ca panta pe orice macheta sa nu depaseasca 2,5 - 3%.
Facand un calcul simplu rezulta ca pentru a urca la 10 cm, asta pentru a putea trece in conditii optime peste alta linie, avem nevoie de o lungime a traseului de minim 4 m.
Multi vor spune unii iar eu le dau dreptate. Le dau dreptate deoarece multi dintre noi nu avem 4 m pentru o macheta. Majoritatea ne ââŹĹinvartimââŹÂ intre 2 m si 2,5 m lungime de planseta.
Facand iar putina aritmetica rezulta ca pentru a urca la 10 cm linia noastra trebuie sa parcurga un oval si ceva daca planseta are dimensiunile de 2,5 x 1,25 m.
Care este solutia ca sa nu avem un traseu atat de lung de urcare?
Culmea este ca solutia exista si este exact sub ochii nostri.
Au inventat-o cei care fac machete preformate, machete care mie personal nu-mi plac deloc. Nu-mi plac, nu-mi plac dar asta nu inseamna sa nu luam ce este bun de la ele si sa ââŹĹpunemââŹÂ la noi pe planseta.
Despre ce este vorba?
Privind o astfel de macheta impresia este ca linia care urca are o panta muuuult mai mare decat cei 2,5 - 3% recomandati.
Iluzie optica.
In timp ce o linie urca cealalalta care urmeaza sa treaca pe dedesupt coboara.
Asta inseamna ca gara principala, planul intai al machetei preformate, se afla la cota + fata de planseta, adica este mai sus cu 3-5 cm (Fig.1).
De ce sa nu aplicam acest principiu si la machetele noastre?
Oricum daca linia intra in tunel si nu se vede pe o lungime considerabila, pentru a da impresia de lungime a traseului, ce mai conteaza ca se afla mai jos cu 5 ââŹâ 6 cm decat liniile din gara principala? Ca imagine, pe ansamblu, da foarte bine si chiar real (Fig.2).
Evident ca linia care coboara se poate ââŹĹduceââŹÂ direct sub linia care urca avand astfel posibilitatea sa o facem si serpuita pentru a lungi si mai mult traseul.
In schita am pus liniile ââŹĹla vedereââŹÂ pentru a nu incarca desenul si pentru o mai buna intelegere.
ââŹĹInarmatiââŹÂ si cu acest truc sunt sigur ca nu vor mai fi probleme cu helixurile, liniile care urca si coboara iar macheta, asta ca bonus, pare mai mare decat este in realitate.