Modulele Clubului Improvizat Bucuresti

Horia,

"turnul de observatie" pe meleagurile mioritice era ...o simpla coverga (sau coverca, in Oltenia). :-D
Acelasi adapost din coceni/stuf/paie etc...se folosea si la bostanarii, plantatii de legume etc.
 
Buna Cosmin,

In Austria si sudul Germaniei era o constructie asemanatoare cu o cula de mici dimensiuni, cu unul sau doua etaje, cu acoperis piramidal sau poligonal de tigla, cu deschideri pe toate fatadele la nivelul superior, adica ceva "serios" si facut sa dureze - unele dureaza de sute de ani.

In alte parti, era un turn de lemn precum cele de vanatoare.

In sudul Valahiei ai descris chiar tu forma acestui "adapost" :grin:

Pesemne ca azi ar trebui o masina 4 x 4 cu detectoare infrarosii si "cetatean" cu binoclu si pusca-mitraliera... :twisted:
 
Am vazut un reportaj cu un cioban care isi mana oile calm dintr-un super 4X4. Magnific omul, trebuie sa-l fi vazut, cu o cusma intro parte, lasat un pic pe spate, relaxat, da roata in jurul turmei de oi. Splendid!
 
Daaaaa, nu cumva era Becali ?
Mai degraba as face un turnulet de paza , chiar daca noi nu am avut. L-as monta in varful dealului ca sa fie campul vizual mai bun si alergatul dupa hot mai eficient la vale !
Chiar numai covergi se folosesc la noi ? Are cineva poze cu asa ceva ? :grin:
 
De unde sa stiu anul trecut ca o sa fie nevoie de poze la cladirile din vii? In concediul de anul trecut am trecut in fiecare zi pe langa aceste cladiri.

Asa ca sa vedem imaginile de pe google.

W_3f480ab618.jpg

http://www.austrianwine.com/facts-figures/wine-law/regionally-typical-quality-wines-dac/

As fi putut sa il pozez pe acesta anul trecut:
.jpg

http://www.tourismus-bw.de/Touren/Markgraefler-Wiiwegli-ein-Weg-fuer-Natur-und-Weinfreunde-von-Bad-Bellingen-nach-Muellheim

Daca pun imaginea se lateste pagina asa ca dati clik pe poza:
http://kostbarmarkgraeflerland.wordpress.com/

http://res000.gps-tour.info/redx/tools/mb_image.php/file.y6999380a99dfb3634ca1d8ca3ed6b7a1e30c9b7d36a718cc60b2950352046b3ae6f179d9894908bc/gid.8/28042011554.jpg
 
Turnurile acelea de lemn, se gaseau in zonele impadurite, erau denumite popular "foisoare" si erau folosite de catre Ocolul Silvic, la vremea aceea, de catre "padurari", care aveau obligatia de a supraveghea animalele protejate prin lege (in special caprioarele), a le asigura hrana pe timp de iarna (erau locuri special amenajate unde se puneau nutreturi), etc.Din pacate, pentru braconieri, erau numai bune pentru urmarit "vanatul gros". :(

Cat despre plantatia de vie de pe module, o crasma care sa tina loc de toate cladirile aferente unei podgorii si 2-3 butoaie pe langa, ar "da bine".
 
Salut
Din pacate pe unde m-am preumblat ieri a fost numai ceata, deci nu au mai iesit poze. In zona Dobrogei insa am intalnit:


la ultima poza se vede in departare o anume cladire, mi s-a parut fainuta ca idee.

Pe de alta parte, pe langa bariera, sau dincolo, la iesirea drumului de vin putem pune ceva de genul (da! stiu ca nu place la lume, dar sunt lucruri pe care le gasesti... ma refer la latura religioasa)


PS: nu stiu de ce poza cu icoana este intoarsa, eu in PHOTOB o am dreapta, salvata, etc...
 
Buna,
putem pune ceva de genul (da! stiu ca nu place la lume, dar sunt lucruri pe care le gasesti... ma refer la latura religioasa)

Atata vreme cat troita respectiva se afla langa o podgorie si este cat se poate de autentica, de ce ar fi o problema si "nu ar placea la lume"?

Pe modulele FREMO ale colegilor din Austria am remarcat des reproduceri de situatii reale in care apar troite si chiar capele amplasate in realitate aproape de calea ferata si asta nu deranjeaza pe nimeni, unele sunt chiar adevarate capodopere modelistice (pentru exemplificare, cautati de exemplu pe Google Maps sau ca imagini capela baroca de secol XVIII din imediata vecinatate a garii Linz-Urfahr, nu departe de linia tramvaiului de placere spre manastirea de pe muntele invecinat, Pöstlingbergbahn).

Exista des si troite mici amplasate langa trecerile la nivel cu calea ferata, atat in realitate cat si pe modele.

Sa fie austriecii mai piosi sau pe ei nu-i "deranjeaza"? :roll:
 
Salut,
bogdanra a spus:
(da! stiu ca nu place la lume, dar sunt lucruri pe care le gasesti... ma refer la latura religioasa)
...dar dac㒠vrei un peisaj autentic, credibil, nu te iei dup㒠principiul "nu place unora/ nu d㒠bine" . Dac㒠mergeţi pe detalii specifice ale zonei, de ce nu?! Pîn㒠la urmă’, n-are a face cu religia . Exact cum zici, lucruri pe care le gă’seşti.
Nici eu, de exemplu, nu iubesc DELOC comunismul, şi nici perioada actual㒠- care e dup㒠pă’rerea mea un soi de bă’lă’că’real㒠post-comunist㒠şi pseudo-capitalistă’, dar în materie de modelism prefer anii '60 din cu totul alte motive. într-un cuvînt, iubesc epoca III pentru maşinile ei.
Revin la "latura religioasă’". La TrainFest am avut un detaliu asemă’nă’tor:
- o cruce de tipul celor care se gă’sesc prin aproape tot Ardealul (am şi mă’surat-o, e "pe surse" ;) - un model de pe Valea Arieşului) şi pot s㒠spun c㒠a "dat bine" la public. Au fotografiat-o mulţi, am auzit comentarii cu +, chiar dac㒠aici pe forum sau în general pe net nu a fost înc㒠publicată’. Dar pîn㒠la urmă’, e un lucru care face parte din realitate şi nu ar trebui s㒠lezeze pe nimeni care gîndeşte normal şi să’nă’tos. Cum ar fi ca, de exemplu modeliştii sau colecţionarii care iubesc epoca II, s㒠se fereasc㒠de simbolurile specifice, numai pentru c㒠sînt controversate? Unde ar mai fi autenticul? Pîn㒠la urmă’, pentru plă’cerea noastr㒠facem ceea ce facem, şi cred c㒠toţi ştim c㒠nimeni din comunitatea modeliştilor şi a colecţionarilor serioşi nu urmă’reşte vreo propagandă’, într-o direcţie sau în alta.
 
Cred ca definirea epocii si a locatiei machetate o sa va ajute mult in a determina ce tip de accesorii adaugati. Pentru ca intre agricultura ramaneasca interbelica si cea moderna austriaca se poate sa existe ceva diferente :)

Pentru munca de documentare referitoare la diverse anexe agricole romanesti va recomand cu caldura o vizita la Muzeul Satului din Bucuresti, o sursa extraordinara de inspiratie.
 
Vinerea trecuta am trecut la fapte din nou, intai am mers in inspectie pe teren cu asta :






Dupa cateva ture , apare si Robert in masina lui de artist :



De sus din deal apare si proprietarul viei , haide-ti domne' ca uite a plouat recent si s-a stricat pamantul , a luat-o la vale si trebuie sa o rezolvam....



Intalnirea are loc in intersectie, dupa lungi discutii si planuri de actiune apare in inspectie primarul :



Un drum pana aproape de vie , sa nu isi murdareasca noua vopsea:



Multumit de faptul ca baietii au venit la treaba , se intoarce catre situl noului peron sa vada cum sta situatia si ce gaseste , te miri, baietii de la CFR au descarcat materialele de constructie fin in mijlocul campului, nu se poate zise el, trebuie sa rezolvam aceasta problema. Intre timp apare si proprietarul viei in gara.





Noi intre timp , dupa inspectia viei constatam situatia :



Nu e bine a zis Robert, dar am solutia in geanta spune el in gluma.

Ne pregatim de lucru :





Si ne apucam sa reamenajam solul.








Intre timp dom' primar suparat ca baietii de la CFR au lasat lemnele in mijlocul drumului , facu rost de un camion din comuna vecina sa ne ajute sa transportam la locul santierului noile materiale.






Dupa descarcare, primarul multumit a plecat acasa fiind o zi plina pentru el si sfarsit de saptamana agitat.





Baietii s-au apucat repede de treaba, fiind necesara o noua trecere la nivel pentru productia de struguri ce v-a urma sa fie transportata la depozit si incarcata in vagaone.















Meseriasii de la vie , fiind incantati ca au ramas materiale de la "drumuri", au pus mana pe ferastraie si au inceput constructia unui foisor de paza pentru viitoarea recolta de struguri:







Vedere la marginea recoltei





​Pana la noi relatari de la locul santierului, va doresc saptamana usoara !

Pozele sunt facute cu telefonul..
 
Finally! Si normal...de cate ori lipsesc eu faceti chestii meseriase:))
Imi place foarte mult ce a iesit... Poate ne spune Robert secretul pamantului care este?
 
Arata altfel tulpinile acum. Imi mentin parera in legatura cu foisorul, daca aveati si ceva padure pe acolo, se justifica prezenta lui, altfel nu aveti decat sa faceti de veghe la vie intr-o coverga, cu randul. :-P

Aceeasi intrebare si aici:

La rascrucea drumurilor (ma refer la drumuri de camp, neasfaltate) nu se punea un pneu uzat vopsit in alb cu negru, plin cu pamant in mijloc si un par vopsit alb infipt acolo?
In copilarie vedeam des asa ceva, mai ales in padure, unde se incrucisau drumurile ce demarcau "tarlaua".Le vedeam si pe camp, insa mai rar (probabil disparusera intre timp).
 
Io cred cu toat㒠tă’ria ca în loc de radare maşinuţa aia luase tocmai prima recolta de vin bunishag... Pentru ca dac㒠punem şi timpul la scara... de când am plantat prima vita deja avem vin:)

PS: şi acum o veni vreunu' care sa îmi dovedeasc㒠ştiinţific ca nu are cum... dar acela - dac㒠o veni - nu are habar de basme şi povesti
 
Hai ca a umplut pozele de sange, Dragos.. Nu a pus nici o poza in care sa se vada finalul. Las' ca dupa ce finisam si mai bine zona, vinerea viitoare poate fac un curs de fotografie cu Dragos. :grin:
 
Ce zici Robert? Vrei sa inveti sa faci si tu poze cu telefonul ? :grin:
 
Frumos aplicate toate materialele scenice dar totul, terasament, drumuri, overground, sunt uniforme, prea curate; asa ceva nu exista in natura.

In terasament ar fi trebuit amestecate mai multe nuante de culoare, la fel si iarba, mai multe culori si dimensiuni.