Module pentru poze: Robert si Andrei

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

andreiul

Well-Known Member
Trenulist
21 August 2008
1.698
5
Bucuresti
www.cheetah.ro
WEBSITE
http://www.cheetah.ro
YAHOO
andreiul_babaul
LOCATION
Bucuresti
Salutam,

Deoarece consider ca am acumulat (cel putin teoretic) un volum considerabil de informatii si documentatii legate de realizarea unui modul, precum si datorita insistentelor colegilor modelisti feroviari (se stiu ei aceea), ne-am decis (eu si cu Robert) sa demaram lucrarile la doua module pentru poze (cate unul de caciula).

Inceputul a fost joia trecuta, cand am fost cu Dorel LDH sa cumpar poliestiren extrudat. Dupa nenumarate vizite la diversi comercianti de pe Chitila, am achizitionat, la pretul de 130 lei un bax de extrudat de 2 cm. O sa incerc, in masura posibilitatilor legate de memoria mea volatila sa dau si preturi, pentru a va face o idee legata de costuri.

Efectiv ne-am apucat de lucru vineri, 20.11.2009, in barlogul meu.

Am inceput prin sortarea placilor de extrudat, deoarece prima si ultima erau mai"ömenite"".

Apoi ne-am apucat de treaba, adica de taiat si lipit. Suprafata utila a modulelor va fi de 62 x 124 cm.

Sub placa de extrudat am lipit traverse, prercum si fuste, pentru ranforsare.



Ce va pot spune, este ca taierea extrudatului este destul de obositoare; eu spre final am cedat si l-am lasat pe Robert sa taie, pentru ca ma durea mana rau.

Fusta din fata are efectiv 5 cm, iar cele din laterale si spatele le-am taiat in cazul meu la 30cm, iar in cazul lui robert de 35cm. Acestea vor fi prelucrate (taiate) ulterior, in functie de relief, astfel incat in final, aceste fuste (laterale si cea din spate) sa fie prelungirea reliefului.

Iata cateva poze facute in timpul testelor legate de amplasarea sinelor (atat in cazul modulului meu, cat si in cazul modulului lui Robert se va folosi sina Tillig Elite.



Iata si alte cateva poze de test cu modulul meu. Iata ce a iesit:


Deasemenea, iata cum arata ranforsarile de pe spatele modulelor:



Azi am mai lucrat la modulele de poze, cu o sedinta mica inainte. La final, am ajuns la concluzia ca pe modulul meu, terasamentul trebui inaltat.

Iata ce a iesit:

La modulul lui Robert s-a lucrat foarte putin, din lipsa de ziare pentru relief; au aparut doar bucatile de extrudat pe care se va monta portalul de la tunel.


In final Robert s-a decis sa taie si fustele pentru a pregati data viitoare si relieful


Pe modulul meu s-a lucrat la inaltarea terasamentului, la drum si la relief (putin). Deasemenea, am taiat fustele, pentru lucrul la relief.



Iata rezultatul final:


Sinele sunt puse de test; in realitate, macazul va veni cam la 7-10 cm dupa trecerea la nivel cu calea ferata.
 
o vreme si io am cochetat cu ideea unui modul de poze. Cand vrei sa pozezi material rulant sau accesorii te ajuta foarte mult, trebuie sa ai un cadru adecvat pentru ca fotografia sa retina obiectul din prim plan cu ajutorul unor planuri secundare propice. Daca acceptati sugestii (desi aveti un profesor bun, LDH), incercati sa folositi pentru planurile verticale din fundal culori cat mai deschise, sa nu absoarba lumina. Va va fi de folos atunci cand pui in evidenta fo' fieratanie miscatoare. Spor la treaba !
ar fi o chestie, sa facem un juriu, membrii forumului sa dea note. Asa veti fi stimulati in concurenta, desi colaborati inevitabil. Toate bune si va asiguram de curiozitate! :evil:
 
salut, obi

Eu imi doresc foarte mult acest modul de poze, din doua motive:
1. vreau si eu sa fac poze intr-un cadru adecvat; m-am saturat sa tai poze si sa se vada ba hartii, ba blatul mesei, ba sdv-ul de taiat Tamya
2. Vreau ca atunci cand ma voi ocupa de macheta sa acumulez ceva experienta practica.

Juriu? Eu unul nu ma pot compara cu alti machetisti care au experienta. Robert are infinit mai multa decat mine. Eu am lucrat ocazional pana acum si numai la diverse faze de executie, niciodata de la inceputul pana la sfarsitul unui modul.
 
Interesant, imi place mult ideea de modul pentru poze. Eu unul as fi ales totusi o alta lungime, sa incapa cel putin 5 vagoane de 303 mm si o locomotiva.

Spor la treaba.
 
Adevarul este ca spatiul a fost hotarator pentru realizarea acestor module.
Oricum am ramas impresionat de rigiditatea pe care a capatat-o fiecare modul dupa ce sa intarit aracetul. Chiar cred ca se poate realiza foarte usor si simplu o macheta de toata frumusetea. Daca aceste module de poze se vor comporta bine in timp, chiar sunt hotarat sa-mi fac macheta din acest material.
Voi ce parerea aveti?
 
Usor, rezistent, posibilitatea prelucrarii relativ usoare comparativ cu materialele cel mai des intalnite in constructia modulelor..... eu zic ca ai suficiente motive sa faci macheta din asa ceva.

Tot ceea ce vreau sa te intreb, este cum se comporta la capitolul zgomot , spuma aia fiind material cu o densitate destul de scazuta si partea de jos comportandu-se ca o cutie de rezonanta ai toate sansele sa sune urat. sau nu.... :roll: ce parere ai ?ati incercat sa face-ti teste in acest sens ?
 
Si dedesubt, intre intarituri sa folositi materialul acela care se pune in boxele audio ce redau joasele, cred ca vatelina sau variante, lipite tot cu aracet. Deasupra incercati strat de pluta, asa cum ati sugerat mai devreme. Polistirenul extrudat este destul de tare si relativ zzzgomotos... daca ii trageti bobarnace aproape de muchie sau in mijloc, se constata ca sunetul nu e neglijabil deloc. Spor!
 
Vatelina de se pune in boxele home-made, se pune si in gecile de fas, deci se gaseste la magazinele de textile. parca era vreo 15 lei metru patrat cand faceam eu boxe, acuma nu stiu....
 
in cazul nostru, zgomotul ne ne prea intereseaza, deoarece sunt module de poze; in momentul in care o sa ma apuc de macheta, o sa fac niste teste inainte de a ma apuca de relief si alte alea, pentru ca eu unul, sunt foarte pretentios in ceea ce priveste zgomotul.
 
Salutare si lucru bun,
Am apreciat de la inceput realizarile voastre - modulele foto. In special tehnica "suportului usor", al carei adept sunt de mult. Cu exceptia dioramelor care necesita o mutare frecventa, metoda curenta de realizare cadru-suport mi se pare foarte apropiata de stilul de dimensionare "rusesc".
Si totusi vin cu un amendament, rezultat din ce am lucrat chiar in ultimul timp. Am aplicat aceeasi metoda la "Lipanesti"; sandwici de extrudat si am observat ca structura "lucreaza" . Explicatia e ca se fac tot felul de lipituri pe suprafete intinse cu adezivi sau materiale de umplutura (gips, e.t.c.).Tensiunea superficiala si contractia la uscare dau valoori mari ale fortelor pe intreaga suprafata a placii ducand la deformatii importante. Se poate ca la nivelul unui modul sa nu fie asa importante sau critice, dar la o diorama ma gandesc ca ar trebui combinat cu un material mai rezistent, chiar de grosime mica, deci destul de usor. Eu am in vedere chiar parchetul laminat, cu care se pot asambla rapid suprafete de cativa metri patrati.
Problema zgomotului; polistirenul, datorita structurii celulare, e un foarte bun izolant fonic (ca si termic de altfel). In principiu, cu structura sa poroasa si elastica disipa energia undelor sonore. Pentru asta se si folosea si se mai foloseste -cred- la antifonarea studiourilor audio.
Acum, nu stiu, polistirenul extrudat, care e mai rigid, daca nu cumva face trecerea spre cutiile de rezonanta, dar speranta exista.... :D .

Si in final, o rugaminte: ceva detalii despre magazia de pe modul - arata cu adevarat "traznet".

Felicitari si spor in continuare! :lautar:
 
NapierDeltic, magazia de pe modul este un Faller; am avut de furca zdravan cu ea, deoarece plasticul nu a fost turnat corespunzator si apareau tot soiul de lufturi intre partile componente; asa ca trebuit sa-mi pun imaginatia la lucru si sa pun mana pe cutter si sa "planez" suprafetele, si unde nu s-a putut, sa umplu cu diverse.

Interiorul magaziei este vopsit cu lavabila maro; podeaua este facuta din balsa, la fel si rafturile.

In final, am montat si lumini.

Iata cateva poze cu rezultatul final:



Iata si alte poze din timpul "contructiei"


Multumesc lui Robert pentru ajutorul in a-mi arata cum se face weathering (este primul cotet al meu cu weathering) si lui Cristi pentru ajutorul la rafturi cat si la ideile date.
 
Legat de zgomot je zic ca nu trebuie sa ne facem probleme decat in cazul in care rulam la viteza mare un TVG care alearga, alearga si tot asa.

Sunt curios, mai ales ca multi dintre cei care au scris aici au fost la expo Brasov, sa-mi spuneti cat zgomot ati auzit pe modulele insiruite si cat zgomot ati auzit pe macheta TT?

Va spun eu ... zero, nu ati auzit nimic.
 
Vreau si eu! :confused:

Bravo, executia "tratamentului" si impresia finala egaleaza frumusetea cladirii (vreau sa spun-o frumusete functionala, nu neaparat arhitectonica...).
Nu s-ar spune ca esti la primul weathering :D
:aplauze:
 
andreiul a spus:
in cazul nostru, zgomotul ne ne prea intereseaza, deoarece sunt module de poze; in momentul in care o sa ma apuc de macheta, o sa fac niste teste inainte de a ma apuca de relief si alte alea, pentru ca eu unul, sunt foarte pretentios in ceea ce priveste zgomotul.

Da, dar daca faci o filmare scurta, conteaza. Intr-adevar, din start era clasificat ca modul de poze.
 
Salutam,
Astazi am mai lucrat cate ceva.
Este vorba de relieful de la modulul meu si de de zidul de sprijin de la tunelului de pe modulul lui Robert. Deasemenea, am incercat sa facem un canal de scurgere, insa momentan am renuntat. Am facut niste teste, insa nu sunt multumit.

Iata ce a iesit: