Intrebari Digital!

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

ICRA

Well-Known Member
Trenulist
24 August 2011
811
119
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Salut,

Am citit despre digital dar tot mai am intrebari.

1.Setul de comanda de la Roco este compatibil cu toate decodoarele?
2.Pot sa am sina Piko sau alt producator iar ca set de comanda digitala sa folosesc Roco?

Multumesc.
 
Multumesc.

Unde gasesc in Ro un start set digital (500+700lei)? Ce am gasit eu sunt doar 2 seturi care nu imi convin epoca 4 si epoca 5!
 
sunt multe magazine in romania, si mai scumpe si mai ieftine, si foarte ok si nesimtite, deci poti sa alegi linistit, mai ales ca esti din bucuresti
zi ce anume te pasioneaza, poate gasim o oferta pe gustul tau (epoca, inmatriculare, tip de garnitura)
 
macleod a spus:
sunt multe magazine in romania, si mai scumpe si mai ieftine, si foarte ok si nesimtite, deci poti sa alegi linistit, mai ales ca esti din bucuresti
zi ce anume te pasioneaza, poate gasim o oferta pe gustul tau (epoca, inmatriculare, tip de garnitura)

Pai in primul rand costul (500-600) iar apoi epoca 2-3 loco cu aburi H0!
 
Nu gasesti in Romania nici un start set digital (nou, in magaziin) cu locomotiva cu aburi, indiferent de epoca.

Din cate stiu, cel mai ieftin start set digital cu locomotiva cu abur este de la Piko si contine o locomotiva BR55 G7.1 (varianta hobby). Sunt mai multe versiuni ale acestui set, insa toate se invart undeva in jur de 1000 ron.
 
Cred ca ar trebui sa detaliezi putin.
Daca vrei sa comanzi 2 locomotive/macazuri/semafoare cu aceeasi comanda DCC, raspunsul e "in mod normal da". Daca programezi aceeasi adresa in cele 2 circuite (ca sa folosesc termenul tau), cele 2 vor reactiona la fel la comenzi.
 
Un exemplu: Am doua "ovale" si o singura comanda. Pe fiecare oval este cate o locomotiva, pot da comenzi independente celor doua locomotive?
 
Primul meu impuls ar fi sa zic da. Probabil cea mai indicata ar fi folosirea a doua boostere, cate unul pentru fiecare oval, ca sa fii sigur ca-ti ajunge curentul.
In rest - adrese diferite pentru cele 2 ovale si ar trebui sa nu fie probleme (zic eu, da's cam neexperimentat, asa ca mai asteapta si alte pareri).
 
ICRA a spus:
Un exemplu: Am doua "ovale" si o singura comanda. Pe fiecare oval este cate o locomotiva, pot da comenzi independente celor doua locomotive?

Conasule ICRA cu ce trimiti comenzi la locomotive ? Ai un multimouse ? Ai doua multimouse-uri ? Daca ai unul sigur nu vei putea trimite comenzi simultan catre doua locomotive numai daca aceastea au aceiasi adresa. Daca locomotivele au adrese diferite , sa zicem 1 si 2, cand trimiti o comanda catre 1 aceasta o executa , daca trimiti comanda catre 2 , 1 va executa comanda primita initial pana la noi instructiuni....
 
Ba eu cred ca el exact asta vrea: comenzi diferite in momente de timp diferite, pe ovaluri diferite (pana la urma e ca si cum ar avea 2 locomotive pe o sina dubla, cate una in fiecare sens, fara macazuri intre sine)
 
Pai cred ca analogia pe care am facut-o (din greseala) mai sus (aia cu sina dubla) ramane valabila si eu sustin in continuare ca ar trebui sa mearga.
 
Daca vrei sa comanzi simultan 2 sau mai multe locomotive, cea mai buna alegere este centrala Piko. Cu MMaus-ul Roco este f.greu / imposibil sa faci asta. Este adevarat ca poti folosi mai multi MMausi la o singura centrala, care sa se ocupe fiecare de cate o locomotiva, repet simultan.

Asta este dealtfel neajunsul telecomenzilor cu buton rotativ uni-tura. Cu Piko nu ai aceasta problema, intrucat comanda vitezelor se face prin sageti. In plus, si Piko suporta pana la 4 telecomenzi.

Daca locomotivele ruleaza pe rand, Roco merge perfect. Mai exista si varianta conectarii la PC care rezolva problema controlului simultan...
 
Nu cu finetea si eficienta telecomenzilor cu sageti (Piko, Lenz). Iata de ce eu am conectat la centrala mea 2 MMausi...
 
Eu pe diorama mea, am 3 circuite (ovale) cu macaze între ele, deci pot rula 3 locomotive în acelaşi timp. Cu a patra locomotiv㒠pot face manevre prin gar㒠pe la depozite. Centrala pe care o utilizez este Roco. Am şi central㒠Piko dar mi se pare mai uşor de utilizat cea Roco pentru c㒠are afişaj şi eşti sigur întotdeauna ce locomotiv㒠comanzi. De fiecare dat㒠când m㒠joc, :D , las trei garnituri s㒠ruleze iar cu a patra locomotiv㒠fac manevre prin gar㒠sau ies cu ea pe unul dintre circuite, comanda de la central㒠fiind pe aceast㒠locomotiv㒠pentru a nu creea accidente de munc㒠:D . Chiar şi cu patru locomotive pe 3 circuite mai trec comanda şi pe celelalte pentru mici ajustă’ri. Pentru acest lucru am fă’cut un mic artificiu şi anume am pus locomotivele în aşa fel pe şine astfel încât s㒠utilizez potenţiometrul de viteze în acelaşi sens pentru toate locomotivele indiferent de sensul de mers pe dioramă’.

Pentru comand㒠simultan㒠la 2 locomotive pe circuite diferite dau aceeaşi adres㒠la ambele locomotive.

Sper c㒠m-am fă’cut înţeles.
 
eu am facut alt artficiu, am pus locomotive pe adrese impare si pe adrese pare am lasat liber. de ex, 03 eacfr, 04 lbr1, 05 dacfr, 06 lbr2, etc. asa ca daca am loco ce merg in sensuri diferite, trec prin pozitia dummy si duc potentiometrul cam pe unde stiu eu ca ar trebui sa fie (aproximatie), apoi ma duc pe loco respectiva. de notat ca parcul meu de loco e destul de restrans ca sa nu plang dupa locurile lasate libere aiurea :D