Inceput de diorama TT

Iata ca am terminat aproape tot terasamentul, de data asta folosind pietris crem de la Noch. Dar am o intrebare: datorita vaporilor de la aracet, sinele s-au cam oxidat si s-au murdarit, deci cu ce pot curata eficient mizeria de pe ele ?
Maine am sa pun si cateva poze cu "opera de arta" :grin:
Sa trenuliti cu spor !

ai folosit nisip sau piatra sparta?

Bulgareii aia rotunjori nu prea stabilizeaza sina, de aia la calea ferata se pune piatra sparta, cat mai colturoasa. Incearca sa pui bile de rulment, sa vezi :grin:

obiwan a spus:
ai folosit nisip sau piatra sparta?

Am folosit piatra sparta. Pe plic scrie "ballast, brown".
Cam asa arata pana acum....

Din imagini se vede ca sinele s-au murdarit si oxidat prin unele locuri. Cu ce solutie le pot curata, pentru ca apoi sa le murdaresc din nou cu rugina ?

Periuta de dinti si alcool tehnic.

Mai poti curata sina foarte bine cu guma diamantata pentru sters sina.
http://www.roco.cc/produkteshop/uebersicht/detail/cat/952/pr/roco-rubber.html
sau
http://www.tillig.com/index-engl.htm
Aceasta guma curata foarte bine fara sa zgirie sina.

Astazi am mai mesterit putin. Am fost un mic chinez si am "ruginit" cam 80% din sine. Munca migaloasa 8O

Si am acoperit si tunelul cu fasa din tifon si ipsos

Sper ca in doua saptamani sa incep sa plantez iarba.........

Daca la capitolul culoare a iesit bine aici nu e nimic de zis, mare mea intrebare este: de ce ai dat cu vopsea si pe partea superioara a cuipercii sinei ?

sogard_2003 a spus:
Daca la capitolul culoare a iesit bine aici nu e nimic de zis, mare mea intrebare este: de ce ai dat cu vopsea si pe partea superioara a cuipercii sinei ?

Vopseaua nu este o problema, se curata foarte usor. Problema este ca am muncit cam de pomana. Datorita profilului rotii, trebuie curatata nu doar partea superioara a ciupercii, ci si muchia interioara (am constatat asta dupa o proba de rulaj), asa ca mai ramane cam 1mm de rugina pe sine.......
Daca le lasam asa cum erau, nu pierdeam nimic.

:grin: Intradevar si interiorul ciupercii trebuie curatat pentru un contact mai bun al rotilor. O sa ai ceva de lucru la curatat. Ce tip de vopsele ai folosit ?

sogard_2003 a spus:
O sa ai ceva de lucru la curatat. Ce tip de vopsele ai folosit ?

Maxim o ora ! Cu betisoare cu vata si acetona se curata "instant" ! :grin:
Am folosit emailuri Revell, un amestec de aprox. 60 % "rust matt" cod 83 si 40% "brick red matt" 37, asta pentru ca dupa uscare ruginiul de la Revell nu este chiar ruginiu, asa ca am adaugat si acel "brick red" care e cam maroniu 8O

Si acum o rugaminte pentru veteranii dioramelor, dar nu numai lor:
- vreau si eu niste pareri cu privire la "utilarea" dioramei cu cladiri si mai ales relief. Stiu ca traseul e foarte simplu, chiar banal, dar nu imi place inghesuiala, mai ales ca dimensiunile nu sunt foarte mari, ci doar de 180 x 85 cm. Vreau ca diorama sa arate cat de cat real, fara sa ingramadesc pe spatiul asta o puzderie de case, poduri (nici nu am unde :grin: ), etc. Pe scurt, nu vreau sa arate ca un pom de Craciun. Chiar si tunelul si muntele parca sunt cam in plus.
Asa ca help please !

O gara mica sau halta, un semafor doua... o strada si doua casute mici... pe urma copacei dar putini niste gradina si ceva pata de balta. becuri prin gara... stanca pe la munte , braduleti eventual ceva animalute pe acolo...

andreiul a spus:
de ce vrei munti?

Pai nu mai vreau ! Nu se potrivesc deloc cu peisajul de campie. Initial m-am gandit ca un tunel da un plus de pitoresc, dar nu se potriveste cu "tematica".... :(
Asa ca fara munti. O balta cu 2 - 3 pescari, cateva salcii pe malul baltii, stuf, doua casute mici cu ferme de animale, cativa pomi fructiferi, un drum de tara prafuit, o halta cu peron doar la o linie........
Hai ca mi-a venit inspiratia :lautar:

Multumesc @sogard_2003 pentru idee ! Sper sa o pot pune in practica intr-un mod cat mai reusit.

Bafta la trenulit !

O balta cu 2 - 3 pescari, cateva salcii pe malul baltii, stuf, doua casute mici cu ferme de animale, cativa pomi fructiferi, un drum de tara prafuit, o halta cu peron doar la o linie........
Excelent! Eu as vrea sa am si un camp arat cu tractoare, cred ca merge din carton ondulat. Nu mai stiu la cine am vazut. :-P