Inceput de diorama TT

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

rastel

Well-Known Member
10 Martie 2010
499
0
Cornetu
LOCATION
Cornetu
Salutari tuturor !
Deoarece am intrat in posesia sinelor pentru diorama, m-am apucat de lucru. Mai bine zis sunt in chinurile facerii......intelectuale. :D
Neuronii mici si zapaciti nu s-au hotarat inca la ce tip de lay-out sa se decida, asa ca orice sfaturi sunt binevenite. Diorama va trebui sa se incadreze intr-un spatiu de 180 x 90 cm, pe maxim doua nivele.
Prima idee de asezare a liniilor:

dar am observat ca nu prea am unde sa asez gara (sau macar o halta), asa ca am incercat si varianta cu linii paralele si intre ele si cu marginea blatului :confused: dar nu arata bine ....... :-x


Apoi m-am gandit la varianta asta....

parca nici asta nu arata prea bine.

Asa ca help !
Aveti idei mai bune ?
 
salut
si eu m-am apucat cam de o saptamana....
deja M-u luat" in colimator trenulistii astia inflacarati....
mi-ai dat o idee .... a 3a schita ..... ptr etajul 1, apoi
o sa continui cu un 8 pe etajul 2-3 .... bafta
 
Imi pare bine ca ti-am dat o idee :D
Mie nu imi da nimeni nici o idee ?????
O parere, ceva :(
 


Salut, uite o varianta, si cu gara, e prima poza pusa de tine, adaptata. Recunosc, mi-ai dat si mie niste idei, ce-i drept la scara ho :D
 
Da, asa ar fi loc si pentru o gara, dar cred ca trece de 2 m. Mai invart cu lingura in oala :D si poate depasesc limita de marime impusa de conducerea depoului :D
 
Salutari tuturor
Iata ca in final, m-am decis asupra variantei pe care o voi incerca.
Deoarece macazurile in curba de la Tillig fac figuri si produc deraierea materialului rulant, am ales varianta aceasta :

, cu posibile mici modificari.
 
Si am purces la lucru. Inca nu am realizat blatul din osb, dar am lipit o parte din prismele ce vor forma terasamentul pe polistiren extrudat de 2cm, care la randul lui va fi lipit pe blat.


Si, bineinteles, am facut tunelul din polistiren expandat de 3cm, utilizand metoda cu pistolul de lipit.Se poate observa si inginerul sef care supervizeaza evolutia lucrarilor.
 
Daca faceai tunelul din polistiren extrudat nu mai era nevoie sa captusesti cu ziare la interior.
Cit despre macazele curba tillig pot sa spun ca mie nu imi fac probleme, trebuie doar sa te asiguri ca stau pe teren perfect drept si ca nu cumva vre-un ac sa stea mai sus sau mai jos decit sina, sa te asiguri ca pe fiecare directie acul sta perfect lipit de lateralul sinei nu mai sus sau mai jos fata de suprafata de rulare a sinei, in felul asta eviti orice problema.
Si inca ceva, ce actionari folosesti, motorese sau electromagneti?
Electromagnetii necesita reglaje de mare finete ca macazele actionate cu ei sa functioneze cum trebuie.
Si un sfat, incearca sa faci rama machetei din lemn de brad nu din OSB sau PAL, iar ca placaj incearca sa folosesti MDF sau HDF de 3mm.
Caroiajul e bine sa fie facut asa
 
Am lipit pe interiorul tunelului doua straturi de hartie de ziar deoarece stiu din proprie experianta (mi-am zugravit singur apartamentul :D ) ca ipsos-ul nu face priza buna direct pe polistiren, si vreau sa aplic in interiorul tunelului un strat de ipsos cu pensula, pentru a arata cat mai real.
 
Dupa cum spuneam, daca feceai tunelul din polistiren extrudat nu era nevoie sa captusesti cu ziare si nici sa dai cu ipsos, ar fi aratat foarte bine doar vopsit cu negru.
Oricum iti urez succes.
 
Si inca ceva, uitasem :D
Pentru amortizarea zgomotului cel mai bun material de pus sub sine este pluta.
 
Salutari tuturor,
Astazi am avut ceva timp liber, asa ca am tras tare la diorama, mai bine zis la rama si blat.

Cred ca maine termin, si pot incepe sa dau gaurile pentru servo-urile macazurilor si pentru instalatia electrica.
S-a uscat si nisipul pentru terasament, dupa ce l-am vopsit cu acrilice de la Revell, in culori gri si ruginiu.

Am folosit nisip pentru constructii, dat prin doua site, una cu gauri de aprox. 1mm (plasa pentru tantari de la geam :D ), si una cu gauri de aprox. 0.3mm (imprumutata din bucatarie, cu aprobarea sotiei).
Cam atat pe moment.
Bafta tuturor.
 
Salutari !
Astazi am avut ceva timp liber, asa ca am continuat lucrul......
Pentru inceput cred ca sunt dator cu cateva raspunsuri:

@Costel_TT - pentru actionari voi folosi servomecanisme + decodorul lui Paco (cel modificat de mine), deoarece este cea mai ieftina si sigura metoda.

Pentru confectionarea ramei am folosit sipci din lemn de brad cu sectiunea de 25 x 50 mm, pe care am lipit cu aracet (am folosit si holzsuruburi) OSB de 8 mm. Extrudat-ul l-am lipit tot cu aracet si l-am fixat temporar si cu suruburi pt. rigips.
In continuare, am decupat fantele prin care vor trece tijele din sarma de otel care vor actiona macazurile.
Referitor la macazuri, am constatat ca lamelele pe care trebuiau lipite firele pentru polarizare se rup foarte usor :( (mai precis sudura in puncte), asa ca am cositorit toate firele direct pe macaz.
Intrucat metoda este foarte sigura si eficienta, o voi folosi pentru toata partea de alimentare si automatizare.
 
Am ales sa lucrez pe blocuri de linie, asa ca fixez liniile (dupa ce trec firele pentru conexiuni prin blat), verific continuitatea traselui, modul in care ruleaza vagoanele si locomotivele, lipesc pietrisul pentru terasament, si tot asa. Pana acum am reusit sa definitivez cam atat:
Si am constatat ca nu am suficient nisip pentru terasament, asa ca va trebui sa mai prepar....
 
cosmin78 a spus:
inainte de a fixa terasamentul,ideal ar fi fost sa ruginesti liniile...:)

Pai au "ruginit" singure. Vaporii de la aracet le-au facut sa arate vechi de 50 da ani :D , dar daca nu este suficient am sa le ruginesc suplimentar. Chiar daca o sa fie munca de chinez :fluierat:
 
Aseara a trebuit sa demontez toate liniile :-x
Cred ca intre acrilicele de la Revell (cam vechi) si aracet a avut loc o reactie chimica, ca tot pietrisul pentru terasament s-a inchis foarte mult la culoare, aproape ca s-a facut negru. Si negru am vazut si eu in fata ochilor, mai ales ca terasamentul s-a betonat, si a fost munca de nebun ....... Dar am reusit sa desprind liniile dupa ce am udat totul din belsug cu solutie pentru curatat geamuri. Am recuperat toate liniile si macazurile, le-am curatat si astazi am reusit sa le montez inapoi pe blat si am facut si un test de rulare. Cred ca voi utiliza nisip de la Noch sau Piko, ca sa nu mai am surprize de genul acesta. Voi reveni cu poze dupa ce asez noul nisip pentru terasament.

Bafta tuturor si sporuri multe !
 
cosmin78 a spus:
ce ai facut cu acrilicele peste terasament?

Sorry, greseala mea. Am folosit emailuri, nu acrilice, pentru a vopsi pietrisul folosit la terasament (bineinteles vopsirea pietrisului a fost facuta inainte de fixarea pe sine).