Fibra optica este ideala pentru iluminari, se foloseste cu succes la asa ceva (pe langa alte aplicatii).
Am lucrat cu fibra optica pe vremea cand faceam mentenanta la niste echipamente fuji, masini automate de implantare, care erau pline de senzori, unde lumina ajungea exclusiv prin fibra optica. De altfel vreau ca pe viitor, sa realizez si automatizarea unei eventuale gari (partial) utilizand senzori optici.
In principiu se poate folosi cu succes fibra optica avand insa in vedere ghidarea corespunzatoare a luminii pe portiunile de capat, pentru ca fibra in sine este realizata dintr-un material cu variatia indicelui de refractie pe sectiune, astfel incat sa permita transferul cu pierderi minime, insa apar probleme la conectarea acesteia la sursa de lumina respectiv la utilizator.
In acest sens se folosesc niste piese, care au cam acelasi rol cu ghidurile de lumina de la jucarii (din plastic) dar evident sunt mult mai performante si mai scumpe.
Deci nu cred ca o sa ai greutati in a gasi fibra in sine, dar o sa fie putin mai mult de munca la realizarea pieselor de capat, care in regim de amator le poti face din plexiglas recuperat de la alte componente, care trebuie adaptat dimensional si foarte bine slefuit pe sectiunea transversala, astfel incat componenta transmisa sa fie mult mai mare decat cea reflectata respectiv absorbita (deci un randament bun al transmisie optice). Pentru aplicatia la care ai tu nevoie cred ca o sa-ti iasa pentru ca nu sutn conditii deosebite cu privire la parametrii de transmisie, trebuie doar sa "convingi" lumina sa ajunga cu pierderi minime la capat