iluminare prin fibra optica-help !

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

cRistinel

Active Member
20 Decembrie 2007
60
1
53
timisoara
YAHOO
[email protected]
LOCATION
timisoara
am o intrebare
a folosit cineva din colegi fibra optica pt dirijarea iluminarii
in spatii restranse-adica loco cu carcase stramte,lampi aburoase,
lampi cladiri etc. ???
:fluierat: :roll: :mask:
 
Fibre optice nu, insa majoritatea farurilor locomotivelor la scara N sunt realizate cu ghiduri de lumina din plexiglas transparent ce conduc lumina de la un beculet aflat in interiorul locomotivei. Nu de alta dar becul, chiar miniatura, este mult prea mare pentru niste faruri scara N, care au de obicei cam 1.2 mm diametru!

Poti folosi cu incredere fire din plexiglas transparent de 1, 2, 3 mm diametru. Asa ceva se gaseste frecvent la magazinele de papetarie care au si articole pentru machete (evident, vorbesc despre cele din Germania :D ) dar poti improviza cu mult succes si din barele de plastic transparent (care sustin piese precum parbrize etc) de la machetele de montat din polistiren. Eventual, pentru a imbunatati transmisia luminii, dupa ce slefuiesti bine piesa o poti vopsi pe exterior cu o vopsea argintie!

Salutari din Constanta,
Dorin
 
Canva ceva asemanator "fibrei optice" se folosea de SIBA pentru semnalele luminoase si de BTTB la BR56 si 86. Spun asemanator, pentru ca fibra optica folosita in telecomunicatii are 5 microni diametrul miezului si cu teaca de protectie a sticlei (care e dintr-un material cu indice de refractie asemanator) are 125 microni, deci inutilizabila in modelism. Cea folosita de susnumitii si care se gasea si de vanzare in Germania, era dintr-un acril de cca 0.3mm diametru, mai multe fire fiind grupate intr-un tub din PVC negru (de diametre diferite, functie de numarul de fibre - ca'n poza facuta la repezeala)



Pentru locomotive preferabile raman becurile miniatura sau SMD-urile.


PDI
 
buna,

am folosit fibra optica pentru a ilumina faruri si stopuri de automobile pe scara N! o sa incerc sa le regasesc si voi posta ceva poze! :)
 
multumiri pt raspunsuri !
am pus intrebarea deoarece am pus ochii pe o lampa din
acelea cu fire care lumineaza in varf,acuma nu sunt tocmai sigur
daca materialul respectiv este chiar fibra optica:
intentia este sa canibalizez obiectul pentru a experimenta
iluminarea unor locomotive HO de la mehano :oops: ,loco care
stau cam prost la capitolul prisme pt iluminare (adica nu au locas pt
becuri sau led-uri).
la capitolul SMD-uri : am achizitionat o pereche dar data fiind
dimensiunea lor stau in cumpana-nu am cositorit inca ceva asa de
finut .
 
Fibra optica este ideala pentru iluminari, se foloseste cu succes la asa ceva (pe langa alte aplicatii).
Am lucrat cu fibra optica pe vremea cand faceam mentenanta la niste echipamente fuji, masini automate de implantare, care erau pline de senzori, unde lumina ajungea exclusiv prin fibra optica. De altfel vreau ca pe viitor, sa realizez si automatizarea unei eventuale gari (partial) utilizand senzori optici.
In principiu se poate folosi cu succes fibra optica avand insa in vedere ghidarea corespunzatoare a luminii pe portiunile de capat, pentru ca fibra in sine este realizata dintr-un material cu variatia indicelui de refractie pe sectiune, astfel incat sa permita transferul cu pierderi minime, insa apar probleme la conectarea acesteia la sursa de lumina respectiv la utilizator.
In acest sens se folosesc niste piese, care au cam acelasi rol cu ghidurile de lumina de la jucarii (din plastic) dar evident sunt mult mai performante si mai scumpe.
Deci nu cred ca o sa ai greutati in a gasi fibra in sine, dar o sa fie putin mai mult de munca la realizarea pieselor de capat, care in regim de amator le poti face din plexiglas recuperat de la alte componente, care trebuie adaptat dimensional si foarte bine slefuit pe sectiunea transversala, astfel incat componenta transmisa sa fie mult mai mare decat cea reflectata respectiv absorbita (deci un randament bun al transmisie optice). Pentru aplicatia la care ai tu nevoie cred ca o sa-ti iasa pentru ca nu sutn conditii deosebite cu privire la parametrii de transmisie, trebuie doar sa "convingi" lumina sa ajunga cu pierderi minime la capat :D
 
Ca o completare, cand tai fibra sa ai grija sa o faci cat mai "perpendicular" pe axa ei, iar contactul cu ghidurile de lumina sa fie de asemenea cat mai bun, orice neparalelism intre capatul ghidului de lumina si capatul fibrei traducandu-se in pierderi.
 
@ cRistinel
Da, e buna ideea cu lampa aia cu multe fire, am si eu una , luata cu 5 ron de la niste vanzatori ambulanti de la un festival de bere :D .
Am facut si probe, ca sa iluminezi un far iti trebuie insa un snop de 4-5 fire, taiate perpendicular (cum s-a scris mai sus )
Asa ca sacrifica-ti lampa pe altarul modelismului si fa probe, cu incredere ;-)
rally
 
citeva sfaturi sau pareri despre fibra optica...
- fibra optica este destul de greu de taiat perpendicular, fiindca se sparge.pt a se rezolva situatia, in telecomunicatii, se folosesc dispozitive mai mult sau mai putin complicate de taiere.
- pt a avea un inalt grad de transmitere a luminii, din nou vorbesc de instalatii de telecom, se folosesc, optical conectors ce sint de diferite tipuri si dimensiuni in functie de tipul de fibra optica.
- fibra optica este de 2 feluri: single mode si multi mode. deci atentie la alegerea fibrei optice!!!
cit despre lampile cu fibre optice, acestea de fapt nu sint fibre optice reale ci din cite imi aduc si eu aminte sint ceva fibre, fire de plexiglas.
ATENTIE!!!
cei care folosesc fibre optice reale, aveti grija cum taiati, folositi, depozitati sau aruncati fibra optica. partile mici taiate pot penetra foarte usor pielea si fiindca "intepatura" este fina se poate sa nu o simtiti.odata intrata in organism fibra optica calatoreste fara oprire, putind leza organe interne vitale.