GARA (HALTA) LUI DORIN

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

DORIN

Well-Known Member
Trenulist
25 Aprilie 2016
634
0
BUCURESTI
LOCATION
BUCURESTI
salutare prieteni. a sosit timpul sa ma apuc si eu de treaba. asa cum am mai spus eu voi face un traseu, cel mai probabil cu 3 gari, traseu demontabil ce se va intinde in doua camere. am inceput de curind lucrul la prima gara. va fi o gara mica cu maxim 4 linii. este gara de la mijlocul traseului. incep cu ea deoarece e mai simpla si cu toate ca nu e prima gara pe care o fac de cind sunt machetist, e prima gara pe care vreau sa o si termin pe 16,5 mm. acum 5 ani am facut o gara cu 5 linii pentru 12 mm iar inainte de ea am avut niste incercari zic eu bune de a realiza o gara cu 4 linii pe 16,5 mm.
am inceput cu placa pe care voi lucra. cred ca este o placa OSB de 8 mm.
marimea placii este de 30 cm pe 186 cm.

apoi am intarit aceasta placa cu un mic cadru de lemn. stinghiile le-am cumparat din PRACTICAR. le-am taiat la lungimea de 185 cm. cele scurte sunt de 17,4 cm. rezultatul e destul de bun. sunt multumit. acum structura asigura o buna rigiditate. 
bineinteles ca nu m-am apucat de treaba fara se stiu ce vreau sa fac. mai intii am facut citeva scheme aproximative a ceea ce vreau sa realizez si asa am ajuns sa calculez dimensiunile placii de OSB si astfel sa stabilesc lungimea statiei mele de cale ferata.

lungimea asa cum am mai spus va fi de 186 cm. lungimea celei mai lungi linii va fi de aproape 130 cm. pentru ce vreau eu sa fac e suficient. cel mai lung tren de calatori va avea 3 vagoane pe boghiuri si va fi tras de o locomotiva de maxim 36 cm.
 
dupa ce am obtinut placa am facut citeva aranjamente ale sinelor pentru a stabili pozitia acestora si pentru a imi face o imagine reala asupra a ceea ce trebuie sa fac in continuare. 
Salutare
Spor la lucru dar...............
O sa te bufneasca rasul cand o sa pun niste poze sambata cu extensia la diorama mea (gara cu 3 linii ) arata parca ar fi aceleasi idei :shock: tot cu macaz triplu tot 3 tronsoane ...... tot 1 depozit de marfuri .... ce sa mai zic
sper finalul sa nu fie la fel :roll: ca atunci o sa ne batem pentru drepturile de autor :wink: :p :lol:
 
Salut DORIN,este cool ce vrei sa faci dar cred ca mai toti avem in plan cam acelasi tip de halta ,gara cu mici modificari vorba lui BOGDAN I o sa ne batem pe dreptul de autor :lol: desi parca vad ca deja il revendica si altii oricum succes si asteptam poze in coninuare ,Am o mica rugaminte la tine daca se poate sa-mi spui daca esti multumit de macazul pe 3 cai(w 3)pentru ca am auzit si alte pareri eu urmind sa achizitionez w3 pentru una din garile mele.Multumesc anticipat. :D
 
fratilor multumesc pentru aprecieri. cit despre ideea unei scheme asemanatoare de statie de cale ferata, idee folosita de mai muti trenulisti, eu zic ca demonstreaza viabilitatea conceptiei si vine sa intareasca faptul ca schema e buna si satisface nevoile de manevra si garare in spatiul redus oferit de posibilitatile noastre de lucru.
in materialul postat mai sus am explicat si conceptia dar si dimensiunile statiei si a liniei principale. te rog deci BOGDAN I sa imi spui si mie ce dimensiuni folosesti pentru aceasta statie de cale ferata si mai ales dimensiunile liniei principale.
cit priveste macazul cu 3 cai, eu folosesc in aceasta gara 2 astfel de macaze facute de PIKO si sunt foarte multumit. functioneaza foarte bine si nu am probleme. e un macaz lung si poate fi abordat la viteze relativ mari inclusiv pe abatuta. asa ca nu vad de ce nu ar fi achizitionat si folosit. spor la treaba tuturor!!!
 
uite ca am reinceput lucrul la halta mea. ce sa faci cind depinzi de un timp limitat si sunt atitea de facut in viata asta..... lucram rar dar sper eu bine.
am folosit materiale cumparate de la Rally. din bucatile acelea mari de sina a trebuit sa tai cam 4 cm. am folosit terasament NOCH si sunt foarte multumit. sina am prins-o cu cuie speciale luate tot de la aceeasi sursa. am si suruburi speciale dar am preferat cuiele deoarece mi s-a parut mai practice si lucrul mai rapid.

[img=http://img99.imageshack.us/img99/6596/1002194nj7.png]
 


se observa cit de bine se incadreaza sina in terasamentul NOCH. pot spune ca sina flexibila se potriveste mult mai bine in acest terasament decit sinele celelalte de la PIKO, atit drepte cit si curbe.la celelalte sine de la PIKO trebuie sa intinzi terasamentul pentru ca traversele sa intre in locasul lor, in timp ce sina flexibila intra fara nici un efort. oricum, in ambele situatii acest terasament flexibil e foarte bun si cred eu ca merita din plin banii.intre timp am montat doua linii. una va fi linie asazis moarta, pentru gararea materialului rulant sau pentru vagoanele de marfa.acum lucrez intens la a doua linie principala a haltei. liniile principale au lungimea de 140 cm putind primi garnituri de trenuri de calatori de 4 vagoane pe boghiuri si o locomotiva de 26-27 cm.astazi sper sa termin cu instalarea sinelor urmind apoi sa ma ocup putin de partea electrica...
 
am terminat de curind cu instalarea sinei si a terasamentului aferent. dupa cum se va vedea si in fotografie, am legat si cablurile de alimentare. acestea le-am prins prin cositorire de elementele de legatura dintre sine sau chiar de talpa sinei. se lipeste foarte bine si durabil. fiecare sina din gara este alimentata separat deoarece eu lucrez pe analog.
halta mea(placa), asa cum am mai spus are 180 cm lungime si 30 cm latime. acum ca am terminat de instalat sinele, voi face cele 2 opritoare, voi pune 5 semafoare si un peron simplu, subtire si lung dupa prima sina. pe placa mai am loc pentru o cladire de gara cu peronul ei. urmeaza sa cumpar si aceasta cladire. sa vad cind mai ajung pe la Rally.
acum, tinind cont de toate aceste elemente va rog sa ma ajutati cu sfaturi legate de ce ar trebui sa sa mai pun pe aceasta placa, elemente ce s-ar potrivi intr-o halta in asa fel incit sa acopar tot placajul.

 
Eu as pune pe placa respectiva
1 gara + 1 depozit marfuri (au baza la fel si merg una langa alta)
1 turn de apa
1,2 pompe apa
o pasarela pentru pietoni
1 canton
ceva iarba + lichieni verzi (arata foarte bine )
cativa copaci
semafoare daca se poate cate 2 pentru fiecare linie in capatul fiecaruia
cativa oameni
si multa imaginatie si bani :wink:
 
asa e, 1-2 pompe de apa cred ca ar merge. si poate si un turn de apa. crezi ca la o halta asa de mica ar merge un depozit de marfuri?
ma gindesc ca e prea mica pentru un depozit.................
multumesc pentru sfat.
 
dar peronul unde il pui? ca intre linii asa cum e acum nu cred ca intra. un peron are cam 6 cm latime iar tu ai vreo 3,5 dupa cate tin minte.