Dorel,
Intre timp am trecut si eu pe acolo prin spatele garii Sinaia si am vazut ce se intampla. Intr-adevar, e pe jumatate demolat un corp de cladire mic ce inteleg ca era postul de transformare si care este alipit depoului de automotoare. De asemenea, este clar ca acest post de transformare este parte a ansamblului ce reprezinta gara Sinaia, fiindca este facut din aceeasi splendida zidarie de piatra ca si remiza automotoarelor.
Acum, trebuie sa stiti ca in orice tara civilizata, INCLUSIV in Romania, desi nu s-ar zice ca este, demolarea unei cladiri, a ORICAREI cladiri, nu se poate face decat DUPA obtinerea prealabila a unei AUTORIZATII DE DEMOLARE. Iar aceasta autorizatie de demolare se da numai dupa intocmirea completa si corecta a unui proiect si obtinerea unor avize, in cazul de fata in mod obligatoriu avizul directiei de patrimoniu, pentru ca e vorba despre un obiect arhitectural ce face parte dintr-un ansamblu de patrimoniu, chiar daca e "doar" un post de transformare.
Sincer, ma indoiesc ca desteptii de la CFR s-au apucat de capul lor sa-si demoleze singuri postul de transformare. Nici macar nu sunt sigur ca acel post de transformare tinea de ei si nu de "Electrica"! Oricum, CFR are suficiente belele pe cap ca sa nu le mai pese de "fluidizarea traficului rutier" prin spatele statiei. Deci ideea desteapta de demolare a venit, cel mai probabil, din partea primarului localitatii, care i-a pus pe "baietii harnici" la treaba fara a avea toate hartiile legale.
O asemenea fapta poate fi insa sanctionata de catre Inspectia de Stat in Constructii, care TEORETIC are caderea si cadrul legal de a chema la ordine inclusiv o primarie recalcitranta, care nu respecta legile.
Fara sa cunosc "dedesubturile" afacerii, imi este clar ca pentru moment demolarea a fost oprita pana la reglementarea situatiei legale. Daca au facut-o "pe bune" sau doar de ochii opiniei publice, vom vedea...
Partea cealalta, cu inlocuirea tamplariei originale din lemn cu "termopane" de calitate indoielnica, este iarasi precis reglementata prin lege. Legea spune clar ca se poate inlocui tamplaria numai cu alta alcatuita in acelasi mod, din aceleasi materiale si cu aceeasi aparenta ca si cea originala. La fel este si pentru tencuiala exterioara sau acoperis, care poate fi inlocuit doar cu elemente care pastreaza intacta imaginea originala. Aceasta lege este in vigoare de mai multa vreme si pe tot teritoriul romanesc. Dar oare ati vazut-o undeva functionand in mod efectiv? :-?
Din pacate, singurul care poate apara eficient o cladire istorica de slutirea iremediabila este bunul simt al proprietarului. Am vazut cladiri restaurate cu gust, dar mult mai multe cladiri renovate mizerabil de oameni fara simt estetic, fara har si fara frica de Dumnezeu.
Pana la urma, fie ca vorbim de gipane, de manele sau de "palate de periferie" de gust indoielnic, totul se reduce la o sintagma simpla: lipsa de cultura.
De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere!
