Diorama modulara scara N

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Elef

Well-Known Member
Trenulist
18 Mai 2007
442
30
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Acum cam 1 an am inceput sa lucrez (mai fara spor) la o diorama modulara ceva mai mare fiindca diorama pe care mai rulam cate o garnitura e 90x60cm si se dovedeste cam mica, mai ales in conditiile in care numarul de vagoane de calatori de 26.4m a crescut substantial.
Diorama este modulara fiindca in vastul apartament de 3 camere in care locuiesc nu am o camera dedicata dioramei , asa ca voi ocupa din cand in cand sufrageria, in restul timpului cat nu ma joc sau lucrez, sufrageria redevine sufragerie.
Schema:


2 gari una mai mare si una mai mica, 3 module drepte , si 4 curbe .
Distanta intre axele firelor - 30mm
Raza pe modulele curbe 450mm pe interior, 480mm pe exterior.
Raze macazuri - 457mm pe liniile de circulatie, 300mm pe liniile de garare.
Sina folosita : Peco code 55.

Pentru confectionatul modulelor drepte am folosit placaj multistrat de 12mm - aici am fost ajutat de Dragos, Andrei,Razvan si le multumesc pt acest lucru :).
Modulele drepte au latimea de 400mm , lungime de 850mm inaltimea de 100mm.
Cele curbe asteapta sa fie montate.

Din pacate nu am poze din timpul montajului asa ca voi sari cateva luni mai incolo undeva prin septembrie 2015.Imi cer scuze pt calitatea pozelor majoritatea sunt realizate cu telefonul mobil.

O parte din module:

5 module pt cele 2 gari, un modul cu un pod , un modul cu o bucata de deal (deja realizat din extrudat) si nu se vede in poza un modul pt un pod din zidarie(nu era montat).

Undeva prin noiembrie am pus sina pe modulul cu deal:


A urmat modulul cu podul din zidarie:


Si cel de-al doilea modul cu pod:


Cateva poze mai bune(exceptanand WB-ul, D90 are o problema cu becurile economice si din motive de lene n-am avut chef sa editez pozele, asa ca pozele parca au hepatita):Gara mica:


Inceput de sistem de automatizare:
 
  • Like
Reacții: Michael
Foarte frumos, ca la carte, orice diorama modulara e o placere sa o urmaresti, mai ales cele facute in mod profesionist. Spor la treaba in continuare si astept noutati,
 
Salut Elef,

Spor la treaba.

Poti sa faci te rog o schema a modulului pe latime sa vad exact la ce distanta sunt sinele amplasate fata de marginea modului?

Dupa ce imi termin diorama, as construi si eu cateva module si ar fi ok, daca as putea sa le leg la cineva in eventualitatea unei expozitii.
 
Nelu are standard propriu, liniile au 25mm intre axe si sunt montate pe centrul modulului care are 400mm latime.

Recomand standardul international N-Re, vezi aici detalii.
 
Salut,
@Rudi, spatiul din mijloc trebuia sa fie un pic mai mic.Dintr-un "accident" de proiectare si executie am ramas cu 2 module in plus pe care le-am folosit pt gara mica - initial aveam in plan tot 2 gari traseul era ceva mai bine mulat pe mobila din sufragerie, dar 2 module erau mai greu de realizat.
Presupunand ca as avea toate modulele ,la cum e aranjata mobila in sufragerie nu as avea loc sa le montez ca in plan.Dar cine stie poate aranjez cu masuta si ii o mut din sufragerie(il copiez un pic pe Toma Caragiu).

@Florine , mai am de lucru destul , momentan nu am sina decat pe trei module, alea mai simple, iar gara mica bate pasul pe loc.Sper ca pana in vreo 2-3-4 luni sa am sina pusa si in gara mica si pe modulele curbe.

@IonutTrif, sper sa fie cat mai multe update-uri :D.

@Sogard, am adunat ceva material fiindca la viteza cu care se desfasoara lucrarea risca sa se pune mult praf pe subiect.

@ICEFan, asta e fata de modul e cam in felul urmator:

Soagard are dreptate , fata modulului nu e standard , dar o mica corectie : sunt 30mm intre axe.
 
Saptamana asta s-a inregistrat un mic progres.
Am facut actionarile pt macazuri:


Iar astazi printre frisoane si zacut in pat am reusit in cateva episoade modelistice scurte sa termin de pus sina pe module.Mai am de testat actionarile(ele functioneaza de gaurile in blat nu sunt eu sigur) , balastat sina despartit module facut instalatie electrica...

 
  • Like
Reacții: Michael
Eu zic ca pentru actionare nu trebuie sa iti faci griji, pune mecanismele pe pozitia cea mai buna si incepe reglajele pentru capetele de cursa , dupa ce iti convine cum se misca , stabilesti si pozitia finala a micro-switch-urilor pentru polarizarea inimilor.

Altfel , dai gaurile de fixare putin mai mari , stangi mecanismul putin , verifici - aranjezi , desfaci strangi iar putin si tot asa pana cand iese :D
 
  • Like
Reacții: Michael
Acum cam 1 an am inceput sa lucrez (mai fara spor) la o diorama modulara ceva mai mare fiindca diorama pe care mai rulam cate o garnitura e 90x60cm si se dovedeste cam mica, mai ales in conditiile in care numarul de vagoane de calatori de 26.4m a crescut substantial.
Diorama este modulara fiindca in vastul apartament de 3 camere in care locuiesc nu am o camera dedicata dioramei , asa ca voi ocupa din cand in cand sufrageria, in restul timpului cat nu ma joc sau lucrez, sufrageria redevine sufragerie.

:confused: :confused: :confused:
 
Au mai trecut 2 luni, am balastat sina, rezultatul nu e foarte spectaculos, am mai facut niste module pt monitorizare , comanda semnale si macazuri(trebuie sa mai scriu programele pt microcontrollere).Sper ca weekendul asta sa prind actionarile pt macazuri si sa fac instalatia electrica a modulelor.
 
Buna.
Sunt curios cum vor functiona servourile. Cam acelasi model l-am facut si eu (suportul servourilor e o piesa in L din tabla de AL) dar am o mare problema cu ele. Le-am montat, am reglat cursa, lungimea tijelor, totul e OK, DAR!!... dupa cateva zile deconectat de la retea, in momentul cand alimentez montajele, servourile fac o scurta miscare pana la cap de cursa, si atunci imi iasa tija din piesa macazului. Dupa aceea servourile revin la pozitia de pornire, dar tija nu mai intra inapoi in gaura din traversa macazului. Electronica e dupa siteul Paco, softul la fel. Si trebuie sa le demontez ca sa potrivesc tija inapoi in macaz. Dar la urmatoarea conectare, de ex dupa o saptamana, aceeasi poveste. Acum imi bat capul sa fac un mecanism simplu care sa-mi transforme miscarea aia din arc de cerc a servoului in miscare de translatie, liniara, si sa nu mai aiba posibilitatea sa iasa tija din macaz.
Succes.
 
Buna,
Cunosc problema .Voi incerca sa alimentez servo-urile doar dupa ce referinta a fost stabilita, in felul asta nu ar trebui sa mai apara acea miscare.
Numai ca va mai dura pana voi face acest lucru -trebuie sa scriu codul pt uC-uri si problema e ceva mai complexa.
 
Am muncit la partea electrica , doar un modul din gara mica, nu complet , mai sunt cateva chestii de facut.
 
  • Like
Reacții: Michael
Buna. Am mai sapat ceva la servourile de la macaze, problema cu saltul a ramas. Asa ca am cautat o alta rezolvare pentru evitarea problemei. Si a iesit asta:


Arcul "inghite" salturile initiale, in rest are o miscare lina de translatie, in zilele urmatoare il montez pe diorama sa-i fac o proba "la cald".
 
Ieri a fost o zi istorica: am rulat primele garnituri pe diorama , chiar daca nu am putut folosi din motive obiective toate modulele , cel putin pana acum nimeni nu s-a apucat de gara mare( adica eu).
In ultimele luni am muncit la modulele curbe , adica pus sina si facut instalatia electrica doar la nivelul ca sa pot rula un tren
Urmatorul pas ar fi gara mare dupa care ar trebui teroretic sa ma ocup un pic de partea de automatizare .

Layout-ul foarte complex:


Garniturile folosite :
 
  • Like
Reacții: Michael
Salut,
Interesanta munca ce faci aici ....si de calitate !
La machete facute in casa , esti singurul pe care-l stiu care a lucrat , din start, cu dublu scop: si dpdv al utilitatii, dar si din cel al ...mobilitatii !!! 8)

Totodata, observ ca "programming track-ul" sta cuminte, jos sub masa ( ultima poza )....sper ca am ghicit-o :D .
Marius.
 
E chiar linia de programare , aveam vreo 3 locomotive cu adresa 3 si a trebuit sa fac niste modificari :D.
 
Luna trecuta am inceputul lucrul la ultimele 3 module - gara mare.
Obiectivul pentru moment este linie balastata plus parte electrica - decorul urmeaza mai incolo (cel mai probabil anul viitorul ).

Au fost 2 operatii ceva mai enervante - taiatul si modelatul sinelor flexibile dupa care demontat totul pentru a lipii sarmele pt alimentare si
sinele de papucii metalici.

Poze:
1) Asamblatul liniilor:


2)Modulele dupa ce traversele lipsa si zona papucilor au fost puse in pozitie: