De prelucrarile mecanice tot n-am scapat... Corpul tenderului are doua gauri patrate in peretele dinspre locomotiva. Aceste doua gauri le-am transformat prin pilire intr-una singura, dreptunghiulara, prin care decodorul sa poata trece la montarea/demontarea tenderului, avand in vedere ca sarmele urmau sa fie lipite in interior, iar el sa ramana in exterior.
Am pregatit placuta de cablaj imprimat din tender pentru "primirea" decodorului, astfel: am demontat cele doua rezistente si dioda care ducea la beculetul care lumineaza farurile din spate si am facut cate doua gauri in locul unde au fost rezistentele, pentru a prinde acolo firele care duc spre beculet. Am scurtat firele decodorului astfel incat acesta sa ajunga lejer in cabina locomotivei dupa cuplare, apoi le-am lipit cu multa atentie, conform instructiunilor primite impreuna cu decodorul, la locurile unde vine tensiunea de la locomotiva, la contactele motorului si la firele beculetului.
Am imbracat in banda izolatoare neagra "aripioarele" tenderului, apoi cu multa grija am trecut decodorul prin gaura dreptunghiulara a corpului, pe care l-am re-montat pe sasiu si l-am insurubat la loc. Dupa cuplarea la locomotiva si alimentarea centralei digitale, am facut prima proba...
Locomotiva a functionat PERFECT!!!