nu e nimic neizolat cum trebuie si nici nu am facut scurt in locomotiva. eu lucrez destul de curat si cu mare grija mai ales ca stiu cit costa un astfel de decodor.
locomotiva functioneaza perfect fara decodor. am procedat astfel:
am scos decodorul si l-am inlocuit cu o piesa din aceea speciala pentru locomotivele cu interfata dar care circula in analog. cind am verificat-o am vazut ca functioneaza fara probleme.
am tras concluzia ca problema e la decodor.
totodata stiam ca un astfel de decodor nu se arde, fiind protejat. ATUNCI UNDE E BUBA ????
am inceput sa studiez decodorul cu foarte mare atentie privind la fiecare comonenta de pe circuit in parte - si am descoperit - DECODORUL ESTE BUBA!
DA decodorul este defect - culmea - are un defect din fabricatie, mai bine spus avea 2 defecte, astfel:
- asa cum stiti firele sunt atasate de decodor prin 9 lipituri mici. am descoperit la o studiere atenta ca o bucata foarte mica (extrem de fina, ca o foita) de cositor s-a desprins de undeva de la o lipitura din decodor si s-a interpus intre doua din cele 9 lipituri !!!!!
- intr-un anumit loc in decodor, plasticul transparent al protectiei acestuia era putin afumat (asta ma facuse sa cred ca e ars !) si ma gindeam ca una din componentele decodorului s-a prajit......
am indepartat usor micuta bucata de cositor si am instalat iar decodorul la locomotiva, bineinteles dupa inca o studiere amanuntita.
spre surprinderea mea, locomotiva a plecat! functioneaza! dar nu va bucurati ca eu nu ma bucur! sunt probleme! cred ca decodorul e pe duca!
nici nu mi-am permis sa verific daca toate functiile sunt viabile.
problema e urmatoarea:
pe timpul deplasarii sau chiar si a stationarii locomotivei sub tensiune, in decodor, intre doua piese, acolo unde era putin afumat apare un arc electric foarte bine vizibil. decodorul de incalzeste si de acea nici nu am facut toate verificarile. ma gindesc sa nu se arda!
farurile se aprindeau corect in functie de directia de mers si nu am avut timp sa imi dau bine seama daca arcul acela electric influenteaza mersul locomotivei in vreun fel. aparent nu influenta dar verificarea a fost facuta pe o distanta mult prea scurta, 30-40cm, pentru a putea trage o concluzie!
am oprit verificarile pentru ca era foarte tirziu aproape de 01.00 si apoi doream sa ma consult cu cineva.
ati intilnit faza asta cu arcul acela voltaic intre 2 piese ale decodoruli????
e posibil sa functioneze fara sa se arda ?
sunt convins ca descarcarea aceea electrica nu e normala.
se mai poate face ceva?
multumesc pentru atentie si pentru sfaturi!