DA060 de la vis la realitate

Am sa va prezint cateva poze de la lansarea locomotivei si niste poze ale locomotivei pe care le-am facut acasa
nerabdator sa vad cum merge,i-am pus un decodor

















cam atat ca e tarziu
va las pe voi sa comentati
eu nu mai zic nimik
pot spune ca e un succes
bv lor
e un inceput
chiar si asa fara dungi (pot fi adaugate fara prea mari probleme)
dar cu suruburi ptr o mai buna prindere a carcasei
am auzit si eu de pretul locomotivei
cam mare
ce bine ca o achitasem :grin:
va salut
 
Pt. ca se exista 2 topicuri despre DA, am sa postez observatiile mele si aici:

"Oameni buni !

In mod cert DA-ul nu merita mai mult de, sa zicem, 150 euro, DAR... parca era vorba sa sprijinim noi, ca si comunitate de pasionati, astfel de initiative, daca vrem sa "intram in rand cu lumea" si sa avem si noi modele romanesti cu care sa ne mandrim (ca tot e azi 1 dec. )

Dunga alba nu are dungulite negre, e adevarat, dar ar fi fost oricum f. subtiri, si pt. mine asta nu este "un capat de tara". Literele C F R sunt cam palide, DAR exista intre accesorii si litere din plastic gri, numai bune de lipit deasupra (desi mi se pare cam dificila operatiunea).

Motorul este in 5 poli, cu 2 volante, si la prima vedere pare silentios. Boghiul are 3 axe motoare si de culegere tensiune, dar un singur cauciuc (din 6). Chestia asta - pe care am intalnit-o si la Piko - nu este ok, introducand un balans suplimentar la trecerea peste denivelari, de aceea la piko am renuntat la cauciucuri. Daca gasesc osii fara, am sa le schimb si la DA. In plus, si este singura chestie care nu prea imi place, sistemul de articulare al boghiului pe carcasa permite prea mult balansarea laterala a locomotivei, care la viraje se "lasa" spre exterior (destul de realist, dar enervant). La vagoane am rezolvat problema relativ usor, introducand saibe de grosime potrivita si diametru mare (2-3 cm) pe axul boghiului; din pacate la DA nu prea este loc... :(

Un alt lucru ciudat este rigiditatea boghiului, care face sa se auda cam tare tzacanitul la trecerea peste imbinarile dintre linii, chestie care cam anuleaza silentiozitatea motorului (desi suna "realist") La alte locomotive, cam cu acelasi diametru al rotilor, tzacanitul abia se aude...

Iluminarea este pe leduri, 3 albe inseriate pt. lumini fata, unul rosu cu ghid dublu pt. spate. Lumina este f. puternica si cred ca trebuie redusa un pic luminozitatea din setarile decodorului. Din fabricatie unul dintre ledurile albe ale postului 2 nu era bine lipit si facea contact intermitent, iar la mersul inapoi sclipeau din cand in cand: o scurta incalzire a lipiturilor cu letconul a rezolvat problemutza.

Pozitiva este prezenta locasului pt. difuzor, cu camera de rezonanta livrata intre accesorii, care se potriveste perfect cu difuzorul original al loksound 3.5, si se afla exact sub grila ventilatorului, deci sunetele se aud clar si puternic. Trebuie doar indepartata banda izolatoare care acopera grila precum si lipirea difuzorului de cutia de rezonanta si a aceasteia de locasul ei cu putin silicon, pt e evita rezonantele parazitare si distorsionarea sunetelor.

Cam asta ar fi de spus; mie unul chiar imi place si nu regret..."
 
@dac

in parte ai dreptate,insa pentru a sprijini acest proiect nu inseamna ca trebie sa dam pe o locomotiva
unica pretul(speculativ) pe care il cer distinsii,pret umflat tocmai pentru ca este singura locomotiva
romaneasca.daca pretul ar fi fost acompaniat de calitatea ceruta,poate ca se mai trecea cu vederea.
un exemplu bun,Amintiri Feroviare,unde pretul si calitatea sunt excelente si care cred ca merita sprijinul nostru.
raman la ideea....KEG/PTK la 160-170 euro....ulterior modificata/imbunatatita,pretul total nu ajunge la 200 euro.
 
cosmin78 a spus:
un exemplu bun,Amintiri Feroviare,unde pretul si calitatea sunt excelente si care cred ca merita sprijinul nostru.

Daca le vedeai pe viu, asa cum le-au vazut multi dintre cei care au scris, puteai spune fara frica "merita chiar mai mult" dar, asta este sigur, cei care fac modelele de vagoane stiu exact atat valoarea modelului cat si puterea de cumparare a modelistilor si nu si-au permis sa sara calul.

Daca ai fi stat de vorba cu ei ai fi descoperit ca modestia ii caracterizeaza.

Stima lor!

:cafea:
 
Are cineva idee care este viteza "de croaziera" maxima a DA060 ?
...
Am gasit: 120 km/h :!:
 
Daca a sprijini ramura constructii in Romania inseamna sa-mi cumpar o garsoniera la pret de vila si in plus neterminata atunci e ok. Si daca e ok, atunci poate sa incep sa sprijin Dacia cumparand un Logan de 70000E fara portiere. Ca doar se pot monta ulterior.
E personal sper ca modelul sa nu se vanda, si astfel poate se forteaza productia de kituri nevopsite. Cine stie, poate alea vor avea succes.
 
@Dac, no ofense, dar ai enumerat o serie de defecte pe care le consideri minore si acceptabile. De ce sa acceptam atatea defecte la o locomotiva care costa 895 lei? Sau o alta formulare, daca locomotiva are atatea defecte de ce consta atat de mult? Uite eu aveam de gand sa imi cumpar 2-3 bucati, evident nu toate o data ca nu-s miliardar, dar acum nu imi vine sa imi cumpar nici macar 1 chiar si la un pret de 200 euro. Sunt alte modele pe piata mult mai bine realizate la jumatate din suma asta.

Personal, nu mi se pare normal sa dai atatia bani pe o locomotiva la care ai in continuare atat de multe de reparat.
 
dac a spus:
Are cineva idee care este viteza "de croaziera" maxima a DA060 ?

060-DA (60)--> 100 Km/ora

060-DA1 (62)-->120 Km/ora
 
dac a spus:
Are cineva idee care este viteza "de croaziera" maxima a DA060 ?
...
Am gasit: 120 km/h :!:

Pentru una reală din clasa 60 este de 100 km/h (nu Âştiu cum este cea de pe dioramă, dar nu cred să aibe viteza maximă 100 : 87 km/h).
 
radubc
Decodor ESU LokSound v.3.5 16MBit este cel mai potrivit (chiar daca sunetul nu va ocupa decat 8 MBit) .
Sunete ggasesti pe siteul ESU este cel de KEG 2100 (52479-LSV35-Diesel-KEG2100).
Acest decodor se potriveste din toate punctele de vedere , marime , putere , difuzor la aceasta locomotiva si functioneaza impecabil daca setarile sunt facute corect cu Lokprogrammerul ESU .
Trebuie sa faci inainte rodajul locomotivei fara decodor conform instructiunilor fabricantului si apoi ii montezi decodorul .
 
Referitor la raportul calitate/pret, un termen clar din economie se suprapune peste un factor de mare subiectivitate. Tendinta naturala a unui modelist roman ar fi aceea de a cumpara modelul chiar daca acesta prezinta lipsuri. Pe de alta parte, de ce sa se accepte faptul ca se poate produce oricum? De ce sa cumparam ceva care nu este de calitate corespunzatoare?

Adica ideea cu sprijinul acordat unui producator este ok pana la un punct, dar acest lucru nu trebuie sa se faca pe banii nostrii (ai mei cel putin) in detrimentul calitatii. Repet, modelul este foarte scump, asa ca nu ar trebui sa existe probleme de calitate.

Din ceea ce am vazut in poze, desi initial exista o tendinta de a cumpara modelul, datorita pretului am renuntat. Vagoanele prezentate insa, din ceea ce am vazut in poze, sunt ok. Acolo se poate vorbi cu adevarat de sprijunul acordat unor pasionati (producatori) iar raportul pret calitate este foarte bun.
 
Domnilor, pe scurt:

- modelul este destul de bine realizat si merita sa faca parte din colectia fiecaruia;
- modelul nu merita pretul si ar fi o nebunie sa dai atatia bani pe el;
- dar domnii mei, vin sarbatorile :idea: :idea: :idea: , oare nu avem si noi dreptul la o nebunie, macar acum :?:

[p.s. spuneti sotiei ca ii veti face o surpriza... :kiss: ]
 
Salut,

ceva imi spune ca la asta s-au gandit si cei care au fixat pretul asta astronomic.
Eu unul prefer sa mai astept sa rasara si alte surse cu alte preturi. Daca locomotiva ar fi fost asa cum trebuie sa fie probabil ca nu as fi ezitat sa o achizitionez nici la acest pret.
 
Oricum, totul se reduce pana la urma la o chestiune de principii si de gust. Cine accepta compromisul si are banii probabil, va achizitiona lucrul asta, ca model nu pot inca sa-i zic. Nu stiu insa daca prin asta nu vom incuraja aceste practici si prin asta, de fapt, sa nu facem un deserviciu modelismului din RO.
Ca idee, cu ceva eforturi reusisem sa atrag fonduri pentru doua, chiar cu 755RON (pret care mi se parea cam umflat !!!, dar credeam ca va avea dungi), dar vazand ceea ce a iesit si la ce pret, imi voi canaliza banii in alta directie (alte modele). Sincer aveam un "bad feeling", de aceea m-am ferit sa platesc pe N.V. 755 (bine, oricum m-a ajutat la asta si faptul ca nu doream s-o iau acel dealer). Asa ca acum ma felicit sincer, chiar daca unii vor spune ca iesea o frumoasa economie din asta.
Daca pretul asta este umflat de distribuitorul care, se pare ca are exclusivitate pe seria 0, nu stiu, dar vom afla cu siguranta.
 
nu stiu sigur daca e umflat de distribuitor sau nu
ideea e ca am intrat pe mai multe site-uri si o gasesti cam la acelasi pret 300 dolari sau vreo 230 de euro
au exclusivitate se pare pe seria 0
dar si seriile 1 si 2 sunt toate sansele sa fie la fel,adica putin gresite :grin:
o sa vedem ce o mai iesi
eu unul o am pe asta si imi place si asa
ideea e ca mi-as fi dorit totusi sa nu fie gri,un alb cu albastru era mai frumos
 
Salut!
Se poate ca cei care au cumparat deja locomotiva sa faca fotografii cu sistemul de prindere al carcasei. Nu de alta dar suruburile de care se vorbeste pot fi chiar suruburile de prindere ale boghiurilor pe sasiu. Multumesc anticipat! Si inca ceva , pe rezervor ar trebui sa fie lipita o eticheta pe care scrie Tillig, daca o da cineva jos sa ne spuna ce scrie pe rezervor.
 
Ceilalti distribuitori asteapta seria corect executata.Se pare ca pretul va fi mai mic, nu dau nume ca nu fac publicitate, fiecare se poate interesa la importatorii inscrisi pe site-ul Tillig.