Pt. ca se exista 2 topicuri despre DA, am sa postez observatiile mele si aici:
"Oameni buni !
In mod cert DA-ul nu merita mai mult de, sa zicem, 150 euro, DAR... parca era vorba sa sprijinim noi, ca si comunitate de pasionati, astfel de initiative, daca vrem sa "intram in rand cu lumea" si sa avem si noi modele romanesti cu care sa ne mandrim (ca tot e azi 1 dec. )
Dunga alba nu are dungulite negre, e adevarat, dar ar fi fost oricum f. subtiri, si pt. mine asta nu este "un capat de tara". Literele C F R sunt cam palide, DAR exista intre accesorii si litere din plastic gri, numai bune de lipit deasupra (desi mi se pare cam dificila operatiunea).
Motorul este in 5 poli, cu 2 volante, si la prima vedere pare silentios. Boghiul are 3 axe motoare si de culegere tensiune, dar un singur cauciuc (din 6). Chestia asta - pe care am intalnit-o si la Piko - nu este ok, introducand un balans suplimentar la trecerea peste denivelari, de aceea la piko am renuntat la cauciucuri. Daca gasesc osii fara, am sa le schimb si la DA. In plus, si este singura chestie care nu prea imi place, sistemul de articulare al boghiului pe carcasa permite prea mult balansarea laterala a locomotivei, care la viraje se "lasa" spre exterior (destul de realist, dar enervant). La vagoane am rezolvat problema relativ usor, introducand saibe de grosime potrivita si diametru mare (2-3 cm) pe axul boghiului; din pacate la DA nu prea este loc...
Un alt lucru ciudat este rigiditatea boghiului, care face sa se auda cam tare tzacanitul la trecerea peste imbinarile dintre linii, chestie care cam anuleaza silentiozitatea motorului (desi suna "realist") La alte locomotive, cam cu acelasi diametru al rotilor, tzacanitul abia se aude...
Iluminarea este pe leduri, 3 albe inseriate pt. lumini fata, unul rosu cu ghid dublu pt. spate. Lumina este f. puternica si cred ca trebuie redusa un pic luminozitatea din setarile decodorului. Din fabricatie unul dintre ledurile albe ale postului 2 nu era bine lipit si facea contact intermitent, iar la mersul inapoi sclipeau din cand in cand: o scurta incalzire a lipiturilor cu letconul a rezolvat problemutza.
Pozitiva este prezenta locasului pt. difuzor, cu camera de rezonanta livrata intre accesorii, care se potriveste perfect cu difuzorul original al loksound 3.5, si se afla exact sub grila ventilatorului, deci sunetele se aud clar si puternic. Trebuie doar indepartata banda izolatoare care acopera grila precum si lipirea difuzorului de cutia de rezonanta si a aceasteia de locasul ei cu putin silicon, pt e evita rezonantele parazitare si distorsionarea sunetelor.
Cam asta ar fi de spus; mie unul chiar imi place si nu regret..."