HRISTOS A INVIAT....SA AVETI LUMINA-N SUFLET SI LINISTE-N CASA.......Am trait sa apuc PASTELE ANULUI 2010.........o zi ce a debutat aici in zona cu -1 grad si bruma si ceata ca de toamna tirzie,dupa ce ieri a plouat aproape toata ziua.......sper sa se incalzeasca pina pe la prinz, ca....sa-mi iau si eu "zborul" undeva,in apropiere,si sa "zburd" - precum mieii - pe malul unei ape....sa "pasc fericit"(desi iarba n-a prea rasarit indestulator), sa ma delectez cu susurul apei si sa ascult"cum creste iarba"........ :|
Pina atunci,dupa ce am mai "puricat" putin forumul,si vazind ca link-uri catre alte surse de informare (sau de recitire a unor fapte petrecute cu mai multi ani in urma) nu mai functioneaza......si fiindca aveam in plan sa fac un "Remember MOCANITA de la Sfintu Gheorghe"......incerc sa va readuc atentiei, ce a fost si cum a fost la MOCANITA !
Voi face acest lucru in serial....fiindca sint necesare ceva "sapaturi",asta implicind scanari de poze pe hirtie si copieri de benzi VHS de pe care sa scoti poze.... Dehhhhh,in 2001,era inca la mare moda fotografia pe film....... si caseta VHS era inca "regina" :wink: .......
Multumesc,pe aceasta cale lui Dodi Szeles, lui Dan Ioan Popescu si lui Mircea Dorobantu......Pentru EDITIA 2001 am apelat in primul rind la "amintirile lor"....personal nu am participat la "Mocanita 2001",dar a fost ocazia cunoasterii unor oameni - in perioada imediat urmatoare - ocazie ce mi-a deschis o alta lume,in care n-am mai fost singur !
Cum a aparut idea "Mocanitei"....taman la "mijlocul tarii" ? Dupa 1990,dupa o serie de manifestari organizate de TCR-isi la "centru" (adica Bucuresti)....s-a vazut ca fara iesire din perimetrul central,nu se obtine audienta si perceptia necesara dezvoltarii acestui domeniu care sa-i "molipseasca" pe cit mai multi si sa fie vizibil si de cel mai putin avizt receptor de "informatie" venita pe orice cale. A mai fost un lucru.....parca in mijlocul tarii se ajunge mai usor din extremitatile ei (chiar si de peste granita) si tot aici gasesti un unicat tehnic (de patrimoniu).....Planul Inclinat de la Covasna cu linia ingusta din zona.....curiozitate si istorie tehnica ! Asa a aparut ideea,mai trebuiau : o locatie si un om de-al locului......S-a gasit si "omul locului"....Dodi Szeles - modelist si membru TCR cu state vechi, iar locatia a dat si ocazia....."Zilele Orasului Sfintu Gheorghe" - manifestare anuala la sfirsit de Aprilie............
La "Mocanita" s-a mers in continuare pe ideea de "concurs de constructii de modele feroviare"....toate facute de mina modelistilor (nu tu debitare cu laser si desenare in "autocad"...nu tu planuri pe internet....ci mers la masurat cu ruleta ).....apar transformarile din modele "externe" (Roco...Piko...etc) in modele CFR.
Prezenta dioramelor,in primele faze,a fost putin pregnanta,nu "intrase pe piata modularea" dioramelor....acestea erau de-sine-statatoare si implicit greu de transportat ; se mergea pe constructia materialului rulant.
De la prima incercare,"Mocanita" a adus si concurenti de peste hotare,in principal din Ungaria. De atunci s-au legat cunostiinte si prietenii durabile,care si-au spus cuvintul in anumite momente dureroase si de necesitate pentru unii dintre noi....s-a raspuns cu mobilizre si ajutor nepretuit si in primul rind cu OMENIE !
Prima editie,2001,s-a tinut in spatiul magazinului "Romarta" din centrul orasului,de linga scarile "pietonalului" ce duceau catre statuie....
Primele trei poze sint cu afisul,intrarea si vitrina expozitiei.......
Mai jos.....imagini din incinta........
.......diplome ce s-au inminat participantilor........
......si la final...o poza cu participantii de atunci......daca poza nu-i completa, rog pe cel care are una cu absolut toti participantii, s-o adauge aici.........
....de la stinga la dreapta.....Mircea Dorobantu (Buc.)...Imre Kobok (H)...Andras Domonkos (H)[cu pulover maro]...Tamas Letenyei (H)[cu jacheta cadrilata]...Lutai Ioan(Arad)[cu basca pe cap]...Doru Muresan (Bv)[cu jacheta alba]...Dodi Szeles (Sf.Ghe.)[in costum sta lasat in genunchi,in fata]...Dan Ioan Popescu (Buc.)[cu vesta neagra si miinile la piept]...Silviu Dirlea (Buc.)[cu jacheta albastra]...Kerestury Gavril (Oradea)[cu haina alba,in extrema dreapta]......
....dintre cei din poza de sus....nu mai sint printre noi....Imre Kobok (H), Antal Domonkos (H), Lutai Ioan (RO), Doru Muresan (RO).
Dupa aceasta prima "intimplare",de la mijlocul tarii,am prins mai multi de veste si pentru 2002 am fost deja mai multi......si-am devenit mai "bogati" in noi cunostiinte si prietenii.......
Tuturor respect si sanatate !