cum incep o diorama?

bavareze

Guest
13 Septembrie 2008
97
6
los angeles
salutare!

Am o colectie de trenuri BTTB si o gramada de linii old-school , profil U intors. Nu m-am gandit cum sa arate planul si nici nu stiu ce as vrea sa fac, asa ca ma gandesc sa construiesc pe metoda "vazand si facand": mai pun, mai scot, ma mai gandesc, ma mai sfatuiesc, mai dau inapoi, mai adaug etc.

Am la dispozitile un spatiu in forma de L de aproximativ 150 x 250cm. Ma gandeam sa impart acest L in asa fel incat sa imi iasa 2 dreptunghiuri, cu dimensiunile de vreo 150 x 100.

Asadar am sa fac 2 cadre de lemn de 150 x 100cm, cu 4 picioare fiecare.

1) cum acopar? ma gandeam ca ar fi nevoie de placaj prea gros ca sa nu faca "burta", asa ca mai bine sa pun niste nervuri din placaj (ca un fel de grinzi in profil I) si sa acopar cu placaj mai subtire. 6-8mm grosime o fi ok?

2) ce naterial se pune intre linia de tren si placaj, ca sa absoarba zgomotul si vibratiile. Un fel de carton? Cam cat de gros?

3) cu ce se fixeaza liniile tip BTTB de suport? Stiu ca au niste gauri f mici. Nu vreau sa folosesc cuie si nici lipic, pentru ca asta m-ar impedica sa le modific. In loc sa iasa cuiele, s-ar rupe traversele. Asadar, imi trebuie - probababil - niste suruburi foarte mici. Exista asemenea suruburi? Ce iau si de unde? Cu ce dau gauri "pilot" ca sa intre suruburile? Nu am mai facut asa cave pana acum, doar puneam liniile pe covor, deci nu am experienta cu fixarea semi-permanenta a liniilor de suport.

Doar 3 intrebari am pentru moment. Multumesc!

Las aici un film pe care l-am facut acum 17 ani... stiu ca am lucrat (sporadic) vreo saptamana la aceasta realizare:

Pentru a vedea acest conținut avem nevoie de acceptul tău pentru a seta cookie-uri terțe.
Pentru mai multe informații detaliate, vezi pagina noastră cookie-uri.

[img=https://www.youtube.com/watch?v=F94zyDzsHMA&t=137s&pp=ygUPYmF2YXJlemVlIGJ0dGIg]View: https://www.youtube.com/watch?v=F94zyDzsHMA&t=137s&pp=ygUPYmF2YXJlemVlIGJ0dGIg[/img]

1. Un ochi aici ajuta mult: https://www.modellanlagenbau.de/leistungsangebot-von-a-z/grundrahmen/
Au si pagina pe retele sociale, numai bune de urmarit.

2. pluta, fasii izolante din cauciu reciclat...materiale din astea "moi".

3. exista suruburi mici, de 1 mm cred, pentru asta, la diferiti fabricanti. Eu as recomanda cele de la Fleischmann, pentru N. O cautare pe ebay poate ajuta.

1. La a mea (detalii aici) am folosit OSB de 8mm, am deschideri nesustinute de grinzi cu aria de aprox 0.7mp si OSB-ul nu a facut burta dupa 10 ani. E drept, nici nu ar avea cum, pt ca nu se pun chestii super-grele pe diorama.
O alta varianta este aceea in care nu ai placa contigua pe toata suprafata, ci mai degraba "pe unde trebuie" (i.e. traseele sinelor, unde vrei constructii, drumuri etc), restul ramanand liber pt ca vei pune acolo structuri teraformate (dealuri, munti etc). Abordarea asta are dezavantajul ca iti trebuie mai multe structuri de sustinere de genul grinzi etc si per total necesita mult mai multa prelucrare de masa lemnoasa sau osb.

2. Am folosit (si) folie de izolatie, de care se pune sub parchetul laminat -- vine la set de foi de 0.5mp, are grosime de 3 sau 4mm, foarte usor de modelat in forma sinei etc. Merge mai bine daca ai deja sina cu terasament incorporat. Vezi pozele de la linkul de mai sus -- toate zonele gri sunt cu materialul asta.

3. Poti folosi aracet pt lipirea sinelor -- mai ales daca vrei sa-ti pui si terasament. Atunci cand vrei sa modifici ceva e suficient sa picuri niste apa cu o seringa prin zonele lipite si in 5 minute poti desprinde sinele fara sa se rupa traversele. Asa am facut la a mea pe unde nu am sina cu terasament si merge ok inclusiv la rework.

Salutare.

Am zis sa nu mai sovaiesc atata, sa construiesc o masa robusta, de dimensiuni cat imi permite spatiul, dar sa fie cat mai "modificabila" ulterior. Sper ca, odata avand masa gata, o sa am mai mult spor sa experimentez cu diverse tehnici de constructie, sa aflu ce merge si ce nu merge.

Platforma e din placaj de artar de 6mm, iar restul structurii din lemn de brad. I-am pus si roti ca sa o pot muta sa am acces cat mai bun.

Am cumparat o mini bormasina care arata ca un stilou, care a venit cu diverse burghine de la 0.6 la 2.2mm. Mi-a fost mai greu sa gasesc holzsuruburi asa mici (diametru 1mm, lungime 8mm), asa ca pana la urma am comandat din China si ajung in martie.

Am dat cu lac pe toate piesele din lemn, in afara de plaforma. O fi vreo problema daca o lacuiesc si pe aia? Ma gandesc ca pe lemn lacuit poate nu mai adera alte lipiciuri de voi folosi.

Pentru a vedea acest conținut avem nevoie de acceptul tău pentru a seta cookie-uri terțe.

La cate reclame contine saitul asta, ar putea sa mearga ceva mai bine. A trebuit sa postez pozele ca in 2003...

• Like
Reacții: SSL și cosmin78
Bun, mergem mai departe.

1. Ma gandeam sa ii adaug vreo 2 sertare, asta ca sa am la indemana toate sculele si materialele fara ca sa fie raspandite pe suprafata de lucru. Nu prea am vazut pe la altii, ma intreb oare de ce nu pune lumea.

2. In alta ordine de idei: liniile si materialul rulat le am pe cele old school BTTB din anii '80. E clar ca nu vreau as cumpar totul de la capat ca sa am control modern digital, dar as putea sa cumpar cate ceva (sigur nu locomotive ca imi plac alea pe care le am).

Cu ce fel de echipamente de control se echipeaza o diorama TT moderna dar analogica? Se mai folosesc releele, clapele, liniile intrerupte, liniile senzor de trecere etc de pe vremuri sau a mai aparut ceva?

Pace!

Intre timp am progresat destul de mult, in mare parta multumita fostului meu angajator, care in martie m-a disponbilizat, asa ca am putut sa lucrez vreo 8 luni fara stress.

La un moment dat m-am gandit sa fac un pod, si a fost nevoie sa fac niste rampe de acces. M-am uitat cum au facut altii, am intrebat chiar si pe chatgpt... raspunsul general e ca trebuie facut un schelet de placaj, apoi instalez linia provizoriu si testez, si apoi adaug sub linie distantiere subtiri pana fac in asa fel incat linia sa urce si sa coboare cat mai lin si sa nu cuzeze deraieri frecvente.

Nu mi-a placut deloc aceasta metoda, fiind cam primitiva. Mi-am dat seama ca, data fixate niste puncte cheie, linia va trebui sa urmeze o cale care ar putea fi descrisa cel mai bine si cel mai simplu de niste curbe spline in 3 dimensiuni (lateral, vertical si suprainaltarea.

Liniile standard sunt drepte si curbe, dara posibilitati de variere progresiva, asa ca problema s-a simplificat. S-a simplificat si mai mult cand am aflat ca , in practica, suprainaltarea mai mult incurca la diorame decat rezolva. Asadar a ramas sa desenez cateva elemente pe care apoi le-am tiparita la imprimanta 3d. Plus niste picioare care se pare ca mi-ai iesit mult mai solide decat ar fi fost nevoie. Si in felul asta a iesit totul din prima perfect, fara sa fie nevoie de distantiere si aproximari, cu o precizie de 0.2mm.

Sunt f multumit, trenurile merg lin si nu deraiaza.

Acum incep partea a doua, am cumparat cateva elemente de control DCC si incerc sa automatizez cateva sectoare. Mai am de citit.

iata si doua teste:

Ideea cu piese tiparite 3D este foarte buna. La h0 exista de la Noch sisteme de constructie, sunt convins ca exista si la TT, poate chiar de la Noch.
Pe mine ma sperie insa incrucisarea aceea, o neatentie mica si 2 locomotive se fac praf. Eu as schimba cumva zona aceea sau implementata o protectie care sa taie alimentarea la una dintre ramuri daca se detecteaza un trec pe cealalta.

asta a fost si ideea, am vrut sa am minim o incrucisare ca sa ma oblige sa implementez un sistem de prioritate a traifcului.

In alta ordine de idei: macazurile astea BTTB se pot modifica sa fie automate? Adica sa se schimbe macazul daca intra un tren de pe deviatie si el e pe drept, sau invers.

Exista vreo varianta mai simpla decat cu senzor de bloc de linie -> releu -> motoras macaz?