Salutări din miezul.....ţării, Dorin !! Poza pe care ai indicat-o, din "oraşulmemorial.ro" aste a zonei din faţa Fabricii de Bere CZELL din "cartierul" Dârste...ieşirea din Braşov spre Predeal / Săcele...
Imaginea este o "litografie" (dacă nu greşesc termenul) şi are păcatele ei privitoare la elementele de perspectivă pentru întreaga imagine.
Ceea ce se vede este "Calea Bucureştiului" (colţul stânga jos, până-n centrul imaginii, străjuită de stilpi de lemn pe dreapta drumului - renumiţii plopi, tăiaţi de "scripcarez" prin anii 2000, au fost plantaţi mai târziu, prin 1935-36.
Clădirea cu trei etaje din centru-dreapta imaginii e a fabricii de lichior al aceluiaşi CZELL (patronul fabricii de bere, de fapt "fraţii Czell").Din 1960 încoace eu nu am prins clădirea "lichiorului" aşa cum apare aici, cu trei etaje. De la clădirea de la "lichior" (până la desfiinţare/demolare, în vocabularul local fabrica de spirtoase era numită generic "lichior") spre dreapta imaginii, acele clădiri lungi, numai cu parter trebuie să fie grajdurile gospodăriei fabricii de bere. în faţa acestor grajduri se observă un gard, gard pe lângă care ("poza" fiind din 1901), ar trebui să fie linia tramvaiului de Săcele.....
La "botul" locomotivei ce travesrează Calea Bucureştiului se vede o clădire cu parter, numai, cu acoperiş în două ape, la care fumul locomotivei acoperă fereastra a patra....asta e clădirea administrativă a fabricii de bere, care şi-ntr-o poză din 1967 arată tot aşa, abia prin anii 80 fiind renovată, prin adăugarea unui etaj, la care acoperişul a rămas plat....Ultima renovare a clădirii are loc în aceste zile, când toată construcţia a fost "înconjurată" de stâlpi verticali (la colţuri şi din 10 în 10 metri, plus centuri orizontale la nivelul solului, etajului I şi la zona planşeului de acoperiş.
Trenul ce traversează strada, încăleca linia tramvaiului şi făcea legătura între "lichior" şi "bere"....din ce-mi spune un unchi, în ultimii ani de existenţă a acestei linii "inter-secţii" se foloseau bivoli cu care se tractau vagoanele "peste drum"(aşa-şi aduce aminte el...anii 50)."Gospodăria" fabrici de bere adăpostea acei bivoli de tracţiune (avea un număr destul de mare de animale ce erau hrănite cu "malata" rezultată din fierberea berii) a fost naţionalizată şi transformată în fermă a CAP Săcele, dar preluarea ei s-a făcut imediat la "prima întovărăşire" din zonă în 1949-50. Ferma a fost demolată când s-a extins I.A.Bv. (Autocamioane) şi s-a făcut secţia "livrări" a IABv.
Fabrica de bere avea alt racord la calea ferată, faţă de cel de azi, fiindcă în curtea ei, spre locul unde intra linia din poză în curte, eu am apucat un cap de linie moartă (prin 1970), linie ce trecea pe sub o clădire a fabrici, spre spatele acesteia (către gara Dârste) şi avea după clădire o placă de întoarcere.......
Dorin, CZELL este numele Fraţilor CZELL, cei care au ridicat fabrica de bere....Aceştia aveau şi-n Braşov o clădire "Palatul Czell".....