"Crucea" liniei CFLS-Bv. cu liniile CFR la Dârste

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

dimitrov

Well-Known Member
Trenulist
26 August 2007
591
7
De când am vă’zut lumina zilei, locuiesc la 1 km distanţ㒠de locul unde fosta linie de "tramvai" Să’cele-Braşov fă’cea "cruce" cu linia CFR-ului, Braşov-Bucureşti. La 300 m distanţ㒠de aceast㒠cruce era şi mai este, gara Dă’rste.
în perioada de dinainte de ră’zboi şi nu mult dup㒠acesta, în gara Dârste - îmi spunea bunica - opreau şi acceleratele, pentru DÂRSTE BĂI, un complex de clă’diri aşezate intr-o poieniţ㒠dup㒠ultimele case din (cartierul) Dârste, pe dreapta vechiului drum spre Predeal. Acest grup de clă’diri era aşezat cam în lungul axului podului liniei de tramvai ce traversa aici râul Timiş (avem şi noi Timiş-ul nostru).
între 1958-1960 ultimul tronson al acestui tramvai - care mai avea ca traseu tronsonul de la capul de linie de la Să’cele(de la drumul Tă’rlungeniului DJ 103B...actuala Fabric㒠de lenjerie sau "La Francezul" cum spune lumea azi - la care cele mai vechi clă’diri erau ale tramvaiului), urma "drumul de câmp" ce ocolea la limit㒠Să’celele, ajungea la Dârste (actualul nod rutir DN 1/DN 1A), fă’cea cruce cu linia Braşov-Bucureşti, urma Calea Bucureştiului prin Dârste - prin faţa şcolii, prin faţa bisericii de aici şi în dreptul Fabricii de bere "Zell" o lua la stânga prin cartierul Noua (pe dup㒠ştrand) unde avea şi gara Noua....Apoi ieşea prin str Laminoarelor de azi în str. Prunului, de unde prin perimetrul de azi al IABv., pe str Carpaţilor prin faţa cantinei "Steagu", stadionul Metrom, pe ling㒠Metrom, "Prefabricate", fosta Fabric㒠de piele, Temelia (fabrica de ciment), ieşea la actuala intersecţie de la Spitalul Judeţean de azi, unde ultimul "cap de linie moartă’" ajungea foarte aproape de intersecţia de la "Trei Alimentere" (Clea Bucureşti/Toamnei/Tână’ra Gardă’-Titulescu de azi); parc㒠vă’d şi acum, ca-ntr-o imagine aproape voalat㒠de film extrem de vechi acea linie moartă’.....
Darea în folosiinţ㒠a "noului" pod Dârste (la acea vreme), care acum 10 ani a fost dublat şi tot nodul rutier reconfigurat) în 1960, a însemnat decesul tramvaiului să’celean, desfiinţarea şi demolarea a tot ce-a mai fost legat de "crucea" asta......

"AlexD" am rugă’mintea s㒠repui imaginea deja postat㒠la topicul cu "Autobuzele CFR" la aceast㒠pagină’......
 
Pentru o mai riguroas㒠amplasare a "subiectului"..... http://i261.photobucket.com/album...i-mi iese numai cum e deasupra, fă’r㒠poză’.
 
"Umă’rul de sprijin" şi ajutorul de nă’dejde, la nevoie se cunoaste.....mulţumesc PDI, pentru trans....fer(plant)-ul pozei !!
Acummmm s㒠vedem cine pe unde are câte ceva, legat de subiect!! Personal a început s㒠m㒠ronţă’ie curiozitatea la modul cel mai serios in a vedea ce-a fost cu aceast㒠traversare.
 
Pentru moment in cutia mea cu maimute nu exista asa ceva, am gasit doar cateva poze cu tramvaiul galben, precum si poze cu gara Noua de pe parcurs, care inca mai exista, insa pe post de casa de locuit. Oricum, urmaresc cu real interes subiectul...
 
@ dimitrov: stii sigur ca in prima etapa au scurtat-o doar pana la 3 alimentare? Sau e mai bine spus in dreptul spitalului judetean de azi? Eu auzisem ca initial au scurtat-o pana la intersectia cu Calea Bucuresti, apoi treptat la Temelia Poarta 2, Paraului si Vasile Alexandri.

Iata poza:

334480_116865998428551_301022200_o.jpg
 
"AlexD"... de pe vremea când eram prin clasa a IV-a, a V-a, am nişte amintiri/imagini estompate ale unei linii ce ajungea ceva mai jos de intersecţia Carpaţilor/C. Bucureştiului,cam pe unde sunt azi blocurile de sub Dealul Melcilor ,de la C. Bucureşti nr. 4-6. Apoi, într-adevă’r nu dup㒠mult timp, capul de "linie moartă’" a fost retras la începutul str.Carpaţilor, cam pe unde era acel chiosc construit prin 98 şi demolat de câţiva ani,aşezat pe dou㒠piloane, în panta dintre trotuarul stră’zii şi canalul Timiş (a fost şi-o staţie RAT acolo). Dac㒠îmi mai amintesc bine, acest capă’t de line a fost retras ultima dat㒠,la capă’tul clă’dirii de la "Temelia"(capă’tul dinspre bd. Muncii), clă’dire ce se întindea de la bd. Muncii la str. V. Alecsandri şi din care, dup㒠demolarea de anul trecut, a mai ră’mas o mic㒠bucată’, cu un restaurant în interior, astă’zi (fost piese auto pân㒠acum doi ani). Bucata asta de linie s-a scos în prima faz㒠a mută’rii fabricii de ciment.La intersecţia cu "Alecsandri", mult timp a funcţionat o barieră’.
 
"MPU".....mulţumesc. Vă’d c㒠totuşi, deşi, mai apare acea acolad㒠cu "Block" îni copiaz㒠totuşi poza şi-o transfer㒠pe forum.
 
Dimitrov, ai umblat prin photobucket si ai mutat sau ai sters poza, ca nu se mai vede pe forum. :roll:
 
Doamne, ce iarn㒠adevă’rat㒠e în poza lui "AlexD", cu ieşirea din gara Dârste.......Poza de atunci şi o poz㒠de acum....o zi...două’.....

<a href="http://s261.photobucket.com/albums/ii42/daniel-moisa58/Darste/?action=view&current=CFDarste-Bv17012013022.jpg" target="_blank"><img src="http://i261.photobucket.com/albums/ii42/daniel-moisa58/Darste/CFDarste-Bv17012013022.jpg" border="0" alt="22.CF.Darste-Bv."></a>]<a href="http://s261.photobucket.com/albums/ii42/daniel-moisa58/Darste/?action=view&current=CFDarste-Bv18012013029.jpg" target="_blank"><img src="http://i261.photobucket.com/albums/ii42/daniel-moisa58/Darste/CFDarste-Bv18012013029.jpg" border="0" alt="Photobucket"></a>

Åži îmc㒠una de acum dou㒠zile, cu soare, dar ceaţă’.......
 
"cosmin78"...am fost prin "tufişul" foto şi am şters doua poze "google" care nu erau pe forum. Pozele din aceast㒠pagin㒠de forum mi se deschid toate.
 
M㒠uit la poza lui "AlexD" şi m㒠uimeşte, într-un fel, ce câmp vizual liber era acolo.....Dup㒠clă’direa cu etaj, din dreapta mai este o cas㒠apoi o construcţie mic㒠şi restul....gooollll.....Dunga neagr㒠orizontal㒠din vechea poz㒠ce trece puţin mai jos de vârful acoperişului cantonului de la "încă’lecarea liniilor" este dup㒠câte se pare coama "şanţului de apă’rare" (un val de pă’mânt) ră’mas din vremurile stră’vechi, mal de pă’mânt ce ieşea la DN1 pe locul unde este astă’zi hotelul Ramada şi reprezentanţa Toyota...... Blocul de locuinţe ce exist㒠astă’zi la piciorul rambleului aripii din 1960 a podului Dârste, nu era pe vremea pozei lui Alex.
 
Dar s㒠vedem, ce a mai ră’mas pe vechea şosea spre Predeal........

...........Aici este, din fericire (dar nu ştim pân㒠când - pân㒠la prima asfaltare, se pare - cum zicea şi AlexD), o zon㒠cu piatr㒠cubică’, zon㒠în care a ră’mas urma spaţiului ocupat de lă’ţimea liniei de tramvai.......
 
Offfff TOPIC....rog pe careva priceput s㒠stearg㒠poza din 18.01.2013 aflat㒠în dreapta celei din 17.01.2013....am postat-o din greşeală’. Mulţumesc.
 
Un alt plan al traversă’rii.

şi vechea şosea

.....casele din stânga sunt primele case ale cartierului. Vechea şosea intra în Dârste cu linia de tramvai între ea şi case (punctele roşii sunt traseul liniei de tramvai). O parte a vechii şoseşle era acoperit㒠de rambleul de acces pe podul din 1960 pe sensul de ieşire spre Predeal şi mai apoi total acoperit㒠(cu tot cu traseul liniei) de dublura podului din anii 2000.
 
M㒠apropiu de linia Braşov-Bucureşti ca s㒠vad ce se mai poate gă’si........peste linie, între stâlpul reţelei de contact şi pâlcul de brazi, urmele unor fundaţii..... trec peste linii şi dau de ancadramentul drumului(probabil) şi-al liniei, iar puţin mai spre dreapta, de fundaţia fostului canton.....(pozele de jos)


...O privire mai lung㒠peste râu şi ţinând cont aproximativ de razele de curb㒠pentru racordare la "încă’lecare", tramvaiul trebuia s㒠vin㒠la trecere cam din zona punctului "G" (galben) ...nu v㒠gândiţi la alt punct.....
 
Nemulţumit de ceea ce şi cum se vede de la nivelul solului, urc pe podul nou.......

....Se mai vede bine fundaţia cantonului şi celelalte resturi de structur㒠a trecerii şi ....cam atât.

Am privit cât se poate de atent şi malurile apei, dar cu ridicarea dublurii podului,vechile capete de pod au fost complet îngropate când s-a fă’cut o taluzare/întă’rire de protecţie la eroziune a malurilor apei sub poduri.

privind de pe ieşirea de pe pod, peste râu, punctat cu roşu e traseul tramvaiului.

Privind spre actuala centur㒠a Să’celelui, acesta este locul pe unde venea tramvaiul la traversare. Casa din dreapta e acolo de mult şi bine, motiv pentru care şi gardul ei se inchide într-un unghi ascuţit (se vede şi pe google).

Centura Să’cele-ieşire-bretelele de racordare la restul drumului...în dreapta pozei, dup㒠copaci, vechiul tramvai.......

înapoi în gara, în acelaşi loc , ca şi în poza lui AlexD, salt peste timp.......un tren intr㒠în gară’.......în pustia gar㒠Dă’rste, de azi !!!
 
@ Dimitrov: Inlocuieste tot mesajul tau cu asta:
Cod:
Doamne, ce iarn㒠adevă’rat㒠e în poza lui "AlexD", cu ieşirea din gara Dârste.......Poza de atunci şi o poz㒠de acum....o zi...două’.....

[URL=http://s261.beta.photobucket.com/user/daniel-moisa58/media/Darste/CFDarste-Bv18012013029.jpg.html][IMG]http://i261.photobucket.com/albums/ii42/daniel-moisa58/Darste/th_CFDarste-Bv18012013029.jpg[/IMG][/URL]

Åži înc㒠una de acum dou㒠zile, cu soare, dar ceaţă’.......

[URL=http://s261.beta.photobucket.com/user/daniel-moisa58/media/Darste/CFDarste-Bv17012013022.jpg.html][IMG]http://i261.photobucket.com/albums/ii42/daniel-moisa58/Darste/th_CFDarste-Bv17012013022.jpg[/IMG][/URL]

Nu ai identificat locul cantonului corect. Din cauza zapezii, podeaua de beton nu se vede, e mai la stanga un pic. Grinzile de beton sunt mai recente acolo, din ce mi s-a povestit. Banuiam ca in prima faza linia a fost scurtata pana in dreptul (viitorului) spital judetean pentru ca acolo era o fabrica de parchete cu legatura industriala la linia tramvaiului. Din pacate nu stiu exact in ce ani s-au facut scurtarile succesive ulterioare.

Edit 1: ai vazut vreodata gara Darste-Bere (pe partea cu fosta fabrica de lichioruri) sau Darste Bai? Nimeni n-a putut sa-mi spuna cum arata sau macar unde erau exact in teren. Si stii cumva ce era in cladirea aceea portocalie cu etaj si balcon de langa linii?
 
1)...Cu reeditarea merge mai greu.......
2)...Fundaţia vechiului canton de la traversare, dup㒠cum se vede de sub buruieni şi ză’padă’, pare s㒠fie cam acolo....vom vedea mai bine la topirea ză’pezii....
3)...De la Spitalul Astra/Stegul Roşu, pe acea parte în sus spre "Judeţean" unde sunt acele blocuri de sub deal (C.Bucureşti nr.2, nr.4, nr,6), era în frântura mea de amintire teren viran şi trensportul în comun trecea pe lâng㒠acel capă’t de linie, care ulterior a fost retras pe "Carpaţilor".De vreo fabric㒠de parchet în acel loc (sau pe amplasamentul "Judeţeanului" de azi) nu am informaţii/amintiri.Ce mi-aduc bine aminte, e c㒠aveam un coleg de clas㒠într-a V-a, la "Art㒠Plastică’"(1969) ce locuia într-o cas㒠pe vechea str. Ovidiu (era şi un transformator acolo in staţia de autobuz,pe partea judeţeanului) şi cu care pe terenul viran al "judetean"-ului ne jucam pe sub nişte brusturi să’lbatici imenşi...mergeam ca prin labirint pe sub ei. Actuala clă’dire din curtea "Judeţean"-ului (unde e Hiperdia, azi) nu o reţin ca existenţ㒠şi funcţionalitate.....deşi ştiu c㒠e veche.....
4)...Gara "Dârste Bere" stiu c㒠era o oprire (staţie) a tramvaiului, cam în zona fostei secţiei de lichior, spre "Noua", pe unde începe gardul vilei "Zell", ruina de azi....Blocurile turn din Dârste şi secţia de la IABv.(livră’ri) au fost ridicate pe terenul fermei Fabricii de Bere Zell, ferm㒠ce utiliza borhotul/malata din firberea berii la hrana animalelor!! Chiar vis-a-vis de poarta principal㒠veche de la "bere" (azi blocat㒠şi mutat㒠mai jos cu 30 m) era un cinematograf (ulterior "Alimentera") demolat ultimul la lă’ţirea Că’ii Bucureştiului şi începerea construcţiei blocurilor!!! "Dă’rste Bă’i" era zona din poieniţa de dup㒠ultimele case din Dârste, mergâng pe şoseaua veche spre "Republica/Pantex"-azi, ce avea câteva clă’diri spre pă’dure ; că’lă’torii veneau din gara Dârste cu birja sau "per-pedes"(câteva sute de metri).
5)...fabric㒠de parchet, ştiu c㒠era în Dârste, atelierele se vă’d şi astă’zi şi fabrica a funcţionat din plin până’-n 1989 (era dotat㒠şi cu uscă’torie pentru lemn), apoi a intrat în declin....nu ştiu ce mai e azi acolo.Intrarea la fabric㒠era chiar la baza rambleului de urcare pe podul din 1960, intrare care s-a pă’strat şi azi la dublura podului nou.
"AlexD"...în zilele urmă’toare sunt acas㒠; vremea se anunţ㒠în încă’lzire....te invit la o întâlnire la "faţa locului" într-una din după’amiezele urmă’toare!