Daca tot ploua cu galeata afara iar vremea tipica indeamna la actiune, mi-am umplut masa cu pensule, culori acrilice si tot ce tine de imbatranit modelele prea lucioase. Am ales din vitrina doua locomotive de ma zgariau pe retina de ceva vreme, ambele diesel. Daca la Rapido culorile au fost mai putin lucioase si destul de apropiate de locomotiva reala, la Atlas erau lucioase rau de tot, tipatoare si total anapoda. Aducea mai mult cu un Lamborghini scos din cutie sau alta masina lustruita. Prin patina am incercat mai mult sa scot in evidenta toate detaliile care erau estompate de rosul tipator sau de argintiul boghielor. Asa ca putina vaselina pe unde trebuie, putin ulei scurs, culoarea ruginie, inevitabila a materialului rulant in functiune. Dupa mai multe etape de aplicat culori diluate la greu, modelele s-au uscat si jegul a devenit mat si inchis la culoare. Total neadecvat, prea semana cu o epava. Asta a dus la o spalare cu o pensula moale in pozitie verticala a modelelor, cu alcool izopropilic, nu totala, exact cat sa ia din cele 2-3 straturi de negru diluat. Pe scurt, pensula cu alcool, stearsa pensula de un servetel, iar un pic de alcool pe pensula, frecate capotele un pic, iar stearsa pensual de un servetel, s.a.m.d pana a iesit ceva ce semana cu o locomotiva reala, folosita dar ingrijita. Jegul combinat de rugina, negru si pamant s-a amestecat si a ramas pe la imbinarile capotelor, la geamuri si usi si prin colturi. Poza cu locomotivele cum aratau din cutie, dupa montarea decodorului si poza cu ele dupa patinare. Am pus poza cu locomotiva facuta cu blit sau poza fara blitz dar in lumina apropiata celei unde v-a sta sau rula modelul respectiv. Nu am mers pe lacuri in ideea ca daca imi trece vreodata sa le fac noi, demontez plasticele si le spal in alcool pana ies noi. Asta a fost si motivul pentru care nu am mers pe matuit sau inlaturat vopseaua de pe model prin frecare cu un smirghel fin sau cu un creion cu fibre de sticla.
Pozele cu masinile noi scoase din cutie:
RAPIDO GMD-1 CANADIAN NATIONAL #1600 by
Constantin Dac, on Flickr
ATLAS EMD GP 9 CLARENDON&PITTSFORD # 752 by
Masinile pozate cu blitz:
IMG_9964 by
IMG_9971 by
Pozele in lumina apropiata de ce am eu pe diorama:
IMG_9965 by