Statia digitala LenzSet100 are un singur dezavantaj fata de Piko si Roco: pretul :fluierat:
Ea stie sa citeasca si sa afiseze valorile reale ale CV-urilor, ceea ce pentru mine unul este FOARTE important; am povestit
aici aventurile pe care le-am avut la montarea unui decodor digital, terminate cu bine datorita statiei Lenz. Programarea decodoarelor se face atat pe linia principala (numai scriere), cat si pe o linie separata de programare (citire si scriere).
Adresarea locomotivelor nu se face prin butoane sus/jos, ci prin apasarea butonului CI (stergere - daca este cazul), tastarea directa a numarului locomotivei si apasarea butonului ENTER. Ceea ce este foarte simpatic este ca statia memoreaza doua locomotive, intre care se poate trece instantaneu prin apasarea butonului ESC. Astfel sunt eu in stare sa-mi fac trenurile sa se salute cu farurile 8). La trecerea de la o locomotiva la alta nu se petrece absolut nicio modificare necontrolata a vitezei sau a sensului.
Viteza locomotivei este crescuta / scazuta prin apasari repetate ale butoanelor sageata_simpla_sus / sageata_simpla_jos (in pasi de cate 1 unitate), respectiv sageata_dubla_sus / sageata_dubla_jos (in pasi de cate 8 unitati), iar sensul se alege prin apasarea butonului in forma de hexagon alungit atunci cand locomotiva sta pe loc; daca respectivul buton este apasat in timpul mersului, locomotiva se opreste imediat (oprire de urgenta).
Primele 8pt functii ale decodorului pot fi actionate prin simpla apasare a butonului cu cifra respectiva. Nu mai tin minte exact cate functii poate apela, 12 sau 16, dar imi amintesc ca locomotivele cu fum si sunet ale lui 060-EA s-au inteles de minune cu statia mea.
Hand-controllerul arata cam ca un calculator de buzunar si se conecteaza la booster prin intermediul unui fir identic cu cablurile audio stereo. Este el cam scurt, insa l-am prelungit cu ajutorul unei mufe priza-priza si... un cablu audio stereo
Revenind la faza cu citirea CV-urilor, am aflat ca hand-controllerul MultiMouse (componenta rosie) poate fi conectat nu_stiu_cum la boosterul Lenz si, astfel, respectivul aspect este si el rezolvat. Mai exista si alternativa RocoMotion, care permite conectarea retelei de cai ferate la computer, iar componenta respectiva permite si citirea CV-urilor.