Ceferizari de vagoane - nae44

nae44

Member
Trenulist
2 Ianuarie 2008
378
1.035
Salutare !

Iata cateva imagini cu ultimele bricolari prin istoria CFR-ului la H0 :

Faine vagoanele!

Pacat ca imaginea de pe cutia kit-ului SDV din prima poza nu coincide cu vagonul disponibil in kit...

Aceeasi platforma de la Roco o am in lucru de ceva timp, am scurtat-o ca sa fie la aceeasi lungime cu platformele scufundate de la Craiova. Inca o sa-mi mai scoata peri albi.

Da, multumesc mult pentru aprecieri. Si mie mi-au placut mult.

Intr-adevar, pe cutia vagonului este o imagine cu un alt vagon. Chestia este ca ambele vagoane sunt misto. Si cel din poza si cel din cutia de carton. Din ce am inteles vagonul din cutie este un fost vagon rusesc care a aterizat si pe la noi si pe la polonezi si pe la cehi dupa ww1. Cum era o penurie acuta de vagoane nedistruse, cred ca orice era bun. Probabil l-au pus pe osii de ecartament normal, i-au pus tampoane si le-au bagat la treaba. De fapt se vede ca sasiul si cutia vagonului (de fapt la ambele vagoane) este mai lata putin decat cele CFR din acea epoca, semn ca ar proveni de la un alt ecartament si deci alte gabarite. Am ramas surprins ca osiile montate ale acestor vagoane, osii care sunt din plastic. ruleaza surprinzator de bine. Mai ales pe liniile mele care sunt PECO Cod 100. Singura virgula ar fi mecanismele kkk. Ele exista insa nu prea functioneaza foarte bine. Vagonul este scurt, cursa este scurta, se mai blocheaza uneori si arcul este cam tare, zic eu. In plus si vagonul este cam usor. E adevarat, in cutie producatorul iti da o piulita ceva mai mica decat cele care se pun la tirfoane sau pe traverse, insa greutatea acesteia rezolva numai problema rulajului si sa nu cada in curbe daca o lipesti bine de podea in interior. Nu e suficienta si pentru a functiona cupla scurta. Cu cuple NEM vagonul ruleaza bine. Pe undeva este explicabil pentru un vagon facut de la 0 perete cu perete, longeron cu longeron, nu e un vagon de serie. Oricum eu am dat cateva ture pe diorama din expozitia de la Biblioteca Nationala cu cele doua modele SDV impreuna si cu vagoanele de oratanii tot de kit de la RST Modell si au rulat impecabil. Sper sa gasesc filmarea si o trimit. Le-am remorcat cu o micuta locomotiva din seria CFR cu nr 7311. Am uitat sa mentionez ca in kit-ul de montaj al vagoanelor SDV nu se gasesc decaluri CFR. Si am intors cutia pe toate partile si muchiile.

Referitor la vagonul G din poza de pe capacul cutiei da, e un vagon interesant. Ceva asemanator am bricolat si eu din vagoane Roco si le-am ceferizat. Ale mele au cabina de franar. voi pune si acele imagini aici dar mai intai sa le ,,developez", ca vagoanele sunt gata de mult.

Vagonul SDV nu se poate actualiza cu sistemul de cuplare apropiata de la Roco? Piesele astea merg pe vagoane scurte, pana in 140 mm lungime. Am montat pe cateva vagoane si nu sunt probleme, mai ales daca se pune si greutate la interior, lipita cu prenandez, si asigurata cu o bucata de burete ce va sta presat, peste, de acoperis.

Roco 40343

1000029226.webp

Nu am incercat, insa nu cred ca are loc sub vagon mecanismul de cuplare apropiata. Dar intr-adevar, aceasta ar fi solutia cea mai buna.
Pentru a incape cred ca ar trebui taiat din sasiu. Sau macar 2 longeroane. O sa ma mai gândesc cum voi proceda.

Cam radical decuparea lonjeroanelor, strică puțin imaginea vagonului la partea inferioară a vagonului...
De multe ori, problemele la culisa cuplei sunt și din cauza bavurilor. La vagoanele RST, la unul din ele, nu am șlefuit cum trebuie o bavură și mi-a tot făcut nazuri in curbe, din cauza culisei ce nu funcționa corespunzător. Am mai avut cazuri cu vagoane de serie mare, de la Fleischmann sau Roco, unde s-a întâmplat ca o denivelare sau imperfecțiune a plasticului să strice tot farmecul modelului. Soluția a fost aceeași dintotdeauna, șlefuit cu șmirghel fin, bibilit pe toate părțile până când tot mecanismul funcționează corespunzător. Și nici arcurile sa nu fie prea tari (nu se mai mișcă buzunarul) sau prea moi ( nu mai revine la poziția inițială).

Ultima editare:
Da, te inteleg perfect. Si eu am avut probleme cu vagoanele RST si cu astea. La absolut toate vagoanele care au kkk eu le ung partile aflate in frecare si functioneaza inpecabil. Evident dupa ce le curat de bavuri. Chiar si la vagoanele lungi. La vagoanele astea SDV si RST nici asa nu a functionat. Tot este un punct unde se poticnesc. Dar doar la astea. Arcul este si el cam tare dar daca pui unul mai slab si trenul este greu dupa vagonul asta cupla va sta permanent intr-o parte.

Ultima editare:
  • Like
Reacții: cosmin78
Iata acum inca o ceferizare. Sunt doua vagoane de set de Fleischmann care au devenit CFR epoca 2. Nici un vagon sau nici un camion fara peripetii la desfacere. Si vagoanele astea au avut ferestele frontale si cele din luminatorul de pe acoperis lipite cu bestialitate. Parca erau doua fiare prinse cu nituri. De ce, nu pricep. La desfacere nu au lipsit surprizele cand s-au desprins cu bucati din pereti. Ingrozitor. Dar, pana la urma le-am dus la bun sfarsit.