Ce am cumparat astazi

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Da, fie perdele, fie incearca la obiectivul foto sa pui un filtru de polarizare. Daca reflexia nu este de origine metalica, ar trebui sa se poata elimina prin rotirea acestuia.
 
  • Like
Reacții: dac
Imi lipsea din colectie. Roco 64762 de pe ebay,de la un pret rezonabil.
Versiunea gri/albastru cu dungă galbenă. Epoca V, numarul 61 53 75-71 004-8






 
Un Krokodil elvetian, Ce 6/8 II, cod Roco 65327, de pe Olx.
O parte dintre locomotive au fost transformate in locomotive de manevra pe final de cariera. Au ramas cu un singur pantograf, au primit la ambele capete platforma pentru manevranti, de asemenea au 3 lumini la fiecare capat, 2 albe si una albastra, luminile albastre sunt pe aceeasi parte a locomotivei.
De aici: https://web.archive.org/web/2013021...umich.edu/~khmiska/_derived/SBB Crocodile.htm
Ce este ciudat, nu am gasit semnificatia luminii albastre la locomotivele elvetiene: http://www.styria-mobile.at/home/Austro-SwissRailwaySignalling/asr/ensigchfz.html Ma poate lamuri si pe mine cineva?
IMG_20220707_114729.jpg
Despre model, este destul de uleios... Pe cutie este trecut un cod de decodor dar locomotiva a venit fara, unul dintre proprietari l-a dat jos probabil iar cel de la care am cumparat locomotiva nu a rulat-o de loc. Nici eu nu am rulat inca locomotiva, nu am trecut cu ea pe acasa, deocamdata e FSN (fara stirea nevestei...).
Ce nu imi place, faptul ca nu are lumini functionale, adica lampile sunt plastic transparent sau vopsit albastru, sper sa reusesc sa ii fac iluminatul functional cu microLEDuri. Are mufa de decodor, dar spatiul este extrem de limitat. Nu are interior, prin geamuri se vad componentele interne.
 
  • Like
Reacții: mpursu
Pentru semnalele luminoase pe locomotive in serviciu uzual la SBB, iata un extras din Instructia de Miscare ("Signalreglement") din 1947:

Kennzeichnung der arbeitenden Lokomotiven im Zug
a). Die Lokomotive zeigt vorwärts:
bei Tag: kein Signal; bei Nacht: drei weisse Lichter
An elektrisch beleuchteten Lokomotiven, die nicht an der Zugspitze verkehren, sind die Lichter der Vorwärtsrichtung nach dem Einstellen in den Zug zu löschen und vor dem Wegfahren wieder zu beleuchten.

Rangierlokomotiven zeigen nachts beidseitig zwei Lichter unten, in Fahrtrichtung rechts eine blaue sowie links eine weisse welche zur Verringerung der Blendwirkung beide mit Streuscheiben abgeblendet sind, auf der als vorne definierten Seite zusätzlich oben ein weisses Licht.

b). Die Lokomotive zeigt rückwärts:
bei Tag: kein Signal; bei Nacht: unten rechts ein weisses Licht (Rücklicht)
An elektrisch beleuchteten Lokomotiven, hinter denen eine weitere Lokomotive verkehrt, ist das Rücklicht nach dem Anfahren an den Zug zu löschen und vor dem Wegfahren wieder zu beleuchten.

Lokomotiven am Zugschluss siehe 43b (= "bei Nacht ein rotes Licht")


Semnalul luminos de manevra se schimba in Instructia din 1976:

Rangierlokomotiven zeigen nachts beidseitig zwei weisse Lichter unten, welche zur Verringerung der Blendwirkung mit Streuscheiben abgeblendet sind, auf der als vorne definierten Seite zusätzlich oben ein beleuchtetes weisses V

(de tradus cu Google Translate pentru cei care nu vorbesc germana)
 
Google translate zice asa (am pus in engleza, poate traduce mai corect):
Identification of the working locomotives in the train
a). The locomotive points forward:
by day: no signal; at night: three white lights
On electrically lighted locomotives not operating at the front of the train, the forward direction lights shall be extinguished after being placed on the train and re-illuminated before departing.

At night, shunting locomotives have two lights on both sides at the bottom, in the direction of travel a blue one on the right and a white one on the left, both of which are shielded with lenses to reduce the glare effect, and a white light at the top on the side defined as the front.

b). The locomotive is pointing backwards:
by day: no signal; at night: a white light at the bottom right (rear light)
On electrically illuminated locomotives behind which another locomotive is running, the rear light must be switched off after the train has approached and illuminated again before driving away.

Locomotives at the rear of the train, see 43b (= "a red light at night")

Dupa 1976:
At night, shunting locomotives have two white lights on both sides at the bottom, which are shielded with lenses to reduce the glare effect, and on the side defined as the front, there is also an illuminated white V at the top.

Locomotiva asta are insa lumini albastre frontale (pe o parte pe dreapta, pe cealalta parte pe stanga, adica sunt pe aceeasi laterala) si lumina centrala este tot albastra cu V pe ea. Asadar un mix intre cele regulamente.

IMG_20220708_105328.jpg

De asemenea, am desfacut unul dintre capacele unde ar trebui sa se gaseasca becurile dar evident nu sunt, in schimb ma bucur ca Roco s-au gandit macar sa cableze zona din fata si imi va fi mai usor sa fac luminile functionale :)
IMG_20220708_105356.jpg
 
  • Like
Reacții: mpursu
Sub acel capac se gasesc becurile la versiunea normala, nu cea de manevra (la cea "normala" lampile frontale sunt pe capota).

Intre instructia din '47 si cea din '76 a mai fost una insa n-o am la indemana. Cat despre "V", el apare deja din perioada premergatoare celui de-al doilea razboi mondial ca placuta cu litera "V" in negativ care se aplica pe farul central la locomotivele folosite la manevra, chiar si ca semnal de zi.

Exista si o instructie specifica pentru manevra insa n-o am nici pe ea la indemana. Poti cauta in arhiva SBB Historic folosind cuvinte cheie corespunzatoare (Verschub, Rangieren, Rangier... s.a.m.d.). O sa gasesti mai degraba Ee 3/3 decat Ce 6/8 II insa semnalele vor fi aceleasi. :)

Ca vine vorba de Ee 3/3, dupa o cautare de 2 minute pe net am gasit poza asta:

Bild3.jpg

(c) http://stephan-vonarx.ch

E intoarsa in oglinda insa are acelasi semnal de manevra ca si locomotiva ta. Cum locomotiva e verde si nu rosu oxid e vorba de anii 1950 sau 1960.
 
  • Like
Reacții: mpursu și AdyAero
BR91.534 Liliput, agatata de pe Olx. Am de gand sa o transform in 7311 epoca III. Momentan locomotiva reala este expusa la muzeul Dej, o sa deschid atunci un topic sa cer pareri despre ce trebuie sa fac pentru a o aduce cat mai aproape de ce a circulat la noi.
IMG_20220825_154232.jpg
 
A mai sosit un Malaxa RomTrenModel la mine in colectie sa am cu ce sa fac naveta...
WhatsApp Image 2022-08-27 at 6.57.17 PM (2).jpegWhatsApp Image 2022-08-27 at 6.57.17 PM (1).jpegWhatsApp Image 2022-08-27 at 6.57.17 PM.jpeg
 
  • Like
Reacții: AdyAero
  • Like
Reacții: AdyAero
Multumesc, l-am citit, mi-am facut deja un plan cam cu ce este de modificat la locomotiva.
Din pacate am vaztut ca o parte din poze au disparut, nu stiu daca autorii posturilor respective le mai au prin arhive sa le repuna.
 
Un vagon de insotire DB Cargo. Cod Liliput 2384299.
IMG_20230303_094921.jpg
Sunt multe diferente fata de prototip, o sa deschid un topic separat pentru ca este un vagon destul de interesant.
 
  • Like
Reacții: Horia_Radulescu
Salut,

Multumesc, ID-ul vanzatorului imi este deja cunoscut si informatiile au fost transmise saptamana trecuta prin canalele obisnuite mai departe.

Cum ne putem feri? Deschizand ochii. La Arad furtisagurile vor continua cat va exista fabrica, chiar daca nu mai este asa ca acum 10 ani. Insa nu pot decat sa va recomand sa evitati urmatoarele categorii de produse Roco si Fleischmann:

- Modele recente fara ambalaj, fara accesorii, fara eticheta argintie de control
- Modele cu defecte similare (aceeasi piesa lipsa la mai multe modele, ca arcurile la vagoanele lui Adi)
- Modele cu piese de alta culoare (am avut cazul unui Taurus 1116 Railjet cu traverse frontale in alta nuanta de gri - de fapt era o carcasa RJ pe un sasiu normal ÖBB)
- Modele cu sunet cu decodor cu alt sunet decat cel care ar trebui sa-l aiba
- Modele epuizate pe piata inca de la aparitie, modele vandute doar in seturi etc. la preturi suspect de mici

Lista ar putea continua.

Stie cineva ce semnificatie au acele coduri de pe eticheta argintie de control si cutiile ROCO?

rc1.png



rc.png
 
2 etajate CFR dar epoca IV, produse de Trenulistul. Sunt serii diferite, vagoanele 50 53 26-26 054-2 si 058-3
Arata bine si tampografiile sunt OK. Ma asteptam sa fie pe baza Piko dar nu sunt, producatorul nu imi este cunoscut. Stau foarte inghesuite in cutiile de polistiren, am scos greu unul din cutie.
Ma poate ajuta cineva cu numele producatorului?
IMG_20230807_113418.jpg

IMG_20230807_114123.jpg
 
Le-am cumparat de pe olx, initial am crezut ca sunt din cele produse acum ceva timp de Trains-addicted.
Apoi am vazut ca sunt si pe site-ul trenulist.ro, ciudat este ca vanzatorul le-a vandut la un pret mai mic decat cel de pe site desi ele sunt noi.
Ca nivel de detalii ale matritei sunt cam ca cele Piko. Din pacate plasticele transparente sunt prea mari si tin carcasa usor departata iar geamurile usilor nu sunt la fata ci mai spre interior, nu stiu daca este defect de fabricatie sau nu sunt bine montate.
Tampografiile sunt OK, pe o laterala sunt ceva probleme la inscriptiile cu alb de sub ferestre.
Nu le-am rulat insa se aud si se vad bandajele rotilor cum freaca de sasiu, ar trebui montata o saiba de distantare la boghiu. Cupla si tampoanele vin cam 1 mm mai jos (daca nu si mai mult) decat la un etajat Piko, deci ori este o eroare de proiectare ori mai erau piese de montat.

IMG_20230807_180708.jpg