Rentabilitatea este oarecum relativa...
Nici unul din lucrurile pe care le cumparam (modelism sau altceva) nu prea merita banii
In termeni de cost pentru materialul de injectare este vorba de probabil in jur de $1 (Socotit ochiometric) sau mai putin. Costurile sunt in prepararea matritei si costurile sculelor necesare. Oricum nu sunt de zeci de mii de dolari sau euros cum pretind unii si nici sute de ore si sute de poze. Asta e o vrajeala pentru nestiutorii de consumatori palavragita de fabricanti si comercianti incercind sa justifice preturile umflate (nu uitati noile taxe).
In ziua de azi o singura persoana cu ceva interes, timp si motivatie poate realiza o martita capabila cam de 400-500 cicluri injectie la presiune de 30 tone cu un cost de cam $2000 cu matrite identice aditionale can de ordinul $200 sau mai putin. Nu vorbesc de injectie cu rasina ci injectie cu materiale Termoplastice ca de exemplu "Styren" care este materialul predominant in modele de plastic de toate felurile (se taie si lipeste foarte bine). Delrin ar fi pe locul doi pentru roti dintate si detalii care trebuie sa tina la uzura, ca si balustrade , boghiuri sau furtune
De aceea nu inteleg dece sunt toate aceste "jucarii" atit de scumpe. Pentru o fabrica care se ocupa cu injectarea materialelor plastice matritele nu sunt mai scumpe decit cele care sunt necessare pentru injectarea jucariilor de nimic care se dau pe gratis pe la diverse magazine sau mai stiu eu unde, pe aicea sau aiurea...
Am studiat metodele de construit matrite moderne, ca si metodele traditionale mai vechi, cam aproximativ de un an, de fapt pornind initial de la ideea construirii unei Locomotive Ludmilla la scara HO. Ma mai intereseaza si vagoanele cisterna precum si o gramada de alte multe smecherii care se pot face din rasina turnata.
Cautind articole si informatii pe tema HO am dat peste acest forum si mia-m dat seama ca este o mare saracie de modele Romanesti, asa ca am schimbat "macazul" si am hotarit sa imi pun fortele la facerea unui model mai necesar. Ludmilla sunt fabricate de mai multi. Locomotive Romanesti (de calitate) nu prea sunt...

Motivul este mai mult ca sigur faptul ca in afara Romaniei nu exista un mare interes in lucruri Romanesti decit daca sunt folosite sub culorile altei tari (prea putin), iar in romania lumea (mai ales azi) nu poate sa isi permita sa dea o gramada de bani pe jucarii cind sunt alte lucruri de necesitate (vezi casa masa etc) pe care trebuie sa le avem mai intii. Deci ginditiva, citeva sute de locomotive sunt nimica pentru un fabricant absolut nu se merita timpul pierdut cind nu este profit resonabil. ca exemplu concret Vedeti circul cu modelul "exclusiv CFR DA 060"
Sper ca lumea is da seama ca Tillig nu va mai face vreodata aceasta locomotiva in varianta CFR iar cind versiunile straine se vor epuiza si ele ADIOS!!!
Proiecte minore de calibrul materialului rulant CFR ori altceva similar local in alte tari este tratat ca si un proiect la nivel de "club" cu o audienta restrinsa si este mai mult o curiozitate.
Nu vreau sa supar pe nimenea dar asta este adevarul si o stim cu totii, dar ne facem ca ploua....
Sa revenim la subiect:
Incerc sa fac rost de ceva material, poze, desene, dimensiuni ca sa pot face citeva prototipuri mai reusite. Dupa ce la-m nimerit pe primul este usor sa fac multe altele.
Deocamdata nu prea am multe de relatat deabia am facut ceva poze... Stau bine cu ideile si sculele dar prost cu documentatia si timpul.
Vreau sa construiesc o locomotiva complect functionala la analog dupa care voi pune un articol de construit detailat pe forum.
Am idei si la capitolul DCC, care de fapt sta cam la fel ca si carcasele. Costul unui decodor este pentru fabricant cam $3 sau mai putin. Pentru mine as putea sa fac unul cu 6 functiuni cam cu $6. Probabil dupa primele 10 decodoare se poate gasi o metoda de a reduce pretul chiar mai mult. Asta e substantial mai ieftin decit in comert chiar in USA unde pretul e cam pe la $25. Sunet inca nu stiu cum este exact facut pe acelasi circuit (ca nu ma-m uitat), si nu am disecat nici un decodor cu sunet inca, dar in teorie ar trebui sa fie cam $1-2 extra. In comert un decodor cu suente costa mult mai mult. Vezi Lenz sau Tsunami.
Pentru matrita am folosit Silastic J facut de firma 3M turnat in vid in doua jumatati. Silastic J Este foarte viscos si rigid la demulare se usuca in cam 24 ore. Cind vorbesc de vid nu ma refer la o masina mesterita de mine ci la una comerciala care evacueaza 6 picioare cubice pe minut folosita la reparatii de frigidere comerciale si masini mari de aer conditionat. Plus un vas pentru vid solid. Pe instrument analog cu ac vidul era cam la Zero (imposibil) din nefericire instrumentul meu digital mult mai precis a loat-o razna si nu l-am putut folosi cu rezultate credibile.
Pentru carcase am folosit Poliester A+B de culoare alba (de fapt crem deschis) care la-m colorat eu cu coloranti reactiv (adica reactioneaza chimic cu rasina si devine integral) vindut de firma Alumilite.
Majoritatea carcaselor sunt Maro pentru ca daca se zgirie nu se va vedea decit Maro care apare ca si rugina. Asta e o smecherie care o fac navomodelistii care construiesc coca modelului din fibra de sticla colorata Maro.
Injectarea se face sub presioune de aproximativ 110 Psi intr-un vas special de presiune care se inchide cu suruburi la capacul de sus cam ca o usa de submarin. E cam periculos

ca pe vasul de presiune scrie ca presiunea maxima este 60 Psi... Mai mult nu tine garnitura si incepe sa iasa aerul indiferent cit de tare string suruburile. Totul trebuie facut rapid cam in 120 secunde dupa care rasina incepe sa se incinga si sa coaguleze rezultind in rebuturi.
Am ales aceste materiale dupa multa cumpanire. mai sunt si multe altele dar mi Se pare ca astea sunt cele mai bune aicea in USA.
Din nefericire transportul chiar si aicea in USA este scump pentru ca materialele sunt foarte dense, deci grele. Ca sa le cumperi de aicea si sa le trimeti in Romania cred ca te sparge la buzunar... vezi: www.alumilite.com
Este aicea in USA un individ care se ocupa de modele HO chinezesti si face si vinde locomotive pentru cei interesati de trenuri Chinezesti. El foloseste produse de la www.alumilite.com dar pe web siteul lui nu spune exact ce si cum, probabil de frica ca se vor inbogatii altii daca lasa sa i se fura ideea, hahahaha.
Daca este chiar interes in cum se face o carcasa turnata din rasina as putea sa fac un tutorial serial pas cu pas pentru forum. Vreau din nou sa subliniez ca turnarea carcaselor in sine nu e scumpa sau comlicata dar dureaza cam 30 minute fiecare, costul este in materialele si sculele necesare ca sa ajungi la punctul respectiv...
Apropo, Daca stie cineva cum este construita o matrita pentru turnarea unui cilindru asimetric (gol in interior) care poate sa fie folosit pentru vagoane cisterna poate imi spune si mie ce si cum se face.
Salutare, LICA
