Vagoane transport vehicule militare -ep.2

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

andrei_nsts

Active Member
16 Octombrie 2016
143
0
De ceva vreme imi doream sa construiesc niste vagoane pentru transportul vehiculelor militare din al doilea Razboi Mondial.
Am ales ca model un vagon simplu, provenit (probabil) din epoca 1 conform pozei de referinta:
th_00_transport%20cale%20ferata_zpsqdynbgho.jpg

Dupa cite se vede vagonul suporta un SdKfz cu o mitraliera antiaeriana.

A urmat achizitionarea unui kit de la Airfix scara OO-HO, montarea si adaugarea citorva detalii suplimentare. Kit-ul cuprinde un cap tractor si un tun de 88. Ambele necesita debavurari si operatii specifice de montaj.
Vehicululele au fost vopsite in culoarea gri-sobolan.
Varianta cu camuflaj gri-sobolan:
-camionul
th_01_DSC07530_zpsdqdsqpfq.jpg
th_01_DSC07529_zpsnbwweayz.jpg


-tunul
th_01_DSC07526_zps4b9lofis.jpg
th_01_DSC07525_zps90dwdktf.jpg


-poza cu cele doua vehicule
th_01_DSC07532_zpsgglua5wb.jpg


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A urmat adaugarea camuflajului de iarna. Din variantele vazute pe diverse forumuri am ales camuflajul cu picatele atit pe capul tractor cit si pe tun. A iesit ce se vede mai jos:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Urmatorul pas a fost achizitionarea vagoanelor. Am gasit niste vagoane Roco platforma (cu tepuse) pe care le-am modificat. Prima modificare a fost scoaterea benei si adaugarea pardoselii. A urmat confectionarea lateralelor sasiului si a talpilor. Au fost cite doua pentru fiecare latura. Materialul utilizat a fost abs.
th_02_DSC07558_zpst62qi8qy.jpg


Pe burta vagonului s-au inlaturat tirantii existenti pentru a face loc sistemului de ramforsare.
th_02_DSC07555_zpszvqm7s6k.jpg


A urmat sublinierea rosturilor dintre schidurile pardoselii pentru vopsirea ulterioara a acesteia:
th_02_DSC07557_zpsvdkklhze.jpg


Am vopsit sasiul cu culoarea negru mat. Vopsirea s-a facut cu aerograful.
th_02_DSC07562_zpsgt0qtmno.jpg
th_02_DSC07564_zpsvp6mrqpd.jpg


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tot uitindu-ma pe net am gasit diverse variante de vagoane de transport, unele cu tepuse, altele fara. Am ales sa fac varianta cu tepuse. Am preluat tepusele din pachet si le-am adaugat un distantier din abs. Ulterior vor fi vopsite in culoarea neagra si vor fi adaugate citeva marcaje cu alb.


M-am concentrat pe ulterior pe realizarea unor saboti de pus la roti. Am gasit mai multe variante de blocare a rotilor, de la simple bucati de lemn batute in cuie de pardoseala vagonului pina la asezarea unor birne mai mari de lemn. Am ales ultima varianta pentru usurinta realizarii si pentru imaginea de ansamblu. Subansamblele au fost confectionate din lemn de balsa si vor fi vopsite ulterior in culoarea pardoselii.


Am facut si citeva poze de ansamblu cu cele doua vagoane si vehiculele aferente.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
S-au vopsit pardoselile platformelor cu o culoare apropiata de lemn. Va urma o uzura a schindurilor si o reevidentiere a rosturilor.


Am dat o mina de vopsea si pe sabotii de pe platforma. La fel ca in cazul pardoselii va urma o uzura a acestora.


Am reusit sa dau o vopsea si pe tarusi si sa le fac niste dungi albe. Momentan sunt la uscat si asteapta sa ii montez pe platforme. Au iesit putin gazati la virfuri.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A urmat montarea tarusilor pe vagoane si lipirea sabotilor opritori de pardoseala vagonului. Lucrarea este aproape gata cu exceptia unor mici retusuri si a sigilarii cu lac mat. Dupa lacuire o sa mai insist cu putina uzura pe platforma de lemn si pe vehicule. Ansamblul arata cum se vede mai jos:


Citeva poze cu cele doua vagoane impreuna:


Si alte citeva poze cu colegii de generatie pe drumul fara intoarcere:
 
..ca s㒠respectă’m varianta "istorică’" şi "scara"...Un sit bun pentru informatii reale despre Epoca II DRG/DRB

http://www.epoche2.de/ , vezi:

http://web.hs-merseburg.de/~nosske/EpocheII/fg/e2f_gwkb.html
 
Salut

Am aratat poza de inspiratie pentru modelul meu. Se vede foarte clar ca este vorba de un vagon platforma destul de "firav".Ar fi interesant de vazut cite variante de platforme foloseau nemtii pentru transportul acestui tip de vehicul. Se pare ca realitatea are mai multe fete.
 
Ala "firav" e ceva de tipul:

http://isking-modellbahn.de/Fleischmann-5220-H0-Drehschemelwagen-der-DB

...sau mai bine cel produs de PIKO

http://www.ebay.de/itm/PIKO-H0-5-129-01-Drehschemelwagen-DR-Epoche-III-OVP-/291492723670?nma=true&si=CjViusNrZAbis9cZRymRM1nz5ao%253D&orig_cvip=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557

sau, si mai bine, un Linz de la Liliput!

http://www.modellbahn-fokus.de/product/H0/Liliput/offene+Wagen/4-6-0-002002-3808-0-de-2-2-2-0-0-1-0-0/index.html

...istoria e bine sa fie intai studiata...
 
Salut

Sa zicem ca vagonul meu se apropie de acestea din urma fara pretentia de a le egala ca dimensiune.

Nu vreau sa ma bag intr-o polemica, dar nemtii sunt oameni si se comporta ca atare in situatii de criza. "Standardizarea" lor a functionat cit au dominat razboiul. In momentul cind lucrurile s-au schimbat au folosit tot ce le-a venit la mina sa-si faca treaba. Asa ca povestea cu corectitudinea din pct. de vedere istoric functioneaza pina la un punct.
 
Buna,

Nu inteleg insa ideea de a combina un Sd.Kfz.7 si un tun de 88mm la scara H0/00 adica 1/76 cu material rulant feroviar scara H0 adica 1/87, cu atat mai mult cu cat atat tractorul de artilerie (nu capul tractor, asta e altceva) cat si piesa de artilerie exista ca modele la Roco Minitanks la 1/87... :roll: