La intrebarea asta nu se poate da un raspuns standard.
Depinde de multe criterii: de nivelul asteptarilor, de calitatea caii de rulare a dioramei cumparatorului si de razele de curbura ale acesteia, de pret s.a.m.d.
Hai sa luam ca exemplu vagonul de dormit T2s la scara H0. Avem un model Märklin vechi de 45 de ani, contemporan cu cel real, la lungimea de 1:100 care poate rula pe orice diorama AC si chiar si pe cele DC daca i se schimba osiile.
La scara de lungime 1:87 avem trei modele relativ recente, toate aparute concomitent acum aproximativ 10 ani si anume de la Roco, L.S. Models si A.C.M.E.. Plus unul produs de Richthammer in China, care trebuia sa apara la Tillig insa a aparut dupa ce personajul se separase de Tillig si a creeat firma Heris.
Toate patru respecta morfologia vagonului real. Numarul de detalii pe sasiu si in interior este considerabil mai mare la LSM si A.C.M.E. LSM a gresit ferestrele la primele versiuni si a modificat ulterior matritele. Modelul de la Heris are cele mai multe defecte optice. Cel de la Roco este cel mai solid din toate - de fapt singurul la care nu trebuie sa cauti trepte sau trompe de WC pe diorama dupa o deraiere. LSM si A.C.M.E. sunt optic in fata insa mult mai fragile.
Asta e valabil la toate categoriile de modele. Unul ruleaza mai bine, altul da o impresie globala mai buna si al treilea este cel mai detaliat dintre toate. De aceea e bine sa compari si sa te gandesti clar de ce ai nevoie. Cand vad vagoane de 26400 mm in realitate, 303 mm lungime la scara H0, pe care cate un Nea' Tanase se chinuie sa le ruleze pe R1 sau R2 pentru ca nu are altceva si le critica nu pot decat sa plang. Daca nu ai loc de raze generoase acasa te limitezi la garnituri cu vagoane scurte, nu la cele UIC-X!