Vagoane clasa CFR epoca I-II

Salut,

mai aduc cateva completari.

Cu 10 ani mai devreme fata de Görlitz:

Fabricatie Waggon Fabrik, Nürnberg 1889 şi au constat din 36 de vagoane de clasa I pe dou㒠osii (CFR A 115-150 trei compartimente) de culoare oliv şi din 44 de vagoane clasa II-a pe dou㒠osii (CFR B 2.115-2.158 patru compartimente) de culoare verde proiectate de inginerul român Theodor Dragu (şeful Serviciului Atelierelor şi Materialului Rulant) încă’lzire cu aer cald tip May-Pappe iluminare cu lampi cu rapita.


Fabricatie 1893-1894 Felice Grondona, Milano au fost încadrate la CFR în seriile A 851- 900 cu trei compartimente (50 unită’ţi ) de culoare verde oliv şi B 2.159-2.208 cu trei compartimente(50 unită’ţi) de culoare verde, incalzire cu abur, iluminare cu lapi cu rapita, frana de tip Westinghouse.
 
Revenind la acest subiect vechi...

a fost postata pe forum aceasta legatura:

http://cenafer.intraconnect.ro/muzeul-cfr/fototeca/statii

Victorian, priveste cu atentie in poza cu gara Predeal, garnitura aflata izolata in dreapta imaginii. Ti-am pus aici un crop mic dar ai imaginea mare in link-ul de mai sus:



desi imaginea este datata 1905, in stanga imaginii apare un furgon de bagaje construit intre anii 1908-1909 ceea ce ma face sa o datez mai aproape de 1910-1914... dar asta e alta poveste.

In imaginea de mai sus fotograful a surprins involuntar trenul accelerat Bucuresti-Predeal-Bucuresti in momentul in care era garat intre cele doua curse. Imaginea este extraordinara pentru ca ea contine o "garnitura corecta" de epoca 1 CFR, formata din vagoanele epocii, printre care si cele de care am vorbit mai sus in varianta cu luminator sau fara.

Primul vagon din stanga este un vagon de clasa a 3-a, seria 8184-8201 construit Dietrich Luneville in 1889 (rare imaginile cu aceste vagoane !), urmat de 2 vagoane Grondona 1893 si ultimul din dreapta un Gorlitz clasa 1 sau a 2-a (cum arata identic e greu de stabilit la o prima vedere).

Am lasat special in poza si vagonul din dreapta extrema a imaginii pentru ca este un "vagon de bagagiu si posta" CFR seria Dp cel mai probabil vagonul cu care garnitura a venit de la Bucuresti. Daca priviti poza intreaga o sa mai vedeti detalii extraordinare si anume ca partea maghiara a statiei (statia era folosita in comun de CFR si MAV) este inchisa accesului general, e un gard pe peron pazit de soldati (vamesi ?) si garnitura romaneasca este garata intr-o zona izolata. Vagoanele nu au placutele de traseu ceea ce insemna ca sunt intre curse. Bun motiv sa le admiram mai bine !

Off Topic: in spatele garii se vede vechea cladire a vamei care exista si astazi pe DN 1 aproape neschimbata. Se vede si bariera care bloca drumul dintre Vechiul Regat si Austro-Ungaria precum si ghereta soldatului care pazea bariera... Poza e o intreaga poveste !
 
victorian a spus:
Salutare Florine,

Nu stiu cum sta situatia la H0, dar sigur la N nu exista asa ceva.
Cel putin, nu INCA!

Insa, cu un pic de perseverenta, poate remediem problema asta...
;-)

Vagoanele Goerlitz au fost la CFR in mai multe variante diferite, respectiv cele de clasa I-a precum cel prezentat in poza, vagoane combinate de clasa I-a si a II-a, vagoane de clasa a II-a (care mai aveau o "jumatate de compartiment" in plus fata de cele clasa I-a prin restrangerea spatiului disponibil -pasagerii de clasa a II-a aveau nevoie de mai putin spatiu!), precum si vagoane de clasa a II-a prevazute cu o cabina de franar, dupa cum poti vedea in poza alaturata:

bjhle6tbo3v25jwp3.jpg


Si fiindca tot ai adus vorba, ce culoare crezi ca erau vagoanele astea? :roll:

Buna Dorin,
vagonul clasa II din dreapta cu numarul B.2129 fabricat la Nurnberg - cu interconunicatie si culuar lateral (vag. 2115-2129 au avut ghereta) - era verde.

Vagonul de clasa III era rosu. Din pacate fara numar nu putem afla fabricantul.
Singurele vagoane de clasa III de alta culoare erau vagoanele 8001-8019 fabricate la Ashhury din Manchester (primite de la linia Bucuresti-Giurgiu) - cu usile laterale fara intercomunicatie care erau de culoarea lemnului.


Am modificat numele topicului pentru ca in curand am sa prezint primul vagon de calatori ep IIb-IIIa.
Este un vagon cu totul special. O sa fie primul si singurul vagon de calatori pe 6 osii.
La CFR dupa anul 1918 pe langa vagoanele germane pe 2, 3 si 4 osii a ajuns si un vagon pe 6 osii fabricat in anul 1907 la Düsseldorf. Modelul este Fleischmann 580901:
http://www.modellbahnshop-lippe.com/productzoom/Fleischmann/2-4-001003-45231-0-0-0-9-1-2-0-gatt-de-p-0/productzoom.html
 
Salutari!

Am parcurs acest thread cu atentie si eu am documetare proprie facuta in ceea ce priveste aceste vagoane. Am crezut mereu ca cele de clasa a II a sunt identice cu cele de Cl I, doar interiorul avand o diferenta substantiala si culoarea la exterior. Iata o poza cu un vagon de clasa a II a: https://assets.museum-digital.org/s...lasse-mit-seitengang-gattung-bi-laengsans.jpg

Exista poze si cu cele care au avut jumatate de compartiment?