Stiri

Tren rapid între Arad şi Gyula

Maghiarii vor s㒠transforme Gyula în principalul punct de atracţie turistic㒠a zonei iar Aradul în principala zon㒠de legă’tur㒠spre Ungaria.

Maghiarii viseaz㒠frumos şi au rezervat o parte din planurile lor şi pentru Arad. Oficialită’ţile din Gyula vor s㒠transforme oraşul în principalul punct de atracţie turistic㒠a zonei. Åži au deja şi un plan, conceput pe fonduri europene. Este vorba de proiectul „Arad-Gyula - Dezvoltarea comun㒠a reţelei de transport”, derulat în aceast㒠perioad㒠şi la noi în oraş cu ajutorul unor specialişti germani. Partea maghiar㒠sper㒠c㒠proiectul va duce la îmbună’tă’ţirea circulaţiei din vecină’tatea oraşului şi va transforma oraşul într-un veritabil punct turistic cu priz㒠la români.

Faptul a fost recunoscut de primarul oraşului Gyula, prezent la Arad la momentul prezentă’rii rezultatelor parţiale ale studiului de trafic, fă’cut de specialiştii germani pentru partea ară’dean㒠a proiectului. Oficialul s-a ară’tat extrem de interesat de aceste rezultate („facem comparaţii cu ce se întâmpl㒠la noi, luă’m ideile bune etc."), a enumerat o parte din datele rezultate în urma studiului realizat la Gyula şi prezentat cum vă’d autorită’ţile din Ungaria extinderea colaboră’rii cu Aradul. Primarul nu s-a ferit s㒠susţin㒠faptul c㒠autorită’ţile din Gyula sper㒠ca oraşul lor s㒠devin㒠centru turistic, iar Aradul s㒠fie principalul punct de tranzit: aeroportul din Arad s㒠colecteze turişti destinaţi oraşului învecinat, iar - printr-un viitor tren de vitez㒠- aceştia s㒠ajung㒠la Gyula, la ştrand şi la celelalte atracţii turistice de aici.

Oficialul maghiar a recunoscut c㒠Gyula este un oraş de cinci ori mai mic decât Aradul, fapt pentru care sistematizarea circulaţiei a fost mult mai uşor de realizat. în plus, oraşul maghiar are deja o zon㒠pietonală’, aşa c㒠circulaţia e deja dictat㒠în linii mari. Spre deosebire de Arad, unde maşinile sunt regii circulaţiei, aici doar 15% dintre cetă’ţeni se deplaseaz㒠cu vehiculele, iar 85% pe jos. Un punct în plus pentru o zon㒠turistic㒠de viitor, ar susţine oricine.

Totuşi, câteva probleme de circulaţie sunt şi aici, mai ales în ceea ce priveşte transportul în jurul oraşului, iar maghiarii sper㒠c㒠proiectul aflat în derulare acum va rezolva acest neajuns. Maghiarii sper㒠în îmbună’tă’ţirea legă’turii între autostrada M22 şi drumul naţional Arad-Oradea pentru a veni în întâmpinarea turiştilor români. Totul pentru c㒠15% dintre turiştii cazaţi la Gyula sunt români. Potrivit primarului din Gyula, Perjesi Klara, din cei aproximativ un milion de turişti care viziteaz㒠anual oraşul, 20.000 sunt din România, iar, pentru a creşte numă’rul acestora, maghiarii vor s㒠reglementeze circulaţia, ca turiştii s㒠ajung㒠mai uşor la ei în oraş.

Aeroportul e cheia
O delegaţie a aeroportului din Arad a vizitat, de curând, Gyula în speranţa c㒠baza aviatic㒠ară’dean㒠va deveni punctul de colectare a turiştilor care merg spre Ungaria şi mai ales spre Gyula. în plus, o parte din proiectul legat de reţeaua de trafic, vorbeşte, potrivit edilului, "de un tramvai care s-ar putea extinde pân㒠la Gyula. Se încearc㒠acum s㒠se gă’seasc㒠soluţii pentru a pune în aplicare acest deziderat. Nu e de fapt vorba de un tramvai ci mai degrab㒠de un tren rapid. Noi nu avem o legă’tur㒠electric㒠de transport cu Bekescsaba, iar acest tren ar putea face legă’tura între Budapesta - Bekescsaba - Gyula şi Arad. Trebuie s㒠îmbună’tă’ţim circulaţia dispre România, că’ci aici potenţialul de turişti e mare. Sunt deja foarte mulţi turişti care vin din Arad şi nu numai la Gyula iar numă’rul acestora poate creşte dac㒠rezolvă’m problema legă’turilor în transport. Scopul proiectului de acum este acela de a susţine intenţiile celor dou㒠localită’ţi".

Bucureşti-Gyula, via Arad
Autorită’ţile din Gyula vor ca prin acest proiect s㒠refac㒠legă’tura între Bucureşti, de pildă’, şi Gyula: turiştii s㒠zboare pe ruta Bucureşti-Arad iar de aici s㒠ajung㒠la Gyula cu ajutorul viitorului tren rapid. Deocamdată’, totul e la nivel de planuri.

bine ca ne mai dau altii bobarnace, poate asa de rusine mai facem si noi o treaba buna
sincer cat ii injur eu uneori pe unguri cu autonomie alea alea dar stau sa ma gandesc: daca tot ardealul ar fi la unguri si sa arate pe jumatate cat ungaria (ca deh, mai avem vreo 50 de ani de recuperat) cred ca as cere imediat azil politic acolo (de fapt cred ca trei sferturi din romanie s-ar muta acolo, restul cocalozari si fanatici antisemiti)

Bun, despre unguri am vorbit, sa vedem ce fac romanii :-D :
Cum arde CFR banii publici
In timp ce mii de oameni sunt lasati pe drumuri din lipsa de fonduri, CFR cheltuieste banii pentru introducerea biletelor termoactive. Chiar in acest an, in spatele a doua contracte, primul atribuit in luna februarie, in valoare de 225.600 de euro si al doilea semnat in luna iunie, in valoare de 474.000 de lei, CFR introduce mai intai closca si pe urma ouale de aur in afacere.

Practic, in luna februarie sunt achizitionate imprimantele termice pentru emiterea legitimatiilor de calatorie in trafic international si ulterior este atribuit aceleiasi firme si contractul privind biletele de hartie termica.

Contractul are o forma-cadru si o durata de desfasurare pana in 2014, putand fi bineinteles modificat prin acte aditionale. Firma care a castigat visul european al CFR-ului - ce tocmai ne ameninta cu scumpirea pretului biletelor - se cheama Tera Software & Consulting TSC SRL.

Potrivit propriei pagini de internet, societatea s-a infiintat in 1998, este reprezentant comercial al unor producatori IT de prestigiu si, in acelasi timp, ofera servicii de programare. Societatea se lauda cu numeroase contracte pe bani publici cu Ministerul Transporturilor sau societatile subordonate acestuia, dar si cu Tarom, Ministerul Justitiei, Posta Romana sau Curtea de Conturi. Aceste informatii nu se regasesc insa in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, informatie care ridica serioase semne de intrebare.

Lista ciudateniilor continua insa dupa verificarea datelor de la Registrul Comertului cu privire la aceasta firma. Multi ani, unic asociat si administrator al acesteia a fost Elisaveta Ionescu, o septuagenara, nascuta in 1929. Timp de sapte ani, femeia s-a ocupat de bunul mers al afacerii IT.

Abia in urma cu cinci ani, in aprilie 2005, sotii Elena si Ilie-Marcel Ionescu i-au luat din spate pensionarei dificila sarcina de a munci intr-un domeniu atat de sofisticat. De altfel, in perioada 2001-2003, Elisaveta Ionescu a fost actionara in Thema SA, o alta societate cu obiect de activitate referitor la importul echipamentelor IT.

srazvi a spus:
Poate cineva din Cluj prinde cele doua premiere de le Remaru' :grin:

Am vazut locomotiva in hala acum cateva zile, se lucra din greu la ea, inca nu se stie daca va fi gata pana la targ.

Sa speram ca va fi gata totusi.

Mai este o luna, sunt sigur ca va fi gata pentru Berlin. Lucrarile erau destul de avansate, cred ca lucrau 10 persoane la ea.
Va fi o premiera, partea frontala este noua.

Dezbatere public㒠a strategiei de privatizare CFR Marfă’

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii organizează’, la solicitarea societă’ţii civile, joi, 2 septembrie 2010, ora 10.00, la sediul M.T.I., dezbaterea public㒠a proiectului de Hotă’râre de Guvern pentru aprobarea mandatului privind realizarea strategiei de privatizare a Societă’ţii Naţionale de Transport Feroviar de Marf㒠"C.F.R. Marfă’" - S.A.
în cadrul acestei dezbateri vor fi punctate urmă’toarele aspecte:

•prezentarea proiectului de act normativ;
•prezentarea şi discutarea observaţiilor şi propunerilor referitoare la proiectul de act normativ.
La dezbaterea public㒠a proiectului de act normativ au acces instituţiile publice, organizaţiile civice, precum şi orice alte persoane interesate.
Proiectul de Hotă’râre de Guvern a fost elaborat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi publicat în data de 5 august 2010, pe site-ul propriu, la adresa www.mt.ro, împreun㒠cu nota de fundamentare, potrivit Legii nr.52/2003 privind transparenţa decizional㒠în administraţia publică’.

Racordarea liniilor de cale ferat㒠Câmpina-Predeal la podul peste Prahova

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii anunţ㒠c㒠marţi, 31 august 2010, vor începe lucră’rile de racordare (pe o distanţ㒠de 2 km) a liniilor de cale ferat㒠Câmpina - Comarnic la noul pod feroviar peste râul Prahova din oraşul Breaza.
Lucră’rile se vor executa prin racordarea succesiv㒠a unui fir la noul pod feroviar, circulaţia trenurilor urmând a se desf㒺ura pe celă’lalt fir.
Dup㒠finalizarea lucră’rilor de racordare, începând de miercuri, 1 septembrie 2010, viteza de circulaţie a trenurilor de că’lă’tori pe secţiunea Câmpina - Comarnic va creşte la 80 km/h.
în cursul dimineţii de marţi, 31 august 2010, se vor executa lucră’ri de adaptare a instalaţiilor de semnalizare la noua configuraţie a liniilor, operaţiuni care vor cauza unele perturbaţii în graficul de circulaţie a trenurilor, de circa 15-20 de minute.
Pân㒠la sfârşitul acestui an se vor finaliza lucră’rile de construcţie şi modernizare a celor 120 de poduri de pe linia Câmpina-Predeal.
în anul 2010 se va finaliza întregul proiect de modernizare şi reabilitare a liniilor şi instalaţiilor de cale ferat㒠de pe tronsonul Comarnic-Predeal.
Lucră’rile de reabilitare a secţiunii de cale ferat㒠Câmpina - Predeal se realizeaz㒠cu fonduri europene (fonduri ISPA 75%) şi fonduri de la bugetul de stat (25 %).
Valoarea total㒠a proiectului este de de 311,45 milioane euro, din care:

•fonduri europene – 149,6 milioane euro (reprezentând 75 % din valoarea eligibilă’);
• bugetul de stat – 161,8 milioane euro, reprezentând:
â—¦49,9 milioane euro (25 % din valoarea eligibilă’)
â—¦111,9 milioane euro (cheltuieli neeligibile)..

Se intorc in tara si DA-le de la PKP:

http://www.bahnnews-austria.at/forum/viewtopic.php?t=10605

http://www.iho.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2812:ujrahasznositottszerelveny&catid=1:nagyvasut&Itemid=3

Probabil DA-le sunt pentru GFR:

http://www.youtube.com/watch?v=jYI3qt3ylRE&playnext_from=TL&videos=ksMQGQQPaUM&feature=sub

vad acolo 3 versiuni DA PKP,toate cu forme diferite la faruri...si uite asa o sa inceapa goana pe e-bay si nu numai dupa DA-uri PKP la tillig :-P

DA-ul GFR poate fi numit foarte bine "locomotiva cu strabism" :-D

pe site-ul unguresc,a 3a poza...este un eurosprinter...poate sa imi spuna cineva ce este cu el?nu cumpara si CFR-ul unul ...ca producatori la HO pentru aceasta locomotiva sunt...si este simpatica rau :grin:

Mi-a ajuns la urechi cum c㒠Orient Express-ul a intrat în ţar㒠la Curtici la 23.15 în data de 29.08.2010 cu mersul urmă’tor: Simeria la 2.46,Åžibot la 3.32,Sighişoara 5.54, Braşov 7.55,Predeal 8.38, Sinaia staţionare 3 ore de la 9.12 la 12.00,Bucureşti sosire 14.16 cu staţionare vreo 3zile se pare. Aşteptă’m poze :D

http://stirileprotv.ro/video/celebrul-orient-express-a-ajuns-duminica-noapte-in-romania/60442697

La intoarcere:

http://www.orient-express.com/web/vsoe/journeys/4_121923.jsp

Eu n-am inteles un lucru: in pretul pe care il practica sunt incluse mancarea si vzitele prin orasele prin care fac escala?

M-am uitat pe site dar nu m-a lamurit deloc :)

cosmin78 a spus:
vad acolo 3 versiuni DA PKP,toate cu forme diferite la faruri...si uite asa o sa inceapa goana pe e-bay si nu numai dupa DA-uri PKP la tillig :-P

DA-ul GFR poate fi numit foarte bine "locomotiva cu strabism" :-D

pe site-ul unguresc,a 3a poza...este un eurosprinter...poate sa imi spuna cineva ce este cu el?nu cumpara si CFR-ul unul ...ca producatori la HO pentru aceasta locomotiva sunt...si este simpatica rau :grin:

Pai da avem avem si la vanzare aici se pare: http://www.trennet.ro/produs/3341

Vrei s㒠circuli decent cu CFR? Angajează’-te la ei!<i></i>

Orice că’lă’torie cu trenul prin minunata noastr㒠Românie a devenit un fel de test de anduranţ㒠ce necesit㒠multă’-mult㒠ră’bdare, toleranţ㒠la mirosuri şi condiţii neprielnice. Asta ca s㒠nu mai vorbesc despre preţurile biletelor, piperate spre nesimţite. La ora la care scriu acest text, melcii furioşi din Ardeal se pră’pă’desc de rîs şi le fac cu mîna, în timp ce-i dep㒺esc, că’lă’torilor din trenul euro­night ce vine dinspre Alba Iulia spre Bucureşti.

http://www.catavencu.ro/vrei_sa_circuli_decent_cu_cfr_angajeaza_te_la_ei-15495.html

Catavencu a spus:
La ce au folosit toate plimbă’rile astea, pe lîng㒠relaxarea unor şefi, şefuleţi şi consilierele lor din CFR, veţi vedea cu ocazia primei că’lă’torii cu trenurile de la noi, cînd veţi putea experimenta viteze extraordinare, chiar şi de 50 km/h
Noroc ca s-a dus canicula, macar cu 50 sa mai mearga pe alocuri trenurile, ca pana acum era 30 :-D

Come on, se stie deja ca cfr-ul e o cauza pierduta. Nici macar daca prin absurd am putea convinge de maine TOTI romanii sa mearga cu orice altceva decat cu trenul tot nu se va schimba nimic, ba chiar poate le-ar conveni si mai mult minunatilor directori in datoria lor fata de tara si partid. Falimentul scrie pe el, dar momentan se pare ca mai sunt diverse de vandut, cate o locomotiva, niste vagoane, deci inca mai e rost de ros.
Nu stiu de ce in pana mea ne mai batem capul cu stiri de astea, cred ca mai mult m-ar bucura sa aud ca mai lucreaza francezii la un tgv, ca au batut nemtii recorduri peste recorduri cu ice-ul, ca la cfr nu mai astept decat falimentul. Poate asa dupa ce o sa fim nu la pamant, ci in pamant, o sa ne vina si noua mintea la cap si se va mai schimba ceva.
Pana una alta eu va salut din insorita grecie, din care vad ca s-a ales prafu si de ea (oare or fi luat lectii de la noi romanii ? ca parca au inceput si grecii sa-si bage ceva in toate, de genul, e criza, lasa ca scumpim preturile samd). Dar oricum, e mai bine decat la noi, asa ca sa ma bucur cat pot de zilele astea de concediu cate mai sunt, ca dupa aia iar la ale noastre. Din pacate insa n-am reusit sa pozez nimic legat de feroviar pe la bulgari, ca la greci in afara de 2-3 zone, caile ferate lipsesc cu desavarsire.